PATRONLAR SEÇİM ATMOSFERİNE GİRDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile buraya bağlı oda ve borsalar ERTELENECEK varsayımına karşı seçim atmosferine girdi. Çünkü süreç başladı, başlatıldı! Normal takvime göre seçimlerin bu sonbaharda yapılması gerekiyor. Buna startı veren ise TOBB'dan 365 oda ve borsaya gönderilen genelge oldu. Böylelikle söylentiler boşa çıktı.

Buna rağmen ERTELEME söylentileri vardı ama TOBB Genel Sekreteri'nin imzasıyla 16 Ağustos’ta yayımlanan seçim genelgesi ile bu söylentilerin de önü almış oldu. Buna göre oda ve borsaların organ seçimleri Ekim ve Kasım ayları içinde yapılacak. Hal böyle olunca zaman daraldı, adaylar ise peş peşe çıkmaya başladı.

Tabi genelgede veri tabanlarının güncel tutulmasının istenmesi, listeler üzerinde alavere-dalavere yapılmasının önüne geçilmesini hedefliyor. Kimse kimseden listeyi saklayamayacak. Şimdi buraya kadar olan süreç normal. Ancak bundan sonrası çok ilginç. Oda ve borsa seçimleri sonbaharda. TOBB'un seçimi ise Mayıs 2023’te.

Zurnanın zırt dediği nokta bu! Mayısta genel seçim söz konusu. TOBB’un seçimi de oy ay. İşte ERTELENEBİLİR söylentisi bu nedenle çıkartılıyor. Bana göre TOBB’un mayıs ayında seçim yapmasının önünde hiçbir engel yok. Bunu bilen birçok oda başkanı ise aylar öncesinden çalışmalara başlamıştı bile.

Bunun en açık ve net örneği Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki (ALTSO) adaylık yarışı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) sessizlik hakim. Hala ERTELEME beklentisi var. Fakat asıl durum öyle değil. Mevcut Başkan Davut Çetin alttan alttan çalışmasını aylaradır sürdürüyor, siyasi nabızlar yoklayıp destek arıyor. Bakalım o desteği bulabilecek mi?

Eski CHP’li olan Çetin, son seçimde AK Parti ve MÜSİAD’ın desteğini alarak seçilmişti. Bu kez bu böyle olur mu olmaz mı muamma. Çünkü başka adaylarda gündemde.

ATSO’nun en önemli adaylarından bir diğeri ise OSB Başkanı Ali Bahar. Geçen seçimde yaptığı hata ile kaptırdığı koltuğu bu kez alma niyetinde. Çünkü yaptığı işler en iyi referans.

Ancak bu yazdıklarım Loto-Toto misali. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yapılacak bu seçim en önemli anket olacak gibi görünüyor. Bu nedenle siyasetin nabzı da bu seçimde atacak gibi.

Bu nedenle hem iktidar hem muhalefet, 2023 seçimi öncesi elini güçlü tutmak için seçilebilir adaylarını önce burada sahaya sürecek intibaı uyandırıyor bende.

İşte ERTELEME çıkacak olursa bile bu nedenle çıkacaktır. Yoksa patronlar çok seçim atmosferine girdiler bile.

KAVŞAKLARDAKİLER NE?

Antalya’nın özellikle yaz sezonunda başı dilencilerle dertte olur. Parasız, yersiz, yurtsuz kalanlar akın akın gelir. Sahillerde yatanlara bakın çoğunluğu bunlar oluşturur. Dün ajanslardan dilencilerle ilgili bir haber düştü. Antalya Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, 1 Ocak-11 Ağustos tarihleri arasında 4 bin 569 dilenciye işlem yapmış!

Hem de insan ve araç yoğunluğunun olduğu cadde, kavşak ile turistik bölgelerde. Müslümanlığın şartlarından biride inanmak olduğu için inanalım (mı). Koskoca devlet kurumu yalan mı söyleyecek? O zaman adama sorarlar, “Peki bu kavşakların her köşesindeki dilenciler ne?” diye. Ya da biz hayal görüyoruzdur bu sıcak ve nemde.

Neyse. İşin bir ilginç tarafı da dilencilerden 941’inin yabancı uyruklu olması. Sığınmacı, mülteci, yerleşik yabancı komşu derken dilenci komşularımız da olmuş ama haberimiz yok! Şimdi bu tablo karşısında acaba kim suçlu dersiniz? Olsa olsa bu insanlara acıyıp para veren duyguları sömürülen Antalyalılar. Zabıta ve polisin hiç ama hiç suçu yok değil mi?

TAM DESTEK BU OLSA GEREK

Antalyaspor’un en büyük geliri kombine bilet ve localar. Yeteri kadar destek var mı tartışılır! Kimi kaçak girmenin yollarını arar kimi loca için bastırıp parasını destek olanı da var.

Bunlardan biri de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya İl Başkanlığı. Protokolde kendilerine ayrılan koltuklar yerine loca satın almışlar. Gururla takımlarına destek oluyorlar.

Diğer siyasi partilerin il başkanları gibi “Bize protokolde ön sırada yer verilmedi” tartışmasına girmiyorlar. Gönüllerince şehirlerinin takımına destek veriyorlar.

Diğer partilerin satın aldığı kendilerine ait locaları var mı yok mu bilmiyorum ama MHP diğer siyasi partilere örnek oluyor bence. Umarım bu hareket sadece partilere değil beleşçilere de örnek olur.