ÖZÜR DİLE BÖCEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başkan Böcek’in Gündoğmuş’taki yangınlarla ilgili, ‘Helikopter göndermiyorlar’ diyerek algı operasyonu yapmasına yanıt verdi. Böcek’in koronavirüs tedavisinde en büyük destekçilerinden olan ve ‘Ata dostum’ dediği Bakan Çavuşoğlu, söylemleri dürüst bulmadığını belirtti. Öte yandan sosyal medyada gündem olan Böcek, eleştirilerin odağı oldu .

Koronavirüs tedavisi gördüğü dönemde Başkan Böcek’in sağlık durumunu yakından takip eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Bakan Çavuşoğlu, orman yangınlarıyla ilgili asılsız söylemlerde bulunan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek’e yanıt verdi. Gündoğmuş ilçesindeki tahliye işlemlerini yerinde inceleyen Bakan Çavuşoğlu, Böcek'in "Helikopter göndermiyorlar" sözlerini dürüst bulmadığını belirterek, “Gündoğmuş'taki yangınla havadan ve karadan tüm imkanlarla mücadele ettik” dedi.

“BAŞKAN BÖCEK’E YAKIŞTIRAMADIM”

Başkan Böcek'in, "Gündoğmuş'ta yangın şehre indi. Ne olur buraya uçak gönderin. Helikopter gönderin. Bütün yetkililere sesleniyorum. Yanıyor insanlar" açıklamasını kendisine yakıştıramadığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, çalışmaları anlattı. Çavuşoğlu, Böcek’in asılsız iddialarına şu şekilde yanıt verdi:  “Şu anda da şehrin çok yakınında değil yangın. 9 helikopter burada çalışıyor. Yangın tepede olduğu için uçaklar o noktaya yanaşamıyor. Arkadaşlarımız buradan Isparta'ya da destek veriyor. Elbette Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Muhittin Böcek de bizimle birlikte çalışıyor. Sürekli telefonla da görüşüyoruz. Başkan Böcek'in şehre ilgi göstermesi doğal. Ancak gelip buraya 'İnsanlar yanıyor. Uçak helikopter gönderin' demesi ve panik yaratması doğru değil. Muhittin Bey'e hiç yakışmadı bu söylemler. Genel başkanına ve o partiden milletvekillerine yakışır ama kendisini tanıdığım için ona yakıştıramadım.”

BÖCEK’E TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in sosyal  medya hesabından paylaştığı  görüntüler ise gündeme bomba gibi düştü. Binlerce kişi tarafından yalanlanan Böcek’e tepkiler çığ gibi büyüdü. Vatandaşların, ‘ÖzürdileBöcek’  etiketiyle yaptığı paylaşımlarda, ‘5 dakikalık video helikopterler görünmesin diye 35 saniyeye sığdırılmış’, ‘Orman yangınlarıyla yapılan mücadeleyi bile siyasi ranta çevirmeye çalışıyorlar’, ‘Çektiği videoyu iyi dinleyin,  helikopter sesleri geliyor’ ve ‘Yangını söndürmek için ölümü göze alan ormancılar, itfaiyeciler var.  Düşme tehlikesine bile aldırmayıp, helikopterleri rallici gibi kullanan kaptan pilotlar var. Hemen arkanda uçan uçaklar ve helikopterler var. İnsan biraz utanır yalan söylemekten’ ifadeleri dikkat çekti. 

“DERTLERİ SİYASET YAPMAK”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener başta olmak üzere yangın bölgesine gelen genel başkanların yangınlarla ilgili bilgi almadığını, bölgeye siyaset yapmak için geldiğini belirtti. Yangın Koordinasyon Merkezinden sadece Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül ile Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’nin yangınlarla ilgili net bilgi aldığını kaydeden Çavuşoğlu,  “”Genel Başkanlar maalesef gelip de buradan bilgi almadılar. Bazı mahallelere gittiler ancak hepsine gidemediler. Gelip, görüp bize sorsalardı eksikleri söyleselerdi biz teşekkür ederdik. Ancak dertleri siyaset yapmak. Genel  başkanlar böyle olunca yerele de yansıyor. Yerelde de popülizm bazen yüksek oluyor. Oysa bu hepimizin yaşadığı bir afet. Bu afeti önce söndürelim sonra acımasızca eleştiri yapalım. Bizimde belediyelerde gördüğümüz birçok eksik var. Bizim de eksiğimiz var. Fakat önce yangını söndürelim sonra ne konuşacaksak konuşalım. Yardım devam ederken böyle şeylerden uzak durmak lazım” ifadelerini kullandı. 

ÇAVUŞOĞLU, LİDER TV’YE KONUŞTU

Öte yandan Lider Tv’nin Manavgat Ulualan bölgesinden yaptığı Gündem Özel programına konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  tüm merak edilenleri yanıtladı. Uçaklarla ilgili açıklama yapan Çavuşoğlu  her gün helikopter ve uçak sayısının  arttığına dikkat çekti. Çavuşoğlu, “Hırvatistan’dan bir amfibik uçak geldi. İspanya’dan 2 uçak daha dahil oluyor. Rusya’dan Be-200 tipi uçaklar ek olarak gelebilir. Diğer ülkelerden Avrupa Birliği üzerinden gelen yardım taleplerindeki uçak modelleri uygun olmadı. ‘Neden daha önce başvurmadınız’ diyenler de oluyor. Biz AB’nin ilgili konseyi ve afet birimiyle temas halindeyiz. Yunanistan’ın teklifini neden kabul etmediğimizi soruyorlar. Yunanistan ilkesel olarak aradı teşekkür ettik ve ihtiyaç olduğu zaman kendilerine döneceğimizi söyledik. Onlarda da bir afet olduğu zaman biz aramıştık. Başka konularda anlaşamayabiliriz ama afetler konusunda birbirimize teklif ederiz. Bu ülkeler Avrupa Birliği (AB) üyesi olduğu için biz AB’nin ilgili birimi üzerinden başvurmalarını istiyoruz. Bu başvuru yapıldığı zaman kendilerinde de yangın olduğunu ve uçak veremeyecekleri söylendi. Onlarda elbette önce kendi yangınlarını söndürmek durumunda” diye konuştu.