PATARA TELSİZ TELGRAF İSTASYONU MÜZEYE DÖNÜŞECEK
Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk telsiz telgraf istasyonunda bulunan eserlerin sergileneceği 'Abdülhamit Han Telgraf ve Telsiz Müzesi'nde çalışmalar başladı.

Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk telsiz telgraf istasyonunda bulunan eserlerin sergileneceği 'Abdülhamit Han Telgraf ve Telsiz Müzesi'nde çalışmalar başladı.
Kaş'taki Likya Birliği'nin başkenti Patara Antik Kenti'nde Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk ve döneminin en ileri teknolojisiyle donatılmış telsiz telgraf istasyonunu müzeye dönüştürme çalışmaları start aldı. Her gün yeni buluntularla karşılaşılan çalışmalarda o döneme ait iletişim kabloları ve bağlantı hatları bulundu. Başvurusu Antalya Yatırım, İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılan, giderleri Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından karşılanacak projede Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Patara Kazıları Başkanlığı yer alacak ve proje 7 ay sonra tamamlanacak.
Proje çalışmalarını, Antalya Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Taşınmaz Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler ve Patara Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık yerinde inceledi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonunda ortaya çıkan buluntular ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Heyet, inşaat ve restorasyon çalışmaları hakkında da inşaat mühendisi Mustafa Başkal'dan bilgi aldı.
Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonundaki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin, oluşturulacak Abdülhamit Han Telgraf ve Telsiz Müzesi'nde sergileneceği kaydedildi. 10 milyon liralık bir bütçe ayrılan proje kapsamında müze çalışmasının 6 milyon liraya ihale edildiği belirtildi. Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığındaki kazı ekibinin titiz bir çalışma yürüttüğü ve iğneyle kuzu kazar gibi çalıştığı bölgede ortaya çıkarılan eserlerin ve tarihin gelecek kuşaklara taşınmasının amaçlandığını söyleyen yetkililer, kazı ve restorasyon çalışması sonrasında Patara ile Derne arasındaki 850 kilometrelik mesafede iletişim sağlayan, 1906 yılında inşa edilmiş Patara Telsiz Telgraf İstasyonu'nun telsiz ana istasyonu, tesisat binası, lojman binası, telsiz kulesinin tekrar ayağa kaldırılacağını aktardı. 1911 yılında İtalyanların bombaladığı Patara Telsiz Telgraf İstasyonu'nun çevre düzenlemesi ve elektrik kurulumu ile yeni bir müzeye dönüşeceği ve 110 yıl sonra yeniden ayağa kaldırılacağı belirtildi.
DHA
Palau bayraklı "Astoria Grande" adlı kruvaziyer, Antalya'nın Alanya ilçesine geldi.
Giderek kutuplaşan bir ortamda diplomasinin rolünü ve temel ilkelerini yeniden tanımlama yolunda diyaloğa ilham vermeyi amaçlayan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kentin turizminin hareketlenmesine de katkı sağlıyor.
Antalya'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle Tahtalı Dağı'nın zirvesinde kar yağışı etkili oldu.
Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı Antalya'da, yerli ve yabancı misafirlerin tertemiz tesislerde konaklaması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının iç turizm pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, yerli turistin tercihinin Akdeniz ve Ege olacağını belirterek, “Özellikle Side, Alanya bölgesinden başlayıp daha sonra işte Belek, Kundu bütçeye göre Kemer bölgelerinde yoğunluk olacaktır. Bir de yerli turistin Ege'ye yönelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı ve ara tatilin arka arkaya denk gelmesi Antalya'da hem sezon açılışını öne çekti hem de otellerin doluluk oranlarını yükseltti.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir otelde erkek sayısı fazla olduğu gerekçesi ile 2 erkek müşterinin rezervasyonunun iptal edilmesi hakkında konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Maalesef çok kötü bir uygulama. Gerçekten ayrımcılık söz konusu” dedi.
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 2025 turizm sezonu için umut verici bir tablo çizdi. Karaer, Avrupa’dan gelen rezervasyon rakamlarının bu iyimserliği desteklediğini vurguladı.
Ramazan Bayramı ile birlikte yaz turizm sezonunun başlayacağını söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Bu sene eğer savaş biterse gelen Rus turist rakamı 4 milyonun üzerine çıkacak. Sadece en olumsuz söyleyeceğimiz şey Benelüks ülkelerin dediğimiz Belçika ve Hollanda geçen seneye göre biraz durgun gidiyor” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmde bu yılın Avrupa pazarı için çok hareketli geçeceğini belirterek, “Alman ve İngiliz pazarı bu yılı artıda tamamlayacak.” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz