ÖTV BEKLENTİSİ PAZARI ETKİLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) verilen düzenleme yetkisinin ardından indirim beklentisi ikinci el araç piyasasına yansıdı. Araç sahipleri 350 bin bandındaki orta segmentte 10-15 bin, 1 milyon lira bandındaki lüks segmentte ise 30-40 bin liraya yakın indirime gitti.

FATMA ARSLAN/RABİA DEMİROK

Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) düzenleme yetkisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi. 26 Ekim 2021'de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yapılan düzenlemeye istinaden, ÖTV tebliğindeki “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” olarak değiştirildi. Böylece motorlu araç ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırılabilmesi ya da sıfıra indirebilmesi yetkisi Cumhurbaşkanı'na geçti.

40 BİN LİRAYA YAKIN İNDİRİM

ÖTV'deki düzenleme yetkisinin Erdoğan’a verilmesi, otomobil piyasasında olumlu etki yarattı. Olası düzenlemeyle sıfır kilometre araçların fiyatlarının düşecek olması, ikinci el piyasasında hareketliliğe neden oldu. Otomobili yatırım aracı gören vatandaşlar ve bayilerden sıfır araç çeken galericiler fiyatları indirmeye başladı. İkinci el araç satışı yapılan internet sitelerinde ilandaki araç fiyatlarının düşüşe geçtiği görüldü. Araç sahipleri 350 bin bandındaki orta segmentte 10-15 bin, 1 milyon lira bandındaki lüks segmentte ise 30-40 bin liraya yakın indirime gitti.

“ALICI İÇİN AVANTAJ OLACAK”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan galerici Nadir Uysaler, ikinci el araç piyasasında yapılacak indirimin geçici olabileceğini söyledi. Kalıcı bir indirim yapılmayacağını ön gördüklerini ifade eden Uysaler, “Elimizdeki araçların hiçbiri Türkiye’de bizim bütçemizle üretilmiyor. İthal olduğu için biz geçici bir indirim yapılacağını düşünüyoruz. Son dönemde otomobil sektörü biraz durgun. Ön görülen indirim uygulanırsa piyasada düşüş olacağını düşünüyoruz. Satıcılar fiyatlarda düşüşe gidecektir. Bu düşüş alıcı için avantaj olacaktır. İndirim olursa biz de mutlu oluruz. Piyasalar hareketlenir” diye konuştu.