PAZARCI ESNAFI RANT MAĞDURU

İki yıl aradan sonra açılan Muratpaşa Belediyesi’ne ait Cuma Pazarı’nda gerçekleşen kura çekimi sonucunda yıllardır aynı yere pazar kuran esnafın yerleri değiştirilmeye çalışılmıştı. Yeniden yapılan kura çekimi sonucunda, yeri ara sokaklara çıkan pazarcı esnafı, hakları olan yerlerin geri verilmesini ve pazarların ranta çevrilmemesini isteyerek isyan etti.

Özge TOPTAŞ, Bayram OKUDAN

Muratpaşa Belediyesi’ne ait Cuma Pazarı’nda pazar yerleri ile ilgili kura çekimi olaylı bitmişti. Gerçekleşen kura çekimine itiraz eden pazarcı esnafı, yıllardır aynı yere pazar kurduğunu ve bu pazar yerlerinin değiştirilmeye çalışıldığını belirtmişti. Dün, Cuma Pazar’ında esnaf yeniden tezgah açtı. Ancak, yeri ara sokaklara çıkan esnaf, hiç yeri olmayanlara bile yer verildiğini ve hakları olan yerlerin tekrardan geri verilmesini ve pazar yerlerinin ranta çevrilmemesini isteyerek isyan etti.

“PAZARLARI RANTA ÇEVİRMESİNLER”

25 yıldır Cuma Pazarı’nda esnaflık yapan ve pazar yerlerini ranta çevrilmemesini gerektiğini söyleyen Nevzat Tuncer, “Pazarımız salgından dolayı kapanmıştı. Sayın Valimizin, Muratpaşa Belediyesi’nin ve oda başkanımızın katkılarıyla tekrar açıldı. Açıldı açılmasına ama bazı yerlerde, bazı esnaflarımıza haksızlık yapıldı. Bazı esnafların 3 tespiti şart koştular, bazı esnafların 1 tespiti olduğu halde yer verilmedi. Bunlardan bir tanesi benim abimin yeriydi. Ama bugün bakıyorum hiç yeri olmayan insanlara yer verdiler. Yetkili kişilere çağrım, lütfen artık bu pazarları ranta çevirmesinler. Pazar yerlerini hak sahiplerine versinler. Biz çoluk çocuğumuzu geçindiriyoruz. Kimsenin hakkına göz dikmiyoruz. Burada bariz bir haksızlık var. Hakkaniyetli bir dağılım olmamış” ifadelerini kullandı.

“HAKSIZLIK YAPILDI”

Adını vermek istemeyen bir başka pazarcı esnafı ise, “Bu pazar yerinde, 10 yaşında babamın arkasına düştüm. Önce yerimiz başka yerdeydi, orası güzeldi. Ama şu an burada hiç memnun değiliz. Akşama kadar burada gelen, giden yok. Biz bu köylü yerinden hiç memnun değiliz. Biz eski yerimizi istiyoruz. Kura çekiminde haksızlık yapıldı. Burayı o sokağa taşısalardı olmuyor muydu, ne fark ediyordu? Burada kuş uçmaz, kervan geçmez. Akşama kadar elimizdeki malları satamıyoruz. Çocuğumuza bir parça ekmek götürmek için buradayız ama götüremeyeceğiz” dedi.

“BİZE HAK TANIMADILAR”

Kendi yetiştirdiği narları pazarda satan Sevim Bilgiç, “17 senelik yerimiz vardı. Orayı elimizden aldılar. Bize ‘Hakkınızı arayın’ diyorlar, ama nerede arayacağız? Ben memnun değilim. Bize öncelik tanımaları lazım. Bize hak tanımadılar. Diğer esnaflar istedikleri yerleri aldılar, bize bu işlemeyen sokağı verdiler. Biz de yer istedik ama bize vermediler” diye konuştu.