ÖZBEKİSTAN’DAN AÜ’YE YOĞUN İLGİ
Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Özbekistan’da düzenlenen “Özbekistan-Türkiye İşbirliği Forumu ve Andican Fruit Expo Fuarı”nda Akdeniz Üniversitesi’ni temsil etti.
Andican Vilayet Valisi Abdurahmonov Shuhratbek Qushaqboyevich ve Andican Tarım ve Agroteknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Komilov Komiljon Sobirovich’in ve daveti üzerine Akdeniz Üniversitesini temsil etmek amacıyla fuara ve foruma katılan Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, görüşmelerinde Akdeniz Üniversitesi’nde yürütülen bilimsel faaliyetlere ve Türkiye’de sürdürülen tarımsal çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Etkinlikte Özçatalbaş, “Tarımda Gençliğin Önemi ve Türkiye-Özbekistan İlişkileri” konulu forumlarda konuşmacı olarak yer aldı. Özbekistanlı üniversite öğrencilerine Akdeniz Üniversitesi’nde ve Türkiye’deki yükseköğretim imkanları ile öğrenci değişim programlarını aktaran Özçatalbaş’ın konferansları büyük ilgi gördü.
“TÜRKİYE’NİN ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLİYOR”
Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Özçatalbaş, 2021’de Akdeniz Üniversitesi, Özbekistan Taşkent Devlet Tarım Üniversitesi ve Andican Tarım ve Agroteknoloji Enstitüsü ile iş birliklerini arttırmak, ortak anlayışı teşvik etmek ve geliştirmek amacıyla, eğitsel ve bilimsel iş birliğinde bulunmak üzere bir protokol imzalandığını hatırlattı.
Protokol kapsamında organizasyonlara katılım sağladığını ifade eden Özçatalbaş, “Özbekistan ziyaretimiz bizler için oldukça verimliydi. Forumlarımıza gençler ve Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyen öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Antalya’nın uluslararası eğitim kurumları arasında cazibe merkezi haline gelmesine büyük katkılar sağlandık. Akdeniz Üniversitesi’ne, Antalya’ya ve Türkiye’ye gösterilen ilgi ve alaka çok yoğundu. Özellikle bilim ve teknoloji alanında Türkiye’nin bulunduğu seviyeye ve çalışmalarına büyük önem verildiğini gördük” diye konuştu.
“ÜLKELER ARASI İLİŞKİLERİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLADIK”
Öte yandan Özçatalbaş, ziyaretinde Vilayet Hakimi Abdurahmonov Shuhratbek Qushaqboyevich ile özel oturumda bir araya geldiğini de anlattı. Özçatalbaş, “Görüşmemizde Qushaqboyevich’e Antalya’yı, tarımsal ve bitkisel üretimlerimizi, Türkiye’nin ve Antalya’nın potansiyelini aktardık. Antalya’nın yaş meyve ve sebze dış ticaretinde 1 milyar dolar ihracat sınırını aşarak önemli bir başarı gösterdiğini anlattık. Çalışmalarımız ilgilerini çekti. Özellikle Vilayet Valisi Abdurahmonov Shuhratbek Qushaqboyevich’in biz bilim insanlarıyla özel olarak bir araya gelmesi, görüşlerimizi alması ve sonrasında çiftçileri firmalara yönlendirmesi çok önemliydi. Qushaqboyevich çiftçilerin Türkiye’nin çeşitli illerinden fuara katılan firmalardan en yüksek seviyede yararlanmasına açık şekilde vurgu yaptı. Bu da Türkiye’ye duyulan güvenin en net göstergesiydi. Dolayısıyla hem üniversite ve öğrenci iş birliği hem de yönetimsel açıdan Türkiye ve Özbekistan ilişkilerinin gelişimine ciddi katkı sağladığımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“ÖZBEKİSTAN PAZARINDA HAKİMİYET ÖNEMLİ”
Özçatalbaş Antalya’nın yaş sebze ve meyve dış ticaretinde ihracatı arttırmanın önemine değinerek, pazarlarda çeşitlik oluşturulmasının kritik önemine değindi. Bu alanda tarım paydaşlarına büyük görev düştüğünü söyleyen Çatalbaş, Özbekistan’daki fuara bitkisel üretim değeri bakımından Türkiye’nin en önemli ili olan Antalya’dan çok daha fazla firmanın katılım yapılması gerektiğini ve Özbekistan pazarında Antalyalı firmaların hâkimiyetini sağlamasının önemli olduğunu vurguladı. Özçatalbaş, şunları kaydetti:
“Bu konuda Andican ve Taşkent Üniversitesi Rektör Danışmanı olarak görev yapan ve Özbekistan’da Türkiye’yi temsil eden Dr. Muhammet Sedat Kolcuoğlu’dan da yararlanarak ilişkileri geliştirmek mümkün olabilir. Bu şekilde firmalarımız, yüksek potansiyeli olan bu pazara girmek yönünde bu süreci değerlendirebilirler. Antalya’mızın Özbekistan’la iş birliğini geliştirmek yönünde yeni fırsatları takip etmesi önem arz ediyor. Çünkü Özbekistan’da tarımda teknoloji transferinin getireceği faydalar yanında güncel yaş meyve sebze fiyatları dikkate alındığında, ürün ihracatın da geliştirilmesi de mümkündür.”