PATLATMA TAŞ NASIL ÜRETİLİR?

Patlatma taşlar, mermer, traverten, kayrak vb. taşların farklı boyutlarda kesilerek ortadan ikiye kırılması işlemi ile oluşur. Buna patlatma işlemi denir. Bu patlatma işlemi giyotin tipi özel makinelerle yapılır. Bu işlemden sonra ortaya bir tarafı düzgün kesilmiş diğer tarafı kırılmış iki dekoratif taş çıkar. Taşların boyutlarına ve düzgünlüklerine göre her ikisi de kullanılabilir.

Patlatma taş üretim sürecinde herhangi bir kimyasal kullanılmamaktadır. Bu yüzden iç mekânlarda kullanılması insan sağlığı açısından engel teşkil etmez.

Patlatma taşlar kırma işleminden sonra elenerek hangisinin kullanılacağına karar verilir. Bazıları tek tek kalırken bazıları da özel kalıplarla fileli patlatma taş haline getirilirler.

PATLATMA TAŞIN DEKORASYONDA KULLANIMI

Günümüzde patlatma taş dekorasyon uygulamaları oldukça sık kullanılmaktadır. Uygulandıkları alana sıcak ve samimi bir hava kattıkları için en çok aranan duvar kaplama seçeneklerindendir.

Ev dekorasyonlarının yanı sıra kafe, otel gibi işletmelerin dekorasyonlarında da sık görebilmekteyiz. Bu doğal taşlar evlerde genelde TV ünitesinin arkasında, banyolarda, mutfaklarda kullanılmaktadır. Otel gibi işletmelerde ise resepsiyon bölümünde, yine tuvalet bölümünde, oturma alanlarında, toplantı salonlarında kullanılabilir.

Patlatma taşlar sadece iç mekânlarda değil dış mekânlarda da tercih edilir. Bunlar balkonlar olabilir, bahçe duvar kaplaması şeklinde olabilir, bina dış yüzey kaplaması şeklinde olabilir.

Patlatma taşların oldukça fazla renk ve boyut çeşidi olduğundan her alanda kendilerine kullanıcı bulmaktadırlar. Patlatma taşları her alanda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Patlatma taş dekorasyon önerilerinden biri de lavabo olarak kullanılmasıdır. İçi pürüzsüz dışı patlatılmış çanak şeklinde lavabolar farklı banyolar için seçenek oluşturur.

PATLATMA TAŞ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Patlatma taşların fileli ve filesiz çeşitleri mevcuttur. Boyutları ve renkleri çeşitlilik göstermektedir. Küçük kare formlarda olduğu gibi dikdörtgen olanları da bulunur. Fileli olanları fayans gibi kalıp kalıp üretilmektedir. Patlatma taş dekorasyon uygulamalarında kolaylık sağlaması açısından fileli olarak üretilirler. Fileli olanlarda oldukça fazla renk ve boyut kombinasyonu mevcuttur. Kimisi girintili çıkıntılı kimisi düz olarak üretilir. Girintili çıkıntılı olanları uygulandıkları mekâna derinlik katarlar. Bu kapsamda patlatma taş çeşitleri kullanıcılara pek çok alternatif sunar.

PATLATMA TAŞ RENKLERİ

Patlatma taş renkleri oldukça çeşitlidir. Beyaz, kahverengi, siyah, vişne, bej, kiremit rengi gibi geniş renk aralığına sahiptirler. Bazı patlatma taşlar kendi kristal yapılarından dolayı parlamaktadır. Bu parlayan taşlar simli taş diye adlandırılırlar. Patlatma taş dekorasyon uygulamalarında parlaklık isteyenler bu simli patlatma taşları tercih edebilirler.

Bu taşları seçerken kullandığınız mobilya, duvar renginiz, uygulayacağınız alanın büyüklüğü önemlidir. Taşların renklerini ve büyüklüklerini ona göre seçersiniz. Örneğin uygulayacağınız alan büyükse daha büyük boyutlu patlatma taşları tercih edebilirsiniz. 

PATLATMA TAŞ KULLANIM AVANTAJLARI

Patlatma taşlar günümüzde iç ve dış mekân duvar kaplamalarında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Peki, bu yaygın kullanımın sebebi nedir? Elbette patlatma taşlar, kullanımı oldukça kolay ve uygulandıkları ortama sıcaklık katan kaplama ürünlerindendir. Dekoratif olarak güzel görünmelerinin yanında patlatma taşlar anti bakteriyeldir ve dayanıklıdırlar. Duvarınıza uyguladığınız patlatma taşları uzun senelerce kullanabilirsiniz.

PATLATMA TAŞ NASIL DÖŞENİR?

Patlatma taş uygulamak için öncelikle uygulanacak duvarın pürüzlü olması gerekir. Boyalı ve alçılı duvarlara patlatma taş uygulanacaksa eğer önce astar sürülmelidir. Astar duvarın pürüzlü olmasını sağlar ve uygulanan patlatma taş kalıplarının duvara daha iyi yapışmasını mümkün kılar. Kullanılan astar brüt beton astarı veya fayans üstü astarı olabilir.

Açık renkli taşlar tercih ettiyseniz yapıştırma harcını beyaz kullanmanız önerilir. Patlatma taş kalıpları diğer fayanslara göre daha ağır olduğundan mukavemeti iyi olan bir yapıştırıcı kullanmanız önerilir.

Patlatma taş dekorasyon uygulamalarında dikkat etmemiz gereken bir konu da kalıpları yan yana yapıştırırken tam üstüne yapboz parçası oturtur gibi oturtmanızdır. Diğer türlü kaydırarak yapıştırdığınızda iki kalıp arasından yapıştırma harcı fışkıracaktır. Bu size fazladan temizlik zahmetine neden olur.

PATLATMA TAŞ NASIL TEMİZLENİR?

Patlatma taşlar temizliği oldukça kolay olan duvar uygulamalarındandır. Duvara ilk uyguladığınızda üretimden kaynaklı üzerinde taş tozu bulunabilir. Elektrik süpüresinin fırçalı aparatı sayesinde taşların üzerindeki tozu kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Sonrasında bu işlemi senede bir kere tekrarlamanız patlatma taş temizliği açısından yeterli olacaktır.

PATLATMA TAŞ VERNİĞİ NEDİR VE NASIL UYGULANIR?

Patlatma taşları korumak ve renklerini daha canlı görünmesini sağlamak için vernik uygulamasını deneyebilirsiniz. Bunun için patlatma taşlar için özel üretilen balmumu ve reçine içeren su bazlı verniklerden kullanmanız gerekir. Diğer herhangi bir verniği patlatma taş üzerinde kullanamazsınız. Diğer vernikler taş üzerinde zamanla güneş ışınlarından dolayı sararma yaparlar ve uyguladığınız ürün çöp olur. Patlatma taş dekorasyon uygulamalarında vernik geri dönüşü olmayan bir işlemdir. Bu yüzden verniği uygulamadan önce duvara uyguladığınız taşların üzerine su püskürterek vernikli halinin nasıl görüneceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Uyguladığınız verniğin ömrü en az on sene olacaktır. Vernik uygulanan taşlar genelde siyah, kırmızı, vişneçürüğü renginde olan taşlardır. Kristalli beyaz taşlara vernik uygulaması önerilmez. Bu taşlar kendi doğal yapıları gereği parlak oldukları için üzerlerine vernik sürülmesi taşların görüntülerini bozar.

Vernik uygulamadan önce patlatma taş üzerindeki tozu temizlemeniz gerekir.

PATLATMA TAŞ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Patlatma taşları duvara uyguladıktan sonra fayans gibi kalıp kalıp görünmeleri hoş olmaz. Patlatma taşların amacı zaten her bir küçük parçanın tek tek duvara yapıştırılmış gibi görünmesidir. Bu sebeple patlatma taş alırken kesimlerinin orantılı ve birbirine uygun olmasına dikkat etmek gerekir.

Patlatma taş alırken taşların kesimi ve dizim işçiliği çok önemlidir. Taşların arkasındaki filenin taşlardan taşmamış olması görüntü bakımından önemli bir husustur.

PATLATMA TAŞ FİYATLARI

Patlatma taş fiyatları  kullanılan taşın kalitesine, boyutlarına, işçiliğine ve piyasa şartlarına göre belirlenmektedir. Kimi taşlar doğada daha çok bulunan mermerlerden üretilmiştir. Kimisi ise daha nadir bulunan mermerlerden üretilmiştir. Bu farklılık elbette bunlardan üretilen patlatma taşlara da yansıyacaktır. Seçtiğiniz mermer çeşidine göre patlatma taş dekorasyon işlerinizin maliyeti değişecektir.

HABER MERKEZİ