Pa'RANT'ez içinde peşkeş çekilecek

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin eski Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü avukat Fahrettin Köken, Muratpaşa Bayındır Mahallesi’ndeki Başkent Üniversitesi’nin mülkiyetinde bulunan kamu arazisindeki plan değişikliğini sert sözlerle eleştirdi. Köken, “Burada inşaat alanını artırarak rantı artırdılar. Parseli daha değerli hale getirip, başkalarına satacaklar” dedi.

Yıllar önce Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ‘hastane yapımı’ için plan tadilatı reddedilen Muratpaşa ilçesine bağlı Bayındır Mahallesi’ndeki 20 bin metrekarelik arazi ile ilgili plan tadilatı tekrar gündeme getirilirken Lider Gazete 27 Mayıs’ta konuyu ‘Özel Hastaneye Yer Kıyağı’ başlığıyla manşetine taşıdı. İmar planı tadilatının gerçekleşmesi halinde Başkent Üniversitesi Vakfı için 400 yataklı özel hastane yapımının önü açılacak araziyle ilgili tepkiler gelmeye devam ediyor. 


DEVASA BİR KÜTLE OLUŞACAK 
Bayındır Mahallesi’nde yer alan ve resmi kurum alanı olan 13080 ada 1 parsel taşınmaz üzerine sağlık turizmine hizmet etmek üzere plan değişikliğine gidilmişti. Başkent Üniversitesi’ne ait olan alanda tam teşekküllü 400 yataklı özel hastane yapılabilmesi amacıyla yapı yoğunluğunu arttıran uygulama imar plan değişikliği önerisi Muratpaşa Belediye Meclisi gündemine alınmıştı. Sözde sağlık turizmine hizmet vereceği iddia edilen 400 yataklı özel hastane için hazırlanan ve emsali 1’den 1.50’ye yükselten ancak iddialara göre 1,5X1.8 ile çarpılarak 2.52 emsale çıkartılması hedeflenen imar plan değişikliğine itiraz edildi. Plan değişikliğine yapılan itiraz, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Plan değişikliğiyle ilgili itiraz, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen rapor doğrultusunda Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yeniden görüşülerek karara bağlandı. 5 binlik plan onaylanarak Muratpaşa Belediyesi’ne gönderildi.


“ÖZEL HASTANE YAPILAMAZ” 
Plan değişikliğine 25.12.2023-24.01.2024 tarihleri arasındaki askı sürecinde Yener Demir daha önce yapılan ve bir bütünlük içerisinde işleyen uygulama imar planını bozduğuna işaret ederken plan tadilatına bir itiraz da Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nden gelmişti. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, bu plan tadilatının bu haliyle kabul edilmesi halinde gerekli hukuki yollara başvurulacağı açıklayarak Bayındır Mahallesi’ndeki bu alana özel hastane yapılamayacağını ileri sürmüştü. Mimarlar Odası konuşla ilgili açıklamasında, “Alana, ücretli sağlık hizmetinin verileceği, özel bir hastane yapılamaz. Biz yaptık oldu mantığı ile yapılan rant amaçlı imar planı değişikliklerinden vazgeçin” çağrısı yapmıştı.   


“ÇOK GEREKSİZ BİR İŞLEM”
4 Temmuz 2024 Perşembe günü yapılan Muratpaşa Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclisi’nde alınan plan değişikliği kararını değerlendiren Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin eski Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü avukat Fahrettin Köken, “Bu alanın inşaat alanındaki 1 emsal 1.50’ye çıkarılmış. İnşaat alanının artırılması yapı yoğunluğunun artırılması çok sakıncalı. Bu çok gereksiz bir işlem neden yapı yoğunluğu artırılıyor. Sonra kat artırılıyor. Bunlar yanlış” diye konuştu.


“OTOPARK DÜŞÜNÜLMEMİŞ”
Hastane alanının büyütülüp otopark sorununun değerlendirilmemiş olduğuna dikkat çeken Köken, “Diğer özel hastanelerde bile kamu yolları hastalar yakınlarınca işgal edilerek soruna çözüm bulunmaya çalışılıyor. Adam orda hastane de yatıyorsa otopark sorunu da düşünülmeli. Hemen hastanenin yanında bir parsel var. Bu parseli satın alabilir kiralayabilir.  Otopark olarak kullanabilir hastane bunu bile denemiyor” ifadelerine yer verdi. 


“BURAYI BİRİLERİNE SATACAKLAR”
“Davalar açılırsa yargı buna dur der” diye düşündüğü belirten Köken, yaklaşık 20 yıldır hastane mülkiyetinin Başkent Hastanesi’nde olduğu ifade ederek, “İnşaat alanını artırarak rantı artırdılar. Bir yerlere pazarlayacaklar. Başka birine satacaklar. Bunu yapmak isteler bu zamana kadar yaparlardı. Parseli daha değerli hale getirdiler, başkalarına satacaklar diye düşünüyorum” şeklinde konuştu