PANDEMİ İZNİ

Adliye muhabirliği yaptığım dönemde boş vakitlerimde bazen çay ocağına gidip orada çalışan mahkumlarla da sohbetler ediyorduk. Geçtiğimiz hafta bir savcıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermek için Antalya Adliyesi’ne gitmiştim.

***

Su almak için çay ocağına gittim. Baktım çay ocakları kapalı. Avukatların kafesine gittim. Orada da çay kahve servisi yok. Eskiden çay ocaklarındaki mahkumlar ellerindeki tepsiyle adliyeye gelen vatandaşlara da çay servisi yapmaktaydı.

***

Susayan vatandaşlar da çay ocağına gidip suyunu buradan makul fiyata alabiliyordu. Sordum soruşturdum. Meğer pandemiden sonra iş yurtlarında çalışan mahkumlar da izinli olarak evlerine gönderilince buralarda çalışacak kişi bulunamamış.

***

O nedenle kapalıymış. Aldığım bilgiye göre başta hakim ve savcılar olmak üzere adliye çalışanları odalarına çay kahve makinesi kurup, kendi çaylarını kahvelerini kendileri yapmaya başlamışlar.

***

Avukatların lokali de de iş yurtlarına bağlı olduğu için sıkıntıdan onlar da etkilenmişler. Baro Başkanı Hüseyin Geçilmez’e de telefon açıp sordum. Bu konudan herkesin muzdarip olduğunu anlattı. Ancak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu konuda yapabileceği bir şeyin olmadığını söyledi. Mevzuat belli.

***

Öte yandan kovid-19 izinleri 31 Temmuz 2023’te sona eriyor. Bu süre uzatılmazsa; izinli olan mahkumlar cezaevlerine geri dönecekler. O zaman muhtemelen mahkumlar tekrar iş yurtlarındaki işlerine de geri dönecekler. Muhtemelen adliyelerdeki çay ocakları da bunu bekliyor.

***

Öte yandan açık ceza evlerindeki mahkumlar sadece çay, kahve işi de yapmıyorlar. Meslek edindirme çalışmaları kapsamında ceza infaz kurumu iş yurdu müdürlükleri bünyesinde birçok işte çalışıyorlar. 

***

Halı dokumasından, mobilya imalatına kadar birçok alanda çalışan mahkumların ürettiği ürünler, ülke genelinde sayısı 75’e ulaşan satış mağazalarında satılıyor.

***

Bu mağazalardan Antalya Adliyesi’nde de var. Cazip fiyatlarla adliyelerdeki mağazalarda satılan bu ürünlerden ben de birçok kez alıp kullandım. Çok da memnun kaldım.