Özel bireyler için ‘destek’ istiyorlar

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği Başkanı Demet Çileli, “Otizmli bireylerin eğitimde, sağlıkta, sosyal hayatta yaşadığı sıkıntıları görmezden gelmemeliyiz. Bu konuya dikkat çekmeliyiz” dedi.

Hatice YEREBAKAN

2008 Yılında Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü ilan edilmesi üzerine dünyanın her yerinde farkındalık ve bilinç oluşturmak amacıyla etkinlikler düzenleniyor. Antalya Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği Başkanı Demet Çileli, günün anlam ve önemine dikkat çekerek görüşlerini Lider Medya ile paylaştı. 2 Nisan’da otistik bireylerin ve ailelerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla her sene dünya genelinde bu konuya dikkat çekiliyor. Yıllardır bu mücadelenin içinde olan ve 20 yaşında ağır otizmli bir çocuğa sahip olan Dernek Başkanı Çileli, “Benim de 20 yaşında ağır otizmli bir evladım var. Oğlum 18 aylıkken tanı aldı ve tanıyı aldığı günden itibaren bizim otizmle olan sürecimiz başladı” ifadelerini kaydetti.


“BİZDEN SONRA EVLATLARIMIZ NE OLACAK KAYGISINDAYIZ”

Otizmli evlatlara sahip olan aileler olarak kaygılarının her geçen gün arttığını belirten Çileli, “Bizler, bizden sonra evlatlarımız ne olacak kaygısını taşıyan aileler olarak çocuklarımızın eğitimde, sağlıkta, sosyal hayatta yaşadığı bu sıkıntıların devlet eliyle ivedilikle giderilmesi için sesimizi her sene olduğu gibi bu sene bir kez daha duyuracağız” dedi.

“BU SENE OTİZMLİ DEPREMZEDELERLE BULUŞUYORUZ”

Her yıl düzenlenen farkındalık etkinliklerinden farklı olarak bu sene deprem bölgesinden Antalya’ya gelen otizmli bireyler ve aileleriyle bir araya geleceklerini söyleyen Çileli, “Bugün de yine her yıl olduğu gibi faaliyetimiz olacak ama bu yıl biraz daha az buruk bir etkinlik olacak. Ülkemiz geçtiğimiz şubat ayında bir deprem felaketi yaşadı. Asrın felaketiyle alakalı biz depremin ilk gününden itibaren bölgeye çeşitli ayni ve nakli desteklerde bulunduk. Yaklaşık bir 20 ila 25 gündür de Antalya’mıza gelen, özellikle otizmli evladı olan ailelere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu akşam yapacağımız organizasyon da yine deprem bölgesinden Antalya’ya gelen otizmli evlatlarla bir programda buluşacağız. Bundan sonra neler yapılacağı noktasında onlarla bir istişarede de bulunmuş olacağız. Kalacaklar mı tekrar dönecekler mi eğer kalacaklarsa onlara sürdürülebilir nasıl desteğimiz dokunabilir konusunda bir araya geleceğiz” ifadelerini kullandı.


“OTİZM KOMİSYONUNDA ALINAN RAPOR UYGULAMAYA GEÇMELİ”

Deprem esnasında göçük altında kalıp sesini duyuramayan özel çocuklara dikkat çeken Çileli, “Artık kaybedecek bir saniyemiz bile yok, Asrın felaketi de bize bunu gösterdi. Kaygılarımız her geçen gün artıyor. TBMM’de tüm siyasi partilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir komisyon neticesinde bir rapor çıkmıştı. Bu raporun ivedilikle hayat geçmesi noktasında buradan devlet büyüklerine sesleniyorum, uygulanmasını bekliyoruz” dedi. Çileli ek olarak, Hatay’da deprem sonrasında otizmli bireyler için kurulan alanların diğer 10 ilde de uygulanması talebinde bulundu.