PİYASALARDA TARİHİ GÜN

Yükselişini sürdüren gram altın, sabah saatlerinde 502 lira olarak güne başlarken, Euro/TL ise 9.69’a Dolar/TL 8.32 seviyesinin üzerine çıkarak piyasa güne tarihi bir rekorla başladı.

Haftanın ilk işlem gününü 495 lira seviyesinde tamamlamasının ardından salı günü yükselişini sürdüren 24 ayar külçe altının gram fiyatı dün günü 500 liranın üzerinden tamamladı. Hafta ortasına gelindiğinde ise Gram altın an itibariyle 500,37 TL'den işlem görmeye devam ediyor.

Dün dolarda yaşanan artış, altın fiyatlarını da etkiledi. Türkiye’de gram altın, ilk defa 500 liranın üstüne çıktı. Yükselişini sürdüren gram altın, sabah saatlerinde 502 lira olarak fiyatlandı. Altının ons fiyatında değişim olmazken, uzmanlar altının yükselişini iç piyasadaki dolar kurunun artışına bağlıyor. Kuyumcularda çeyrek altının alış fiyatı 814 lira olurken, satış fiyatı ise 822 lira oldu.

YÜKSELİŞ DOLARDAN KAYNAKLI

Ons altın fiyatlarının ABD'deki mali teşvik paketi görüşmelerinde yaşanan soruna bağlı olarak gerilediğini belirten uzmanlar, iç piyasada dolar kurunda yaşanan yükseliş gram altın fiyatlarını yükselttiğini belirterek, şuanda altın fiyatlarının önemli bir yükseliş seviyesinde olduğunu ve bu yükselişin kalıcı olması durumunda ise 510 TL  görülebileceği açıklandı.

DOLAR VE EURO’DA SON DURUM

Geçtiğimiz hafta perşembe günü Merkez Bankası'nın beklenen faiz artırımını yapmaması sonrası düştüğü 7.79 seviyesinden o günden sonra sürekli yükselen dolar/TL dün 8.1719'u görerek 6 günde yüzde 5 tırmanmış oldu. Bugün ise Dolar/TL 8.23 seviyesinin üzerine çıkarak güne rekorla başladı Dolar/TL böylece yılbaşındaki 5,9489'lu seviyeye göre yüzde 38 değer kazanmış oldu. Dolardaki yükseliş şu saatlerde de devam ederken, Euro/TL ise 9,67'den işlem görüyor. Euro'da da Türk Lirası'nı karşı benzer trend var. Ayın zamanda Türkiye'nin iki yıl vadeli hazine tahvillerinin bileşik faizinin yüzde 13.91'den yüzde 14.18'e yükseldiğini, 5 yıl vadeli kredi temerrüt takası (CDS) priminin 535 puana çıktını da hatırlatalım.  TL’de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ile birlikte görülen değer kaybı üzerinde etkili unsurların arasına son günlerde jeopolitik gelişmelerle AB ve ABD ile gerilimin artabileceği endişeleri de eklenmiş durumda.

HABER MERKEZİ