PARA BİTTİ, YENİ RANT GEREKLİ!

Türkiye’de rantın nasıl sağlandığını öğrenmek ve bu konuda ihtisas yapmak isteyenleri belediyelerde işe almak lazım. Çünkü rantın en iyi öğrenildiği yer sanırım buralar. Belediyelerde para bittiği zaman yeni bir gelir kapası açmanın en kolay BÜFE KONDU yapmak. Bunun en basit örneğini Antalya’da yaşıyoruz ve görüyoruz.

Antalya Büyükşehir Belediyesi bırakın kendine rant sağlamayı candaşlarına rant sağlamak için şehrin dört bir yanına BÜFE KONDU ile çevirdi. Bunu yaparken kendisi değil iştiraki olan EKDAĞ ile yapıyor. Hem de öyle saklı gizli f    alan değil. Antalyalıların gözünün içine soka soka. “Ben yaptım oldu” mantığı ile.

Nasıl mı? Eski otogarın yerine yapılan o hilkat garibesi AVM’nin tam önüne birkaç gün önce monte edilen BÜFE KONDU ile. Sanki memlekette başka bir yer kalmamış gibi!

Herkes önce Kızılay Kan Alma Noktası veya Antalyaspor Stor zannetti bu BÜFE KONDU’yu ama işin aslı araştırılınca ortaya çıktı. Şehrin göbeğine bir hançer gibi saplanan yapının EKDAĞ’a ait büfe olduğu belirlendi.

Herkesin şaşkınlıkla karşıladığı bu BÜFE KONDU’dan daha 7 adet yapılacağı bilgisi ise rantın nasıl yaratıldığının kanıtı oldu. Önce ekmek sonra her şey satılacak burada.

Büfe ile ilgili konuşan rüşvetten sabıkalı EKDAĞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökçe’nin, her şeyin resmi olduğunu açıklaması ve BÜFE KONDU’nun EKDAĞ tarafından da başka bir yere kiralandığını söylemesi RANT iddialarını tesciller nitelikte.

Hatta EKDAĞ’ın ürettiği ekmek büfeleri ile bu yapının arasında dağlar kadar fark var. Fotoğrafa bakınca sizde anlayacaksınız!

Şimdi burada sorulması gereken birkaç soru var. Böyle büfeler şuan gerekli miydi? Bu büfelerin nerelere konulacağı Büyükşehir Meclisi’nden onaydan geçti mi? Acaba bu büfeler ihale ile mi verildi? Şayet ihale açılmadı ise kimlere hangi şartlarda kaç liraya verildi?

Bu sorular daha da çoğaltılabilir. Fakat bir kaçını cevaplasalar bile yeterli olur. Zaten kimlere verildiği konusunda gelen bilgilere göre kim olduklarına hiç ama hiç şaşırmadım!

Sayın Muhittin Böcek’e birkaç lafım olacak. Siz Konyaaltı Belediye Başkanı iken bu tür büfeleri çok sevmezdiniz. Büyükşehir’e gelince yeni bir sevgimi başladı sizde? Yoksa bu BÜFE KONDU sevgisi sizin değil de İP kontenjanından görev verdiğiniz Hasan Gökçe’nin marifetleri mi?

Antalya’ya yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri böyle mantar gibi türeyen BÜFE KONDU’lardır. Çünkü hangi dönem olursa olsun bunlar amacı dışında kullanılıyor.

İşte böyle sevgili okurlar. Öyle 4 yıl üniversite, 2 yıl yüksek lisans yapmanıza gerek yok. Para kazanmanın yollarını öğrenmek için. Pardon RANT için. Ya belediyelerin ne yaptığını takip edin ya da oralardan bir tanıdık bulup kafanızı çalıştırın.

GELİYOR GELMEKTE OLAN

Antalya’da uzun bir süreden beri Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek olmasına rağmen adaylık konusunda değişik isimler ortaya atılıyor. Böcek daha görevde iken.

Hatta bırakın görevde olmasını ölüm döşeğinde ecelle cebelleşirken bile buna benzer bir konu yaşandı. Ölmeden öldürmüşler koltuğu paylaşma yoluna gitmişlerdi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal hafta sonunda neredeyse tüm Antalyalıların cep telefonuna mesaj attı. Ulusal bir kanalda Pazar günü programda olacağını duyurdu.

Bende dün merakla bekledim o 09.45’i. Uysal her zamanki gibi kendinden emir bir şekilde stüdyoya sonradan dahil oldu. Ben zannettim ki Kırcami konusunu konuşacak. Öyle olmadı. Belediyesinin yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 400 kilometrelik asfaltı anlattı.

Bence daha önemli konular vardı. Ama o biraz genel siyaseti tercih etti. Hatta yeni dönemde Büyükşehir’e aday olacağının sinyallerini verdi. Ne kadar donanımlı olduğu göstermek gibi bir tavrını sezdim 3-5 dakikalık yayında.

Çünkü konvansiyonel ve startap kelimelerini kullanması bunu gösterdi. Bir de turizme dair söyledikleri bende böyle bir ima yarattı. Sanki ‘GELİYOR GELMEKTE OLAN’ mesajı verdi gibi!

BU AYIP KİMİN ACABA?

Antalya’da son dönemlerde özellikle Muratpaşa Belediyesi sınırları içinde çöplerin toplanmaması veya geç toplanması konusunda şikayetler geliyordu. Bir süre önce eski Atatürk Stadı’nın orada buna benzer bir konu yaşanmıştı. 

Artık o bölgede yaşayan yerli ve yabancı vatandaş bakmışlar ki her şeyi belediyeden beklemek yerine kendi kapılarının önünü süpürmeye başlamış. 

Eski Lara yolundaki bir parkta Rus aileler temizlik çalışması yapmış. Bir günde poşetler dolusu çöp toplamışlar. Birde poşetlerle gülen pozlar vermişler, bizim komşular!

Biz hep söyleriz ya ‘Temizlik imandan gelir’ veya ‘Temizlik imanın yarısıdır’ diye. Ruslar bizi imansız olmaktan kurtarmışlar vallahi de billahi de.

Ama bu ayıp çöpleri oraya atanların mı yoksa zamanında temizlik yapmayan belediyenin mi buna siz karar verin.