PALAMUT FİYATLARI TAVAN YAPTI
Ordu’da, denizlerdeki fırtına nedeniyle güçlükle ve az miktarda avlanan palamut balığının kilogram fiyatı 10 liradan, 22 liraya kadar yükseldi.
Ordu’da, denizlerdeki fırtına nedeniyle güçlükle ve az miktarda avlanan palamut balığının kilogram fiyatı 10 liradan, 22 liraya kadar yükseldi.
1 Eylül tarihinde başlayan av sezonu sürerken, denizlerde görülen fırtına fiyatları olumsuz etkiledi. Bu yıl bol miktarda avlanan palamut balığı fazla talep görürken, Karadeniz'de görülen fırtına avlanmayı zorlaştırdı. Fazla talep gören palamut, az miktarda avlandığı için, geçtiğimiz günlerde kilogramı 10 lira bandına denk gelecek şekilde satılırken, bugün ise 22 liradan alıcı buluyor. Geçtiğimiz günlerde küçük boy palamut 5 liradan alıcı bulurken, şimdi ise 10 liradan tezgahlardaki yerini alıyor.
“Palamut balığının 8 liradan insanlara ulaşması lazım”
Ordu'nun Perşembe ilçesinde yaklaşık 40 yıldır balıkçılık yapan Şeref Acartürk, “Tezgahlarda şu an durum çok iyi değil. Deniz fırtınasından dolayı avlanma az oluyor, dışarıdan da talep fazla. Buna bağlı olarak fiyatlar da tavan yaptı. Bugün palamut balığı tanesi 15-17 buçuk lira. Bu da bizim istediğimiz fiyatlar değil, biz 10 lira civarında olmasını istiyoruz. Palamut balığının kilogramının 8 liradan tüketiciye ulaşması lazım ancak şu anda 22 liraya kadar yükseldi. İlerleyen günlerde üretim yüzde 100 artacaktır, buna bağlı olarak da fiyatlar neredeyse yarı yarıya düşecektir. Şu anda mezgit akını var, insanların da talepleri oldukça fazla" dedi.
“Hamsi sürpriz yaptı”
Sezon başından bu yana ilk kez tezgahlarda hamsi bulundurduklarını ifade den Acartürk, “Hamsi bugün ilk defa geldi, umarım devam etmez ve avcılığı bu ayda başlamaz, bu bir sürprizdi. Kasım ayında hamsi avı başlarsa, palamut ve lüfer sezonunu bitirmiş olur ve hamsi devam eder. Hamsi şu an çıkmaya başlarsa, üreticiler palamut ve lüferi bırakıp hamsiye yönelirler. Bu da üreticilerin menfaatini olumsuz etkiler” dedi.
Öte yandan, tezgahlarda çinakop 40, sarı kanat 60, barbun 30, çinakop 40, istavrit 25, hamsi 30, çipura 40, somon 35 ve levrek 45 liradan satışa sunuluyor.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz