PES ARTIK

Eskiden şaşırdığımız bir takım olaylar karşısında tepki verirken "pes artık" veya  "oha yani" gibi terimleri kullanırdık. 

***

Bu günlerde ise fırsatçılık yaparak fahiş fiyat artışı uygulayanlara karşı da bu tabirleri kullanmaya kalksak bana göre çok hafif kalacak. 

***

O yüzden ekonomik terörist olarak adlandırdığımız bu kesime direk "çüş artık" demek daha doğru olacak gibi duruyor. 

***

Her ne kadar gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Denetim yapılacak, bunlara artık müsamaha edilmeyecek” dese de hiç birimizin göremediği gizli bir el sanki bu fırsatçıları kolluyor gibime geliyor. 

***

Çünkü "kör tuttuğunu öper" misali aklına estiği zaman zam yapanlar hiç vazgeçmeden yoluna devam ediyor. Girdi maliyetlerinin bir kuruş bile artmadığı bir dönemde ellerindeki ürünlere yüzde 15 ila 20 gibi artış yapanlara hiç bir işlem yapılmıyorsa ne denebilir ki?

***

Mesela dün sabahleyin her zaman özel üretim ekmek yapan fırına uğradım. 87 TL olan cevizli ekmek 99 TL olmuş. Ne oldu ne zaman zam geldi diye sorunca da "dün güncelledik" cevabını aldım. 

***

“Peki, girdi maliyetleri petrol, elektrik, su, un, yağ şeker, tuz hatta Dolar, Euro arttı da mı bu güncellemeyi yaptınız” diye sorunca da trene bakar gibi suratımıza bakıyorlar.

***

İhbar ise alın size ihbar ey Ticaret Bakanlığı yetkilileri. Madem öyle denetim yapılacak, fahiş fiyat artışı yapan fırsatçılara hesap sorulacak o halde alın sorun. 

***

Öyle ellerinde bir kaç evrak lokanta, kafe gibi yerlere gidip kapıda “fiyat listesi var mı?” demekle olmaz. 

***

Siz o listede yazan fiyatları aşağı nasıl çekebilirizin hesabını yapmalısınız. Tabi ki o fahiş fiyat artışının sorusunu kafe veya lokantaya elbette soracaksınız ama ilk tedarikçilerden başlayın. 

***

Bir ürün kaça mal oluyor ve kaça satılıyor. Üreticiden tüketiciye kadar arada malı götüren kim? Ne zaman ve nasıl onlara dur denilecek. 

***

İşte asıl yapılması gereken bu diye düşünüyorum. İnşallah benim düşündüğümü ilgili kurum ve kuruluşlar da düşünür ve artık millet rahat bir nefes alır