ÖZEL OKULDA KDV’Lİ TARİFE

Sevgili okurlar, önümüzdeki 6 Eylül’de okullarda yüz yüze eğitim başlıyor. 31 Ağustos’tan itibaren devlet ve vakıf üniversitelerinde kayıt yenileme işlemlerine başlandı.

Açıklanan YKS Yerleştirme sonuçlarına göre yerleştirilen öğrencilerin kayıtları da haftaya başlayacak. Türkiye’de özel okullar ve vakıf üniversitelerinde eğitim gören öğrenci sayıları da her geçen yıl artıyor.

Ancak geçen yıl pandeminin ekonomiye olan etkisi yüzünden özel okullardan devlet okullarına doğru bir kayış olmuştu.  Çünkü öğrenci velileri özel okullarını giderlerini karşılamakta sıkıntıya düşmüştü. 

Bunun üzerine velilerin yükünü hafifletmek için geçen yıl 1 Eylül 2020 ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında eğitim ve öğretim hizmetleri için KDV’nin yüzde 8’den, yüzde 1’e düşürülmesine karar verilmişti.

KDV indiriminin bu yıl da uygulanması bekleniyordu, ancak öyle olmadı.

Kayıt yenilemek için üniversitelere giden öğrenciler ya da veliler bu yıl enflasyon oranının üzerinde bir fiyat artışıyla karşılaşıyorlar. O velilerden biri de benim.

Ben de kayıt yenilemek için gittiğimde geçen yıla göre büyük bir fiyat artışıyla karşılaşınca bunun nedenini sordum.

Meğer artışın nedeni eğitim ve öğretim hizmetleri için yapılan KDV indiriminin sona ermesinden kaynaklanıyormuş.

Yüzde 8 KDV geri gelmiş. Bu da eğitim ücretlerine yansımış. Vakıf üniversitelerinde ortalama bir yıllık eğitim ücreti 60 bin lira civarında.

Öğrenci, yüzde 50 burslu ise yıllık 30 bin lira eğitim ücreti ödeyecek.

Türkiye’de ücretli kesimin aldığı maaş belli, emekli maaşları malum. Nüfusun çoğunluğu asgari ücretle çalışıyor.

Belki de bu yüzden;

Kiminle konuşsam, eğitim giderlerinden yakınıyor…