PERGE’YE YERLİ TURİST AKINI

Ramazan Bayramı’nda Antalya’ya tatile gelen yerli turistler ören yerlerini de ziyaret etti. Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti de bayramda ziyaretçi akınına uğradı.

Ramazan Bayramı tatilinde Perge Antik Kenti ziyaretçi yoğunluğu yaşandı. Ziyaretçilerin çoğunluğunu yerli turistlerin oluşturması dikkat çekti. Antik kenti ziyaret edenlerin arasında beraberinde evcil hayvanlarını getirenler de vardı.  Antik kentin ziyaretçileri Perge’de bol bol fotoğraf çekimi yaptı. Hellenistik dönemde inşa edilen ikiz kuleleriyle, ortasından suların aktığı sütunlu caddeleriyle, antik tiyatrosu ve stadyumu ile dikkat çeken Perge Antik Kentinde Antalya’nın bilinen ilk kadın belediye başkanı Plancia Magna’ya ait milattan sonra 2’inci yüzyılda inşa edilen mezar anıtı da yer alıyor.

MAGNA’NIN MEZAR ANITI

Plancia Magna’nın anıt mezarının olduğu yer, bundan birkaç yıl öncesine kadar köylülerin tapulu arazisi idi. Aksulu köylüler burayı lahana tarlası olarak kullanıyordu. 2019 yılında vefat eden Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu’nın Perge kazılarına başkanlık yaptığı dönemde yapılan girişimler sonucu bu arazi kamulaştırılıp Plancia Magna’nın mezar anıtı gün yüzüne çıkartıldı.

BİR TABELASI BİLE YOK

Ancak mezar anıtının olduğu yerde bu yapıyla ilgili hiçbir bilgilendirme yazısı yer almıyor. Bu nedenle ziyaretçiler Antalya’nın ilk kadın belediye başkanının anıt mezarını ziyaret etmeden ören yerinden gidiyor.   Görev yaptığı dönemde Perge’ye katkılarından dolayı antik kenttin muhtelif yerlerine heykelleri dikilen Plancia Magna’nın günümüze ulaşan bir heykeli Antalya müzesinde yer alıyor.