ÖZEL ŞOFÖRLERİN 'SİGORTA' DURUMU

Ek-6 kapsamındaki sigortalılık sadece taksi, dolmuş, minibüs, otobüs gibi ticari toplu taşıma araçlarında çalışanlar için geçerli olup, kendi şahsi aracında veya işyerine ait araçta şoför çalıştıran kişinin bu şoförü normal işçi gibi SGK’ya sigortalı olarak bildirmesi gerekir.

***

Ticari taksi, dolmuş, minibüs, otobüs ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçları dışında kalan ve ticari araç olarak nitelendirilen panelvan, kamyonet, kamyon, tır, otobüs gibi araçlarda çalışan şoförler de Ek-6 kapsamında sigortalı olamaz. Bu araçlarda çalıştırılan kişilerin de araç sahipleri / işleticileri tarafından normal işçi gibi sigortalarının yapılması gerekir.

***

Aynı şeklide nakliye araçlarında, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve minibüs gibi araçlarda, şirket – vakıf – dernek – kooperatif gibi tüzel kişiliklere ait araçlarda, personel veya öğrenci taşımacılığı yapılan araçlarda çalıştırılan şoförlerin de işverenleri tarafından sigortalı olarak SGK’ya bildirilmeleri gerekir. Bu durumdaki şoförler de ek-6 kapsamında sigortalı olamazlar.

***

Sağlık Yardımlarından Yararlanma Durumu

Ek-6 kapsamında sigortalı olanlardan her ay genel sağlık sigortası primi de alındığından, daha doğrusu her ay ödenen primin bir kısmı genel sağlık sigortasına ait olduğundan, bu kapsamda sigortalı olanlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık yardımlarından yararlanırlar.

***

Ancak bunların ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, genel sağlık sigortasından yararlanabilmesi için;

– Sağlık hizmeti sunucusuna başvurulan tarihten önceki son bir yıl içinde sigortalının en az 30 gün sigortalılığı (30 prim günü) olması,

– Sağlık hizmeti sunucusuna başvurulan tarihte Kanunlara göre tecil ve taksitlendirerek tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç sigortalının 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması gerekir.

***

Ek-6 Kapsamındaki Sigortalıların Statüsü ve Emeklilik Şartları

Ek-6 kapsamında sigortalı olanlar 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı sayılırlar, bunlar işyerlerinde çalışan sigortalı işçilerle aynı statüye, dolayısıyla bunlar da sigortalı işçilerle aynı emeklilik şartlarına tabidirler.

***

İş Kazası ve Rapor Parası Alma Haklarından Yararlanamazlar

Ek-6 kapsamında sigortalı olanlar her ne kadar sigortalı işçilerle birlikte aynen 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı sayılsalar da bunlardan kısa vadeli sigorta (iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası) kollarına ait prim alınmadığından, bunlar iş kazası ve meslek hastalığı haklarından yararlanamazlar, hastanede yattıkları veya rapor aldıkları günler için geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alamazlar.

***

İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİRLER

Ek-6 kapsamında aynı zamanda işsizlik sigortası primi de ödeyenlerden işten ayrılanlar, şartları taşımaları halinde işsizlik maaşı alabilirler. İşsizlik sigortasına tabi olmayı isteyenlerin, sigortalı ve işveren hissesi oranındaki işsizlik sigortası primini ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödememeleri halinde, o aya ait işsizlik sigortası primini ödeme hakları düşer. Saygılarımla.