PERGE’NİN KAHRAMANLARI

Sevgili okurlar; Antalya’nın Aksu ilçesindeki Perge antik kenti benim sık sık ziyaret ettiğim yerlerin başında gelir. Her yıl mutlaka en az birkaç kez giderim.

Bu ören yerindeki kazılara 1946'da İstanbul Üniversitesi’nden Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel  başkanlığındaki ekiple başlanmıştı. Mansel’den sonra Perge kazılarına aynı üniversiteden Prof. Dr. Jale İnan ile devam edildi.

Jale İnan’dan sonra 1985'te Perge kazılarını yine aynı üniversiteden Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu devraldı.  Ancak ne olduysa 2011 yılından sonra Perge kazıları İstanbul Üniversitesi’nden alınıp Antalya Müzesi’ne verildi.

Oysaki Haluk Abbasoğlu’nun Perge ile ilgili daha pek çok hayali vardı. O hayalleri kazıların İstanbul Üniversitesinden alınmasıyla yarım kalmıştı. Hatta 2018’de Antalya’da Perge yılı ilan edildiğinde bile kendisi şehirdeki etkinliklere davet de edilmedi. Kendisiyle telefonla konuştuğumda anlatmıştı. Buna çok üzülmüştü Haluk hoca. Ardından da 2019 yılı eylül ayında ömrünü Perge’ye adayan Haluk hoca vefat etmişti.

Bu yıl Perge kazıları tekrar İstanbul Üniversitesi’ne verilmiş. İsabetli bir karar olmuş. Çünkü Perge kazılarını 3 nesilden beri İstanbul Üniversitesi yürütüyor. Perge’ye yıllarını vermiş bir ekip var hazırda. Bu da kazı ve restorasyon çalışmalarında büyük bir avantaj sağlıyor. 

Perge kazılarının bu yıl 75’inci yılına girildi. Antalya Müzesinin 2012 ile 2021 yılları arasında yaptığı kazılar hariç Perge kazılarını kesintisiz olarak İstanbul Üniversitesi gerçekleştirdi. 

Yukarıda belirttiğim gibi vefat den Haluk Abbasoğlu ile son olarak yaptığım telefon görüşmesinde  2018’deki Perge yılında Plancia Magna’nın anıt mezarında yapılan törene  davet edilmediğini de söylemişti.

Stadyumuyla, antik tiyatrosuyla,  satunlu caddesiyle, Hellenistik dönemde inşa edilen ikiz kuleleriyle hayran kaldığım bu antik şehrin birçok kahramanı vardır.

Bunlardan biri Rixos’tur.  Perge’nin bu kahramanının ismi turizmcilere de esin kaynağı olmuştur. Rixos otelleri ismini Perge’nin bu kahramanından almıştır. Perge’nin bir diğer kahramanı ise Plancia Magna’dır. 

Aynı zamanda Perge’nin belediye başkanı olan Plancia Magna milattan sonra ikinci yüzyıl yani bundan tam 1900 yıl kadar önce yaşamış bir kadındır.  Perge’ye hizmetlerinden dolayı bu kadının heykelleri, bile yapılmıştır.

Antalya’nın ilk kadın belediye Başkanı olarak tarihe geçen Plancia Magna’nınn heykeli bugün Antalya Müzesinde sergilenmektedir. Ama gelin görün ki Antalya’da Plancia Magna’dan sonra hiç ama hiç kadın belediye başkanı çıkmadı.

Plancıa Magna’nın şehrin idarecisi yani belediye başkanı olduğunu Haluk Abbasoğlu’ndan öğrenmiştim. Şimdi bu kadını tüm dünya tanıyor. 

PERGE'NİN KIZI MAGNA

Oysaki Perge’yi kendi servetini harcayarak ihya eden kentin ilk kadın belediye başkanı Plancia Magna adına bu şehirde yarışmalar düzenlenebilir, etkinlikler yapılabilir hatta kente hizmet eden kadınlar, Plancia Magna ödülüyle ödüllendirilebilir. Rixos gibi Plancia Magna da markalaşabilir.