PAYLAŞMAK GÜZELDİR

Aman dikkat! Altı aylık çalışmalarımızı -harman- tedbir almazsak rüzgar savurur. Aynı şekilde yıllarca ihlasla yaptığımız amellerimiz de ağzımızdan öfkeyle çıkan kötü, küfürlü, kahırlı sözler; Rabbimizi gücendirecek isyankar hareketlerimiz ve gıybetle sıfırlanabilir.

***

Saygı değer öğretmenlerimizin bazılarının âdetidir, yüz vermezler. Başarılı öğrencilere doksan dokuz puan verirler ama öğrenciler çok arzu etmesine rağmen yüz vermezler. Mübarek Ramazan ayında biz de yüz alacağız derken oruçlarımızı sıfırlamayalım. Oruç sadece aç kalmak değil, tavır ve sözlerimize de dikkat edelim.

***

Bazı insanlar vardır, sanki insanı okuyor gibi dikkatlice dinler veya tefekkürle yüzüne bakar ve senin hakkında karar verir. Suyu filtre ile süzerler, sütü süzgeçle süzerler. Eğer konuşacağımız kelamı akıl süzgeci ile süzerek konuşursak muhatabımıza ve kendimize faydalı oluruz.

***

Veresiye satan parasını alamayınca sıkıntıdan bir deri bir kemik kalmış, zayıflıktan yıkılacak. Ama peşin satan da bulduğunu yerken tanker gibi olmuş, kalpten gidecek.

***

Bu mübarek ayda aç kalmamızın amacı bir aylığına da olsa imkanı olmayan insanların yerine kendimizi koyabilmek, onları anlayabilmek içindir. İftarda ne bulursak yiyip midemizi ağrıtmak için değil.

***

Bu dünyada bol para kazanıp, rahat yaşamak mı istiyorsun? O zaman planlı çalışıp yorulacaksın. Ama en önemli nokta kazancının bir kısmını paylaşacaksın. Bu sadece Ramazan ayına özel bir durum değil. Kazanırken imkanı olmayan insanları da sevindirmek kazancınızı bereketlendirir ve arttırır.

***

Aslında paylaşmayı sadece ihtiyaç sahibi kişilere veya kurumlara olarak görmemek lazım. Paylaştığınız zaman başka insanları mutlu edersiniz ve doğal olarak siz de mutlu olursunuz.

***

İnsanların hayatlarında denge ve amaç bulmaları ancak başka insanların hayatına değer katarak mümkün olur. Başka insanların hayatına değer kattığınız zaman kendi yaşamınız da bir anlam kazanır.

***

Dünya aklı başında Müslümanlar için Allah rızasını ve cenneti kazanmaya yarayan imtihan yeridir. İslam’dan uzaklaşıp, nefsine uyarak yaşayanlar için cehenneme gitmeye sebep olan bir tuzaktır.

***

 Mübarek Ramazan-ı Şerif ayında birisi gece oruca kalmak için saatini kurup dua edip yatar. Diğeri alkolünü yudumlayıp yorganı kafasına çekip yatar.

***

Unutmak Rabbimizin bizlere verdiği en büyük lütuflardan bir tanesidir belki de. İnsanoğlu başından geçen önemli/önemsiz ve kritik olayları devamlı hatırlamış olsa bazıları çıldırabilirdi.

***

SON SÖZ

Çok basit bir ifadeyle vücudumuzda açılan yaralarımız zamanla kapanmasa vücudumuz savaştan çıkmış gibi görünmez miydi.