OYUN VE KURAL

Güle konabilmek için bülbül olmak lazım, dünyanın kötülüklerinden kaçabilmek için kalpte hem Allah sevgisi hem Allah korkusu hem de peygamber muhabbeti olması lazım.

Birisi futbol meraklısı, hayatını vermiş oyuna. Diğeri kaval çalmayı çok sever fırsattır deyip gider koyuna.

AZMİ BIRAKMA

Zorluklar karşısında azmi biten, pili bitmiş el lambası gibidir. Acı sözler ağırdır doksan kilo yükü pehlivan tipli insanlar rahatça götürür.

Fakat aynı insanlar başkalarının düşünmeden söylediği acı sözlerden dolayı kalp krizinden ölebilir.

AHMAK

Bile bile günah işlemek kadar ahmaklık yoktur.

HAM ADAM

Kendine hakim olmayan insan övülünce şımarır, dövülünce dili ile küfür hakaret, eli ile başkalarına eziyet eder. “Taş atmakla deniz bulanmaz” demişler.

FARKLI DÜŞÜNCELER

Bazıları akşam eve geldiği zaman eşine “ben bugün çalıştım” der. Bazıları şöyle der “hanım ben bugün yoruldum, öldüm, bittim.” Bazılarının bedenlerine şırınga vurulmuş öyle uyuşmuş.

“Hz. Allah’ın bizim ibadetimize ihtiyacı yok” gibi sözlerle hem imanda gevşeme, hem namazı hafife alıp ruhlara gaflet şırıngası vurulmuş. Bir başkası da “çalışıp da elim göğemi değecek” deyip yan gelip yatmış uyuşmuş, uyuzlaşmış.

Şaptan şeker olmaz. “Temiz asıldan katiyen hata gelmez.” H.ŞERİF

EVLİLİĞİN BAŞI GÜLÜM GÜLÜM

Bazı insan kimseye faydası olmayan soğan gibi üst üste kabuktur. Bazı insanda akraban bile olsa evlere misafir edilmeyecek kadar sapıktır.

Evlilik başlar “gülüm gülüm” diye iltifatla, şayet gülün sapında diken varsa ona normal katlanılır ama gülüm dediğimiz şansımızın hiç gülü yokta tamamen çaltı çatısı gibi dikense, kadere boyun eğeriz.

Fazla kafaya takmaya Iüzum yok süslü koltukta da otursan, ağaç sandalyede otursan hepimizin sonu değil mi ölüm ölüm...

SORUNU FIRSATA ÇEVİRMEK

Bazı insan her sorunu fırsata çevirmek için gayret sarf eder. Örnek; şiddetli soğuk havalarda odun hazırlayıp satar, sıcaklar artınca da su satar.

SON SÖZ

Bazı insanda her sorunu bir dert kabul edip kendisi çıkmaz sokak gibi olur, evde, toplumda huzur bozar.