ÖZEL GEREKSİNİMLİ KARDEŞ PSİKOLOJİSİ

Özel gereksinimli bireye sahip olan bazı ailelerde, sağlıklı çocuklara, kardeşlerinin ikincil ebeveyni rolü verildiği ve gelecekte de potansiyel bakıcıları olarak algılandığı görülmektedir. Ancak bu durum onların sosyal gelişimlerine ket vurarak, bağımsız birey olma süreçlerine zarar vermekte, çeşitli aktivite ve etkinliklerden mahrum kalmalarına neden olmaktadır.

Meta-analiz çalışmaları bu çocukların gelecekte içselleştirme sorunları yaşadıklarını, depresif semptomlar ve uyum sorunları yaşadıklarını bildirmektedir. Çocukluk döneminde, özellikle akranlarla iletişimde uyum güçlükleri, yalnızlık, izolasyon yaşadıkları görülmektedir (Hasting, 2003).

Çoğunlukla annelerin çocuklarına ayırdıkları zaman ve ilgi noktasında eşitsizlikler de görülebilmektedir. Ebeveynlerin dikkat ve zamanlarını daha fazla özel gereksinimli çocuğa odaklaması diğer çocuklarda kıskançlık duygusuna neden olabilmekte, görmezden gelindikleri ve taktir edilmedikleri hissini yaşatabilmektedir.

***

Bu noktada çocuğun kendini değersiz hissetmesini engelleyecek olan, ebeveyn ve çocuk arasında olumlu bir ilişkinin varlığı ve olumlu bir aile iklimidir. Bazı ailelerde annelerin özel gereksinimli çocuğa karşı daha olumlu ve yönlendirici iken, sağlıklı çocuklarına karşı daha fazla emir ve direktif verme ve azarlama eğiliminde oldukları görülmektedir.

Bu tutum çocuklarda duygusal ve davranışsal zorlanmalara neden olabilmektedir. Çoğunlukla ebeveynlerinin ilgisi ve enerjisi yetersiz kaldığı için, özel gereksinimli kardeşin ihtiyaçları nedeniyle aile içinde bu çocukların göz ardı edildikleri görülmektedir.

***

Genel olarak değerlendirildiğinde, özel gereksinimli kardeşi olan çocukların yaşadıkları sorunlar ve ihtiyaçları yeterince önemsenmediği görülmektedir. Bu ailelere yönelik tedavi yaklaşımlarında aile sistemi üzerinden bütüncül bir yaklaşım benimsenerek, ailedeki tüm bireylerin ihtiyaçları değerlendirilmelidir.

***

Ailedeki görev ve sorumlulukların dağılımı, stresle baş etme yöntemleri gibi süreçlerde ailelere destek sağlanmalıdır. Özellikle annelerim yoğun depresyon, kaygı sorunları diğer çocuklarına da yansıyabilmektedir. Diğer çocuklara kaldırabileceğinden daha fazla sorumluluk verilebilmekte ve bu çocuğun duygusal ihtiyaçları göz ardı edilebilmektedir.

***

Bu nedenle gerektiği durumlarda anneye psikolojik destek sağlanması, diğer çocukların da psikolojik iyi oluşlarını ve her yönden gelişim süreçlerini olumlu yönde etkileyeceği dikkate alınmalıdır.

Keyifli bir hafta dileğiyle…

e-mail:psikologsaadet@gmail.com