PAZARCILAR İŞ BAŞINDA

İçişleri Bakanlığı'nın 'Pazar Yerleri' genelgesine göre Antalya merkez ve ilçelerinde yarın saat 10.00-17.00 arasında yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, kalabalığın önüne geçmek için her türlü tedbiri aldıklarını ve kendisinin de denetimlere katılacağını söyleyerek “Cumartesi günü ben de sahada olacağım. Pazarlarımızı dolaşıp denetleyeceğim” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Kabine Toplantısı’nda alınan tam kapanma kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kapanma sürecinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. 17 günlük kesintisiz sokağa çıkma yasağı ve şehirlerarası seyahat yasağını içeren tam kapanmanın ayrıntıları ise İçişleri Bakanlığının 81 ile gönderdiği genelgeyle geldi. Genelgeye göre marketlere gün ve saat kısıtlaması gelirken, pazar yerlerinin ise kurulmamasına karar verildi.  Semt pazarlarının kurulmamasından dolayı tonlarca sebze ve meyvenin hal esnafının elinde kalmasının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde 81 il valiliğine ‘Pazar yerleri’ konulu genelge gönderildi. Genelgede, mevsimsel etkiler nedeniyle ürün arzında yaşanan artış, ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık nedeniyle çiftçinin ürettiği tarımsal ürünlerin zayi olabileceği yönünde tespitler bulunduğu belirtilerek pazar yerlerinin sadece cumartesi günleri açılmasına ve sadece yaş meyve sebze ile fide satışı karar verildi.

TOPTACILARDA HAREKETLİLİK

Türkiye'nin yaş sebze meyve üretim merkezi Antalya'da günler öncesinden hazırlıklar başlamıştı. Yaş sebze ve meyvenin toptan satışının yapıldığı Antalya Toptancı Hali'nde de hareketlilik yaşandı. Üreticiler ve pazarcılar kurulacak pazarlar için hazırlıklarını tamamladı. Antalya ve Türkiye geneline ürünlerin sevkiyatı yapıldı.

YAZICI PAZAR DENETİMİNE KATILACAK

Pazar yerlerinde olası kalabalık ve bulaş riskini en aza indirmek için Antalya Valisi Ersin Yazıcı hazırlıkların tamamlandığını, pazar yerlerinin giriş ve çıkışlarının kontrollü olacağını ve iki tezgâh arası mesafenin en az 3 metre olacağını söyledi. Polis ve zabıta ekiplerinin yanı sıra kendisinin de denetimlere katılacağını söyleyen Vali Yazıcı, belediye başkanlarına çağrıda bulunarak “Cumartesi günü bende sahada olarak pazarlarımızı dolaşıp denetleyeceğim. Bütün Mülki Amirlerimin ve Belediye Başkanlarının pazarları yerinde görüp inceleyerek oralardaki düzen ve uygulamaları yerinde incelemesini rica ediyorum” dedi.

KÖYLÜYE TAM DESTEK

Köylü üreticinin ürün satışına izin verileceğinin müjdesini veren Vali Yazıcı, “Pazarlarımızda yaş sebze, meyve ve fidenin yanı sıra köylülerimizin ürettiği bizzat getirip kendisinin sattığı süt, peynir ve yumurta gibi ürünlerle kısıtlı kalmak kaydıyla satışlarına müsaade edeceğiz. Köylü üreticilerimizi mağdur etmeyeceğiz” dedi.  Vali Yazıcı, vaka sayılarındaki düşüşü devam ettirmek için vatandaşları en yakın pazarlara gitmeleri konusunda uyararak, “Şükürler olsun vaka sayılarımız düşmeye başladı. Bu bizi son derece mutlu ediyor. Ülke ve dünya olarak zor günlerden geçiyoruz. Bir yılı aşkın bir süredir pandemi hepimizi yordu. Bu zorlusüreci hep birlikte el ele vererek aşacağız. İnşallah bayram sonrası hepimiz rahat bir nefes alacağız” diye konuştu.

KEPEZ’DE 36 PAZARYERİ AÇIK

İçişleri Bakanlığı’nın “Pazar Yeri” genelgesi üzerine Antalya’daki belediyeler harekete geçti. Kepez Belediyesi, 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 68 mahallede 13 kapalı, 18 açık, 5 ilave olmak üzere 36 adet pazar yerinin açık olacağını duyurdu. Kepez Belediyesi’nin paylaştığı bilgilere göre açık olacak pazarlar şöyle: “Mehmet Akif Mahallesi Açık Pazartesi Pazarı, Ünsal Mahallesi Açık Pazar Pazarı, Emek Mahallesi Açık Salı Pazarı, Kuzeyyaka Mahallesi Açık Salı Pazarı, Erenköy Mahallesi Açık Çarşamba Pazarı, Gazi Mahallesi Açık Çarşamba Pazarı, Karşıyaka Mahallesi Açık Çarşamba Pazarı, Baraj Mahallesi Açık Perşembe Pazarı, Göksu Mahallesi Açık Perşembe Pazarı, Ahatlı Mahallesi Açık Cuma Pazarı, Yeni Emek Mahallesi Açık Cuma Pazarı, Barış Mahallesi Açık Cumartesi Pazarı, Kültür Mahallesi Açık Cumartesi Pazarı, Altıayak Mahallesi Açık Pazar Pazarı, Düdenbaşı Mahallesi Açık Çarşamba Pazarı, Sütçüler Mahallesi Açık Perşembe Pazarı, Beşkonak Mahallesi Açık Çarşamba Pazarı, Duacı Mahallesi Açık Cumartesi Pazarı, Çankaya Mahallesi, Kütükçü Mahallesi, Yavuz Selim, Fabrikalar Mahallesi, Fatih mahallesi.”

KONYAALTI’NDA DEZENFEKTE YAPILDI

Konyaaltı’nda dün gece dezenfekte edilen pazar yerlerine giriş ve çıkışlar kontrollü sağlanacak. Konyaaltı’nda 8 farklı pazar yeri kurulacağını ve HES kodu ile giriş yapılabileceğini söyleyen Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, “Zabıtalarımız, pazar yerlerinde önlemleri sıkı tutacak. Maskesiz girişlere izin verilmeyecek. Ama asıl sorumluluk yine vatandaşlarımıza düşüyor. Herkesi kendi önlemlerini almaya davet ediyorum” dedi.

Konyaaltı’nda açılacak pazarlar şöyle: “Siteler, Uncalı, Altınkum, Öğretmenevleri, Liman, Pınarbaşı, Gürsu ve Çakırlar Pazarı.”

MURATPAŞA’DA ÖNLEMLER ALINDI

Muratpaşa Belediyesi, zamanla kaybolan pazar tezgah çizgilerini yeniden çizdi ve yeniden numaralandırılarak, bulaş riskine karşı her türlü önlemi aldığını ve 26 pazarın kurulacağını açıkladı.  Muratpaşa’da, Etiler, Meydankavağı, Çaybaşı, Yüksekalan, Dutlubahçe ve Yenigün Mahallesi’ndeki pazarlar açık olacak.

AKSU’DA 14 PAZAR YERİ AÇIK

Aksu Belediyesi’nden yapılan açıklamada 14 pazar yerinin kurulmasına karar verildi. Kurulacak Pazar yerleri şöyle: Güzelyurt Pazarı, Macun Kapalı Pazarı, Pınarlı Kapalı Pazarı, Kemerağzı Sahil Kapalı Pazarı, Karaçalı Kapalı Pazarı, Çamköy Kapalı Pazarı, Atatürk Kapalı Pazarı, Cihadiye Kapalı Pazarı, Yurtpınar Kapalı Pazarı, Alaylı Kapalı Pazarı, Kurşunlu Pazarı, Karaöz Kapalı Pazarı, Fettahlı Kapalı Pazarı.

MANAVGAT VE ALANYA’DA 15 PAZAR AÇIK

Alanya’da, Cuma Pazarı, Salı Pazarı, Cikcilli Pazarı ve Tosmur pazarı olmak üzere 4 Pazar yeri kurulmasına karar verildi.  Manavgat Belediyesi, vatandaşların en yakın pazara gitmeleri için 11 Pazar yeri kurulmasına karar verdi. Manavgat’ta kurulacak Pazar yerleri şöyle: “Aşağı Pazarcı Mahallesi Pazartesi Pazarı, Yayla Mahallesi Cuma Pazarı, Aşağı Hisar Mahallesi Perşembe Pazarı, Kasaplar Mahallesi Çarşamba Pazarı, Bahçelievler Mahallesi Cumartesi Pazarı, Sarılar Mahallesi Semt Pazarı, Çolaklı Mahallesi Semt Pazarı, Ilıca Mahallesi Semt Pazarı, Taşağıl Mahallesi Semt Pazarı, Kızılot Mahallesi Semt Pazarı ve Side Cennetler Pazarı.”

Kaş Belediyesi’nin aldığı karar gereği merkez ve mahallelerde 10 pazar yeri kurulmasına karar verildi. Kaş’ta kurulacak pazarlar şöyle: “Kaş Merkez, Kalkan, Akbel, Yeşilköy, Ova, Kınık, Çavdır, Sütleğen, Kasaba ve Gömbe.”

Kemer’de 8 Pazar yeri kurulması kararlaştırıldı. Kurulacak pazar yerleri Şöyle: “Beldibi, Göynük, Çamyuva, Tekirova, Kuzdere, Arslanbucak, Çıralı ve Kemer. “

Finike’de 3 pazar yeri kurulmasına karar verildi. Finike’de kurulacak pazarlar şöyle: “Yenimahalle Kapalı Halk Pazarı, Turunçova Kapalı Halk Pazarı ve Hasyurt Pazar yeri.”

Korkuteli’nde 10 Pazar yerinin kurulmasına karar verildi. Kurulacak pazar yerleri şöyle: “Merkez Kiremitli Mahellesi, Yelten Mahallesi, Küçükköy Mahellesi, Bozova Mahallesi, Büyükköy Mahellesi, Çomaklı Mahallesi, Yazır Mahallesi, Yeşilyayla Mahallesi, Sülekler Mahallesi ve Çaykenarı Mahallesi.”

Kumluca’da kurulacak pazar yerleri şöyle: “Narenciye Mahallesi Kapalı Halk Pazarı, Adrasan, Mavikent ve Beykonak Pazarı.”

Elmalı’da kurulacak pazar yerleri şöyle: “İsmail Balaban Caddesi, Altçay Mahallesi ve Yuva Mahallesi.”

Gazipaşa’da İstiklal Mahallesi’nde, Gündoğmuş’ta Merkez Semt Pazarı, İbradı’da Merkez ve Ormana Mahallesi’nde, Akseki’de merkez ve Cevizli Mahallesi’nde, Demre’de Demre Halk Pazarı kurulmasına karar verildi.