PATARA MECLİSİ’NDE ‘DEMOKRATİK’ ZİRVE

Medeniyetler beşiği olarak bilinen Patara Antik Kenti’ndeki dünyanın bin 400 oturmalı ilk demokratik meclisi kabul edilen ve Avrupa Birliği’nin kurulmasına ilham kaynağı olan Patara Meclisi’nde, binlerce yıl aradan sonra ilk kez Kepez Belediyesi tarafından meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Zehra TEKECİ, İrem GÜNEYBAZ

Kaş ilçesinde bulunan ve içerisinde Roma’dan Osmanlı’ya birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkaran Patara Antik Kenti geçtiğimiz gün binlerce yıl aranın ardından ilk kez resmi bir meclis toplantısına ev sahipliği yaptı.

Kepez Belediyesince,  turizm sezonunda demokrasinin doğduğu topraklar olan Patara Antik Kenti’ni bu yönüyle bir kez daha gündeme taşımak ve Antalya’nın kültür turizminde de önemli bir destinasyon olduğuna vurgu yapmak amacıyla düzenlenen toplantı, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü başkanlığında gerçekleşti. Patara Antik Kenti’nde yürütülen kazılarla ses getiren çalışmalara imza atan Patara Kazı başkanı prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın da antik kent bölgesine ilişkin bir sunum gerçekleştirdiği toplantıda, 5 gündem maddesi görüşüldü. 

Toplantıda, Antalya Bilim Merkezi bünyesinde bilim kurulu oluşturulması, Kepez ilçesindeki çeşitli mahallelere semt kütüphaneleri kurulması, öğrenciler üzerinde tarımsal üretime yönelik farkındalık oluşturma amacıyla yaz tatili boyunca Antalya Orman Çiftliği’nde yaz tarım uygulamaları yapılmasını içeren maddeler oylamaya sunularak kabul edildi.

YAKLAŞIK 2 BİN YIL SONRA YAPILAN İLK TOPLANTI

Binlerce yılın ardından tarihi parlamentoda yapılan ilk resmi meclis toplantısının ardından Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, belediye meclisi olarak büyük bir mutluluğu ve heyecanı paylaştıklarını söyledi. Tütüncü, “Biz bugün olağanüstü bir heyecan içerisindeyiz. Bu heyecanımızın sebebi, temmuz ayı belediye meclisimizin özel oturumlarından birisini sembolik olarak Patara’da, insanlık tarihinin en eski antik ve demokratik meclislerinden birinde gerçekleştiriyor olmamızdır. Bu resmi meclisten önceki son toplantı yaklaşık 2 bin yıl önce yapılmış. 2 bin yıl sonra bu kıymetli parlamento binasında, bu kültürel mirasımızda ve antik çağların en önemli tesislerinden birinde ilk defa bir belediye meclisini topluyor olmak bizlere büyük bir heyecan veriyor” diye konuştu.

“DEMOKRATİK KÜLTÜR DÜNYAYA PATARA’DAN YAYILMIŞTIR”

Anadolu’nun oldukça zengin bir coğrafya olduğunu hatırlatan Tütüncü, “Anadolu coğrafyası bilimin, kültürün, sanatın, tarımın ve ticaretin doğduğu topraklardır. Ama bu topraklarda demokrasi de doğmuştur. Demokratik kültür tüm dünyaya Patara’dan yayılmıştır. Bizlerde Antalya’daki bu mirasa biraz dikkat çekmek ve gündeme getirmek amacıyla böyle bir meclis toplantısı gerçekleştirelim istedik. Bu meclis dünyanın bilinen ilk parlamentosu ve bizim topraklarımızda yer alıyor. Bu demokratik parlamentonun içerisinde son derece güzel bir belediye meclisi yaptık” ifadelerini kullandı” diye konuştu.

“TBMM’NİN DE BURADA TOPLANMASI MÜMKÜN”

Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık ise yüzlerce yıl sonra meclisin yapılış amacına uygun ilk toplantının gerçekleştirildiğini belirterek, “ Yaşadıklarımın rüya olmadığını biliyorum. Bugün çok anlamlı ve kıymetli bir gün yaşadık.  Restore edilen eserlerin amaçlarına uygun olarak kullanılmaları çok kıymetlidir ve değerlidir. Duygularım tanımsız ve inanılmaz. Bunun devam etmesini diliyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de (TBMM) burada toplanmasını çok arzu ediyorum. Çünkü bu meclisin restorasyon yoluna çıktığımız ilk gününden beri konuşulan buydu. İnanıyorum ki artık TBMM’de burada toplantı yapması mümkün olacaktır. Bu ışığı yanmış olarak hissediyor ve öyle kabul ediyorum” dedi.