Plüton'un kalbinin nasıl oluştuğunu artık biliyoruz
Plüton'un en tanınabilir özelliği, Tombaugh Regio olarak bilinen, üzerindeki kalp şekli. Yeni bir araştırma bu şeklin yer aldığı bölgenin nasıl oluştuğunu gün yüzüne çıkarıyor.

Plüton'un en tanınabilir özelliği, Tombaugh Regio olarak bilinen, üzerindeki kalp şekli. Yeni bir araştırma bu şeklin yer aldığı bölgenin nasıl oluştuğunu gün yüzüne çıkarıyor.
NASA'nın uzay aracı New Horizons (Yeni Ufuklar) 2015 yılında
gezegenin yanından geçerken, yüzeydeki bu romantik görünümlü şekli yakalamıştı.
Tombaugh Regio olarak bilinen yapı, Plüton'un bilim
insanlarınınn düşündüğü gibi çorak bir doğal görünüme sahip olmadığını gösteren
başlıca örneklerden biriydi.
Nature Astronomy dergisinde yayınlanan araştırmaya göre
kalp, Plüton'un 640 kilomere genişliğinde, yüzde 15'i kayadan oluşan bir
nesneyle çarpışması sonucu oluştu.
Bu parametrelere göre, nesne Plüton'un yüzeyini kısmi bir
darbeyle parçaladı.
Çarpan cismin çekirdek kısmı, muhtemelen kalbinin düzgün buz
tabakaları altında hala orada bulunuyor.
Ortaya çıkan şekil, tipik çarpma kraterine benzemek yerine,
buzlu bir gözyaşı damlası gibi görünüyor.
Araştırmacılar bu senaryoyu Plüton'un yüzeyindeki etkileri
ve ortaya çıkan oluşumları simüle etmek için bilgisayar modellerini kullanarak
belirlediler.
Bilimsel olarak Tombaugh Regio olarak bilinen Plüton'un
kalbi, açık rengini nitrojen buzundan alıyor.
Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı'nda profesör
olan çalışmanın yazarlarından Erik Asphaug, Güneş sisteminin uzak
noktalarındaki buzlu cisimler arasındaki etkilerin güneşe daha yakın olanlara
benzemediğini söyledi .
Araştırmacılara göre eğer Plüton’un bir yer altı okyanusu
olsaydı, kalp şeklindeki bölge dönme hareketi sebebiyle kutuplara doğru
kayardı.
Ancak ekvatora yakın konumu, bu teorinin geçersiz olduğunu
gösteriyor.
GSM operatörleri, yıllardır aynı hattı kullanan sadık müşterilerini yüksek faturalarla baş başa bırakırken, yeni abonelere cazip kampanyalar sundu. Mevcut kullanıcıların fahiş faturalar ödemesiyle ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicileri hakları konusunda uyardı ve duruma tepki gösterdi.
Akdeniz Üniversitesi öğrencileri TÜBİTAK’tan büyük bir destek aldı. 207 öğrenci projesi bilimsel araştırma ve sanayi odaklı programlar kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları masaya yatırıldı.
Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu’nu Teknokentte ağırladıklarını aktardı. Ziyarette Ar-Ge çalışmaları devam eden Milli Muharip Uçak KAAN ve diğer projelere yönelik TUSAŞ tarafından yapılacak yatırımlar hakkında toplandı gerçekleştirildi.
Dünyanın ilk rahim naklini, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, dolandırıcıların hedefi oldu. Sosyal medyada, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak oluşturulan bir videoda, Özkan'ın adı ve sesi taklit edilerek sahte bir krem tanıtımı yapıldığı ortaya çıktı.
Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Bilişim Uzmanı Ali Murat Kırık, HGS sisteminde yaşanan sinkaflı küfürlü mesajlar ve kripto para istenmesi olayına dair açıklamalarda bulundu.
Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliğinde Türkiye’de bir ilk olan Avrupa Havacılık Okul ve Kurumları Arasında İş Birliği Ağı Oluşturma Toplantısı gerçekleştirildi.
Antalya Teknokent tarafından 8’incisi düzenlenecek olan Akdeniz Bilişim Zirvesi bu yıl yine tüm bilişim gönüllülerini aynı çatı altında topladı.
Türk savunma sanayisinin öncü projelerinden biri olan Bayraktar TB3 SİHA, tarihi bir başarıya imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu. Bu kritik uçuş testi, Türkiye'nin çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'dan gerçekleştirildi. Bayraktar TB3’ün bu başarısı, sadece Türk savunma sanayisi için değil, dünya genelindeki askeri stratejiler açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, Antalya’da düzenlenen Teknoloji Yarışmaları büyük bir coşkuyla tamamlandı. Yarışma sonunda 'En'ler mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz