PES ETMEK YOK

Tarihimizde Köprülü Mehmet Paşa kritik bir anda devletin başına geçmiş ve devletimizi tabiri caizse uçurumun kenarından çekip almıştır.

Bütün bu işleri 85 yaşından sonra yapmıştır. Onun için başarının yaşı olmaz. Öncelikle kendimize inanıp kendimize güveneceğiz. Hikayemizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Cesareti olmayanın başarısı olmaz. Hedefsiz insan pusulasız gemiye benzer. O insandan doğru dürüst başarı beklenmez. Zafere etrafı güllü çiçekli yoldan gidilmez.

Kendine, hikayene inanacaksın. Sonra onun peşinden gideceksin. Başarısızlıklarda yıkılmayıp başarı için yeni bir şans elde ettiğine inanacaksın.

Herkes hayır yapmaz. Onun için öyle kalbi dar insanlar var ki karşılıksız bir bardak çay bile ikram edemez. “Nasipsiz dayak bile yenmez” sözünden yola çıkarak, herkesin nasibi yoktur.

Hayır yapabilmek, verebilmek bile nasip işidir. Verebilmek çok zordur. Başkalarını mutlu etmek herkese nasip olmaz.

‘Mü’min bir delikten iki kere parmağını yılan ve akrebe sokturmaz’ lafı denemekten vazgeçme demek değildir. Hatalarımızdan ders alıp yeniden aynı hatayı yapmamamız gerektiğini anlatır. Ama başarı için denemekten vazgeçmeyeceğiz. Başarıyı yakalayamamışsak hedefi değil stratejimizi değiştireceğiz.

Bazıları şöyle düşünür ‘benim kimseye zararım yok, kimsenin de bana zararı olmaz’. Halbuki Hz Ömer Efendimiz bizi uyarıyor, Hz Allah’tan korkandan başkasına güvenilmez. Neymiş; namaz kılıyor, ibadet yapıyor biz de ona güvendik gibi bir anlam çıkmıyor.

Tek kriter Allah’tan korkması, zaten gerçekten Allah’tan korkan insan kimseye yanlış yapamaz. Aldatıldığımız zaman suç dinimizde değildir.

Dini kullanan, dini yaşamayan insanlar aldatır. Ama insanların ibadeti bizi yanıltmasın, ibadet Allah’la kul arasında. Günlük yaşantılarındaki duruşuna bakmalıyız.

Tek kanatlı kuşun uçma şansı olmadığı gibi tek secdeli namaz da olmaz. Yani farkına varmadan rekatın birinin secdesini tek kıldığın zaman o namazı tekrar kılmak lazımdır. Çünkü tek secdeli namaz olmaz.

Meramını anlatamayan muradına eremez. Müslüman kötü sözü ağzına bile almaz. Mü’min küfre rıza göstermez. Hesap ve ölçünün olduğu yerde tesadüf olmaz.

SON SÖZ

Her şeyden önce aklın tavır ve hareketi makuldür; aylar ve yıllar geçse dahi gidişi aynı doğru yoldan taşmaz (1865). İçki içerse mal ile cömertliğe kalkışır, malı etrafına dağıtır. Fakat karşılığını alamaz (2765). Yusuf Has Hacib