ÖZKAN: 'VUR' DEYİNCE ÖLDÜRÜYORUZ

AÜ Rektörü Özkan, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, Antalya’da tedbirlere uyulmadığını ve kırmızı listeye doğru gidildiğini ileri sürdü. Özkan, “Halkımız vur deyince öldürüyor. Muhtemelen önlemler biraz daha sıkılaşacaktır. Yoksa kötüye doğru gidiyoruz” dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, yaklaşık 6 aydır AÜ Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü görevini yürüten Sibel Atasoy Aksoy’un yerini Gazeteci Talat Öztuzsuz’a bırakması nedeniyle üniversite içerisindeki Kır Bahçesi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kahvaltılı toplantıda üniversitenin koronavirüs aşısıyla ilgili çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özkan, Antalya’ya ilişkin genel değerlendirmelerde de bulundu.

“KORONAVİRÜS BİR EFSANE DEĞİL”

Üniversitenin koronavirüsle ilgili 3 proje yürüttüğünü kaydeden Özkan, “Koronavirüs nedeniyle kaybettiğimiz insanlar var. 40- 50 yaşında sapasağlam insanları koronavirüs nedeniyle kaybettik. Gripten 50 yaşında sağlam insanlar ölmüyordu. Koronavirüs bir efsane değil. Hem aşı, hem ilaç hem de tanıyla ilgili bir kit çalışmamız var. İnşallah faza geçmeyi planlıyoruz. Kayseri bu noktada çok hızlı gidiyor. Bizi mutlu ediyor ve destekliyoruz. İnşallah Kayseri bir an önce aşıyı piyasaya sürecek. Umarız aşımıza kavuşuruz. Yoksa ele muhtaç olmak çok zor bir şey” diye konuştu.

“DEVLET BİZİ SAHİPLENDİ”

Turuncu listedeki 'Yüksek riskli' iller grubunda yer alan Antalya'da vaka oranlarının arttığını belirten Rektör Prof. Dr. Özkan, "Doktor ekibimizden koronavirüs nedeniyle kaybımız yok. İnşallah bundan sonra da olmaz. Ekibimiz için biz ve devlet elimizden gelen her şeyi yaptık. Sağlık Bakanlığı’ndan da her zaman sahiplendiler. Hiç malzemesiz, ilaçsız kalmadık. Şu an yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 40, servis doluluk oranımız da yüzde 50 ama maalesef tırmanıyor" ifadelerini kullandı.

ÖNLEMLER SIKILAŞABİLİR

Vaka artışının devam etmesi halinde Antalya'nın kırmızı liste ‘Çok yüksek riskli’ grup içerisinde yer alabileceğini aktaran Rektör Özkan, şu ifadeleri kullandı:

Halkımız vur deyince öldürüyor. Muhtemelen önlemler biraz daha sıkılaşacaktır. Yoksa kötüye doğru gidiyoruz. Diğer yandan bunların ne kadarı mutasyon ne kadarı eski virüs bilmiyoruz. Mutasyonun çok daha hızlı yayıldığını biliyoruz. Öte yandan çocukları da etkilemeye başladı. Turizm sezonu da açılıyor. Bunları gözetmek de çok kolay değil. Bir yandan ekonomiyi diğer yandan sağlığı gözetmek çok kolay bir denge değil. Bir şekilde denge kurmak gerekiyor. Antalya kırmızıya dönebilir. Dönmesini istemiyoruz çünkü turizm çok önemli. Bu yılda turizm kötü geçerse Antalya çok kötü etkilenir."

“MOBBİNG VARSA CEZASI DA OLMALI”

Akdeniz Üniverstesi’nde akademik mobbing uygulandığıyla ilgili gelen soruya da yanıt veren Özkan, “Bir cerrah olarak 6 yıl çok ciddi bir eğitimden geçtim ama bunun adı mobbing değildi. İnsanlar kolunu, bacağını kopardığı zaman bana gelecek.  Benim o kolu dikmek için çok iyi eğitim alabilmem lazım.  Psikolojik, fiziksel olarak güçlü olmamız gerekiyor. Mobbing çok başka bir şey.  Mobbing hiçbir zaman kabul edilemez. Ancak tıp eğitiminin de olması gereken normları vardır. Zor şeyleri görmeniz gerekiyor. Uykusuz kalmanız gerekebiliyor. Bu zor şartlar altında çalışmayı öğrenmemiz gerekiyor. Eğer emek vermezseniz bir yere gelemezsiniz. Onun dışında gerçekten mobbing uygulandığı durumlarda cezası verilmesi gerekiyor. Bu sadece akademik alanında değil hayatın her alanında var” sözlerine yer verdi.

FATMA ARSLAN