PIRLANTA GENÇLER

Pırlanta gençler! Günlük planı olmayan yarını yakalayamaz. Hayatta muvaffak olamaz. Bazıları diyor ki “Allah’a dua ettim, kabul olmadı.” Dua hemen kabul olacak diye beklenmez.

Dua vardır anında kabul olur, anne baba bedduası gibi. Dua vardır hayatının sonunda kabul olur. Dua vardır hiç kabul olmaz, bazı dualar ahirete kalır. Hayırlı duada yılmak yok devam etmeli.

Bir çocuk bile isteği yerine gelene kadar ağlar, vazgeçmez. Haksız olarak yapılan beddua kabul olmaz. Ah alan onmaz, dünya ve ahirette iki yakası bir araya gelmez.

Ahmağa yüz, alçağa söz verilmez. Akıl para ile satılmaz, adamakla mal tükenmez. Ağır taş batman döver yerinden kalkmaz, ağır yongayı yel kaldırmaz.

Müslüman o şerefli kimsedir ki, başkası hakkında olumsuz bir durum gördüğü veya duyduğu zaman bu olayı kabir sırrı yapar. Yani görüp duyduğunu görmemiş duymamış gibi hareket eder ve kimseye söylemez.

Günümüzde ise daha birinin yanından ayrılır ayrılmaz başkalarını görmeyi beklemeden arayıp dedikoduya başlanıyor. Bu çok tehlikeli bir haldir.

Müslüman kötü sözü ağzına almaz.

Bazılarının bildiği birçok sırlar vardır. O insan sır küpü gibi -zaruret olmadıkça- hiç birini söylemez. Mâlum eskiden bir Server Baba hikayemiz vardır. Server Baba ser verir, sır vermez. Sırrına dost olan, dostuna bile sır vermez.

İki eşi olan huzur bulamaz. Güneş her zaman aynı yerden doğmaz. Bazılarının bol miktarda varlığı vardır. Fakat kalbi o kadar dardır ki bu mallarından üzerine farz olan zekatını bile vermek istemez.

Lakin peş peşe başına gelen felaketlerde bile nedenini anlayıp uyanamaz. Abdal düğünden, çocuk oyundan usanmaz. Acele ile menzil alınmaz. Aç ne yemez, tok ne demez. Mutluluğun edebiyatı olmaz.

Akrep sokana “inleme” diye nasihat edilmez. Çünkü acıklı başta akıl olmaz. Çivinin başı çekiçten, fakir adamın başı hanım tokmağından kurtulmaz. Kartal, şahin sivrisinek avlamaz.

Akıllı patron yüzde yüz haklı olsa bile işçisi ile kavga etmez. Borcunu ödemek için gayret gösterene Cenab-ı Hak ummadık yerden rızık kapısını açar. Borçlu da çalışmadan duramaz.

Toplumda bilgisi olmadan fikri olup konuşan kimseleri hiç kimse ciddiye almaz. Gözleri görmeyene yol tarif edilmez, kendini akıllı zannedene nasihat edilmez. Kedi avını avlamak için pür dikkat pusuda beklerken asla miyavlamaz.

EZAN OKUNURKEN…

Köpekler yalnız kalınca, uzakta bir köpek görünce, müzik veya Ezan-ı Muhammedî duyunca duygulanır ve ulur. Durup dururken köpek ulumaz. Deve ile köpek duygulu hayvanlardır. Mübarek Ezan-ı Muhammedî okunurken onlarda görülen anormal hareketler kötüye yorulmaz.