ÖZEL HAVUZLARA DENETİM UYARISI
Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Ozan Uzkut, “Havuzlardan bakteriler, el ve ayak hastalıkları, mantar, bazı virütik hastalıklar ve hatta maymun çiçeğinin bile bulaşma riski var. Bu nedenle site ve özel havuzların da mutlaka denetlenmesi gerekiyor” dedi.
Selma Kunar
Yaz sezonunun başlamasıyla denizlerdeki hijyen ortamı kadar havuzlardaki temizliğin önemi de yeniden gündeme geldi. Uzmanlar özellikle yaz döneminde yoğun kullanıma maruz kalan site ve özel havuzlarda birçok hastalığın bulaşma riski taşıdığını belirterek, özel havuzlarda hijyen denetimlerinin önemine dikkati çekti.
Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Ozan Uzkut, ticari olarak otellerde veya özel kurumlarda kullanılan yüzme havuzlarının Sağlık Bakanlığınca düzenli olarak denetlendiğini anlattı. Ancak bu özel ve site havuzlarının bu denetim alanı dışında kaldığını söyleyen Uzkut, “Ticari havuzlar ‘Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Hakkında Yönetmelik’ ile denetlenirken, özel havuzlar bu yönetmeliğin dışında kaldığı için Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda değil. Belediyelerin ise bu konuda yetki ve sorumluluğu yok. Antalya’da 4 bine yakın sitenin havuzu var. Ve bu havuzlar hiçbir şekilde denetlenmiyor” diye konuştu.
“MUTLAKA DENETİM GEREKİYOR”
Uzkut havuzların insan sağlığı açısından büyük riskler oluşturduğunu ifade ederek, denetimlerin büyük bir önem arz ettiğini dile getirdi. Havuzlarda hastalıkların bulaşı riskinin çok daha yüksek olduğunu belirten Uzkut, “Havuzlardan bakteriler, el ve ayak hastalıkları, mantar, bazı virütik hastalıklar ve hatta maymun çiçeğinin bile bulaşma riski var. Bu gibi bakterilerin bulaşı durumunda bağışıklık sistemi düşük olan insanlarda ölümcül sonuçlar doğabiliyor. Bu nedenle site ve özel havuzların da mutlaka denetlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Mevzuatın düzeltilmesi gerektiğini belirten Uzkut, şunları kaydetti: “Site havuzlarının kontrollerinin sağlık müdürlüğü, tarım il müdürlüğü veya belediyelere bırakılması gerekiyor. Denetim olmadığında direkt site yönetiminin insiyatifine bırakılıyor. Bir sorun yaşandığında ise site yönetimi sorumlu tutuluyor. Sağlığımız için etkin bir denetim yapılması önem arz etmektedir. Antalya için Sağlık Müdürlüğü tarafından akredite edilen ve denetlenen laboratuvarlarda bu ölçümün yapılmasına bir protokol çerçevesinde izin verilmesi değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.