PATENLİ GENÇLERE ‘EĞİTİM’ ÇÖZÜMÜ

Trafik Denetleme Şube Müdürü Bülent Cumhur Gözetici, konuk olduğu “Gün Başlıyor” programında “Patenli gençlerle ilgili kentimizdeki çeşitli kurumlarla toplantılar gerçekleştirdik. Bu süreçte patenli çocuklarımıza yönelik eğitim faaliyetleri yürütmekteyiz. Toplu taşıma araçlarında nasıl önlemler alınabilir bu konu üzerinde duruyoruz” dedi.

Fatma ARSLAN/Rabia DEMİROK

Lider Haber ekranlarında Ahmet Demir’in sunumuyla ekranlara gelen “Gün Başlıyor” programında geçtiğimiz gün canlı yayın konuğu Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Bülent Cumhur Gözeteci oldu. Ahmet Demir’in sorularını yanıtlayan Gözetici, Antalya trafiğine ve vatandaşların yaşadığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“YAZIN ARAÇ SAYISI 2 KATINA ÇIKIYOR”

Gözetici burada yaptığı konuşmada, trafiğin tüm vatandaşları ilgilendiren bir husus olduğunu belirterek, “Trafikte kurallara uyma bilinci ve eğitimi okul öncesinden başlar ve hayatın her alanında, yaşında devam eder. Bizler de vatandaşlarımızı bu konuda denetlemeye, eğitim vermeye özen gösteriyoruz” dedi.

Antalya’da yaşanan trafik yoğunluğuna ilişkin bilgi veren Gözetici “Antalya’da 1 milyon 240 bin araç var. Bunun 325 bini motosiklet ve elektrikli bisikletten oluşuyor. Bunun dışında Antalya’da turizm nedeniyle özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle bu sayı 2 katına çıkabilmektedir. Araç yoğunluğu olduğu için sıklıkla eğitimler yapmaya, vatandaşlarımızı bilgilendirmeye önem veriyoruz. Trafik birçok kurumu ilgilendiren bir konu. Yürütülen çalışmalarda planlanan yolların güvenliğini arttırılması, çeşitlendirilmesi, akıllı kavşak, ışık ve EDS sistemleriyle daha da rahatlayacağını ön görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“KURALLARA GÖNÜLLÜ OLARAK UYULMALI”

Trafikte sorunların çözümünde sadece ceza ve denetimlerin yeterli olmadığını söyleyen Gözetici, “Trafikte temel kural vatandaşların kurallara uymaya gönüllü olarak katılmasıdır. Ceza olmadığında da kurallara uymayı alışkanlık haline getirmeleridir. Eğitim ve denetim tek başına bir çözüm değil” dedi.

Gözetici trafikte yaşanan sorunlarda sadece sürücülerin değil yayaların da payı olduğunu belirterek, “Cezalar yayalar içinde kullanılan bir uygulama. 2021’de verilere göre trafik kazalarındaki ölümlerin yüzde 22’si yayalardan oluşuyor. Bu kazaların yüzde 52’si ise yayalar nedeniyle gerçekleşiyor.

PATENLİ GENÇLER İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Öte yandan Antalya’da trafikte yaşanan patenli gençlerin yarattığı tehlikeyi hatırlatan Gözetici, bu konu ile ilgili il genelinde bir dizi toplantı gerçekleştirildiğini anlattı. Gözetici, şunları kaydetti:

“Patenli gençlerle ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile toplantı gerçekleştirdik. Bu süreçte patenli çocuklarımıza yönelik eğitim faaliyetleri yürütmekteyiz. Toplu taşıma araçlarında nasıl önlemler alınabilir bu konu üzerinde duruyoruz. Buradan da gençlerimize kaykay ve patenlerin sadece kendi park alanlarında ve uygun yerlerde sürülmek için tasarlandığını, karayollarında kullanmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Otobüs ve araçlara asılmak suretiyle lütfen kullanmayalım yoksa çok vahim sonuçlarla karşılaşabiliyoruz.”