PANDEMİDEN SANATA, YENİ BİR KAPI

Antalya’nın en eski müzik topluluğu olan Yenikapı Orkestrası, 15 kişilik kadrosuyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesi kapsamında Antalya’yı temsil edecek. Projenin uygulayıcı koordinatörü Gaye Yardımcı, proje amacının salgın sürecinde yaşanan sıkıntıları azaltmak ve müziğin birleştirici gücünden yararlanmak olduğunu söyledi

Pandemi süreci her sektörde olduğu gibi eğlence sektörünü de sekteye uğrattı. Eğlence merkezlerinin kapatılması ve düğünlere getirilen kısıtlamalar gibi nedenlerle sıkıntılı günler geçiren müzisyenler için Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle, ‘Roman Müzisyenler Büyük Türkiye Orkestrası’ projesi gerçekleştirilecek. Proje kapsamında Antalya’yı temsil edecek olan ‘Yenikapı Orkestrası’ Karaalioğlu Parkı’nda Antalyalıların kulaklarının pasını sildi. Antalya’nın en eski müzik topluluğu olan orkestra, nüfus mübadelesi ile Yunanistan’dan Antalya’ya gelen göçmenlerin kurduğu topluluktan oluşuyor. Nesilden nesle devam eden 15 kişilik müzik grubunda; keman, ut, akordeon, darbuka gibi müzik aletleri yer alıyor.

NESİLDEN NESLE MÜZİK

Proje kapsamında Antalya’yı temsil etmekten mutluluk duyduklarını söyleyen müzisyen Olcay Yedidağçiçeği, “Yaklaşık 90 yıllık atalarımızdan gelen bir grubuz. Selanik göçmeniyiz. Geçimimizi müzikle sağlıyoruz. Projenin Antalya’daki temsilcisi biziz. Eğlence sektöründe insanların bir arada olması nedeniyle virüs daha çabuk yayılıyor. İnsanlar dikkat etmiyorlar. O nedenle pandemi döneminde ilk sekteye uğrayan sektör biz olduk. Bu süreçte Bakanlığın ve konfederasyonun müzisyenlere iş istihdamı sağlaması bizleri sevindirdi” dedi.

“İLETİŞİMİN EN GÜZEL YOLU”

Roman müziğinin, yalnızca bir eğlence kültürü olarak algılanmaması gerektiğini belirten Uygulayıcı Proje koordinatörü Gaye Yardımcı, “Anlaşmanın yegane yolu iletişim. Kelimelerle anlatamadığımız duygu ve düşüncelerin seslerle anlatılması sanatına müzik demişler. Bu iletişimin en güzel yolu için ‘Müzik Hayattır’ dedik. Bu kapsamda, hem akılla hem duyguyla kavradığımız, herkesin anlayabileceği, dil ve ırk fark etmeksizin kalbe, ruha hitabın ustası Romanlarla başladığımız uygulayıcı koordinatörlüğünü yaptığım Türkiye’de bir ilk olan ‘Roman Müzisyenler Büyük Türkiye Orkestrası’ ile Ankara’dan yola çıktık. Toplumun her kesimi gibi, ülkemizdeki müzisyenlerin müzik piyasasındaki durumları yaşanan salgın süreciyle birlikte ciddi sıkıntıya girdi. Hem bu sıkıntıları bir nebze olsun azaltabilmek hem de müziğin birleştirici gücünden bu zor dönemde faydalanabilmek amacıyla AK Parti’nin ilk Roman Milletvekili Cemal Bekle’nin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle 20 il 15’er kişiden oluşan saz ve söz sanatçılarını verecekleri konserlerle müzikseverlerle buluşturacağız” diye konuştu.

FATMA ARSLAN