PENGUENOLOJİST OLMAK İSTERDİM

“Penguenolojist” ne demek bilir misiniz? Penguenolojist olarak bilinen ama ülkemizde olmayan meslek grubu penguenlerle ilgili bir meslek grubuymuş.

Genelde çalışma alanları kutuplar olması penguenolojistler için zor bir durum gibi gözüküyor ama benim gibi kara kışları seven insanlar için mükemmel bir meslek. Penguenolojist’ler için bu meslek grubu çeşitli sağlık örgütleri tarafından da benimsenmiş ve iş olanakları artırılmış bir meslekmiş.

Hayvan olarak penguenleri çok severim. Hele badi badi yürüyüşlerine bayılırım. Onların frak giymiş gibi hallerini gördükçe, böyle insanın sarılası, tüylerine burnunu sokası geliyor.

Penguenler ilgi alanıma girince değişik bilgiler edindim. Bir zamanlar insan boyunca penguenler olduğuna inanabiliyor musunuz? İnternette biraz gezinince bunları öğrendim. Mesela bulunan fosiller dinozorların soyu tükenmeden önce dünyada 1.5 metre uzunluğunda penguenler olduğunu ortaya koyuyormuş.

Mesela dünyanın en küçük pengueni, ananas ağırlığındaymış! Küçük Mavi penguenler yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda ve sadece bir ananas ağırlığında olduğunu öğrendim ki, hani insanın cebine koyup yanında gezdiresi geliyor.

Penguenler kaymaya bayılırlarmış!

Penguenler, başarılı yürüyücüler olmadıkları için, yani paytak, paytak yürümeleri yüzünden genellikle gidecekleri yere karınlarının üzerinde kızak gibi kayarak gidiyorlarmış.  

Adelie diye bir penguen cinsi varmış ve bir taş parçası için her şeyi yapabilirlermiş. Adelie penguenleri taş parçalarını yuva yapmak için kullanıyorlarmış ve  taşlar onlar için o kadar değerliymiş ki birbirlerinin biriktirdiği taşları çalabiliyor, taş elde etmek için birbirleriyle kavga ediyorlarmış.

Penguenlerde yumurtaların bakıcılığını erkek penguenler üstleniyormuş.

İmparator penguenlerin yumurtaları olunca dişi penguen avlanmaya giderken, erkek penguenler yumurtayı yağlı “kuluçka kesesi” benzeri bir bölgenin altında saklıyorlarmış. İnanabiliyor musunuz!

Bu bölüm tam bana göre “Penguenler insanlardan korkmuyormuş”

Penguenler insanlar ve köpeklerden korkmuyorlar. Bunun nedeninin penguenlerin, henüz insanlar Antarktika kıtasında yaşamaya başlamadan önce evrimleşmeleri ve 1994’te Antarktika’da köpeklerin yasaklanması olduğu tahmin ediliyormuş.

Ama ben elbette köpeklerden çok korkuyorum.

Bu bilgiler ışığında Penguenlerle ilgili Penguenolojist mesleğini kim yapmak istemez ki?

Bir daha dünyaya gelsem, Antartika’da yaşamak ve Penguenolojist olmak isterdim.