Otomotivde tüm zamanların yıllık ihracat rekoru
Otomotiv sektörü, geçen yıl 37 milyar 211 milyon 661 bin dolarla tüm zamanların en yüksek yıllık ihracatını gerçekleştirdi.

Otomotiv sektörü, geçen yıl 37 milyar 211 milyon 661 bin dolarla tüm zamanların en yüksek yıllık ihracatını gerçekleştirdi.
Son dönemde otomotivde "vites" artıran Türkiye, küresel firmaların da üretim merkezi konumuna geldi. Türkiye'de, yerli ve global markaların üretimleriyle otomotiv ihracatı son 5 yıldır aralıksız artıyor. Sektör, 2020 yılında 25,5 milyar dolarlık, 2021 yılında 29,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 2022 yılında 31 milyar dolar, 2023 yılında 35 milyar dolarlık dış satım yaptı.
Ayrıca sektör, salgın öncesindeki 31,6 milyar dolarlık
ihracat rekorunu, son iki yıldır geçmeyi başarıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen
bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı 2024'te yıllık bazda yüzde 2,5 artış
göstererek 262 milyar dolar oldu. Aralık ayında da ihracat, yüzde 2,2 artışla
23,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece aralık ayı aylık ihracat
rekoru da kırıldı.
Otomotiv sektörü, geçen yıl 37 milyar 211 milyon 661 bin
dolarla tüm zamanların en yüksek yıllık ihracatını gerçekleştirdi.
2024'te otomotiv sektörünün ihracatı 2023 yılına göre yüzde
6,3 artarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 16,5 olarak hesaplandı.
Otomotiv sektörünün alt mal grubu olarak ihracat rakamlarına
bakıldığında, 21,9 milyar dolarlık otomotiv ana sanayi, 13,4 milyar dolarlık
otomotiv yan sanayi, 1,5 milyar dolarlık otomotiv endüstrisi, 272,7 milyon
dolarlık otomotiv sanayi diğer taşıt araçları, 10 milyon dolarlık otomotiv
sanayi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler, 134,3 milyon dolarlık
savunma ve havacılık sanayi ihracatı yapıldı.
EN FAZLA İHRACAT
ALMANYA'YA
Otomotivde fazla ihracat 4,9 milyar dolarla Almanya'ya
yapılırken, bu ülkeyi 4,3 milyar dolarla Fransa, 4,2 milyar dolarla Birleşik
Krallık, 3,4 milyar dolarla İtalya ve 2,5 milyar dolarla İspanya takip etti.
Değer bazında ihracat artışında Birleşik Krallık zirvede yer
aldı. 2024 yılında otomotiv sektörünün ülkeye dış satımı 876,1 milyon dolar
arttı. İhracat artışında bu ülkeyi 456,9 milyon dolarla Slovenya, 303,3 milyon
dolarla İtalya, 292,4 milyon dolarla Romanya, 192,3 milyon dolarla ABD izledi.
Otomotiv sektörü, Slovenya'ya 1,8 milyar dolarlık, ABD'ye ve
Romanya'ya 1,2 milyar dolarlık ihracat yaptı.
EN FAZLA İHRACAT
KOCAELİ'NDEN
İl bazında bakıldığında, geçen yıl otomotiv sektöründe en
fazla ihracat 9,7 milyar dolarla Kocaeli'nden gerçekleşti. Aynı dönemde,
İstanbul'dan 8,3 milyar dolar, Bursa'dan 7,7 milyar dolar, Sakarya'dan 5,5
milyar dolar, Ankara'dan 1,4 milyar dolarlık otomotiv ihracatı yapıldı.
AA
Türkiye genelinde çocuk nüfus oranı yüzde 25,5 olarak kayıtlara geçerken, Antalya’da bu oran yüzde 23,6 olarak belirlendi. Akdeniz’in gözde şehirlerinden Antalya, bölgedeki en yüksek çocuk nüfus oranına sahip il oldu.
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Perşembe Pazarı turizm sezonunun başlamasıyla birlikte yabancı turistlerin akınına uğradı. Otellerden gelen turistleri pazarda gören esnaf, yeni sezondan umutlu olduklarını dile getirdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46’ya çıkardı.
Türkiye genelinde mart ayında 110 bin 795 konut satışı gerçekleşirken, yabancılara yapılan konut satışlarında 496 konut ile Antalya, İstanbul'un ardından en çok satış yapılan ikinci il oldu.
Antalya’nın Aksu ilçesinde çiftçi kokteyl domatesin hal fiyatlarının düşmesi nedeniyle mahsulünü dalında çürümeye terk etti. Domatesin üreticiden 15 TL’ye alındığını söyleyen çiftçi, “Marketlerde ise 70 TL'ye satılıyor. Aradaki farkı kim yiyor” diyerek tepki gösterdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Enflasyon düşüyor, düşecek. Bu programı hayata geçirmek için her şeyi yaptık, güçlü bir siyasi destek var, kararlıyız'' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 7 ildeki 13 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek.
Son dönemde trafikte sigortasız araçların oluşturduğu tehlikelere ve zorunlu trafik sigortası fiyatlarının hızla artmasına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, özellikle sigortasız araçların yol açtığı mağduriyetlerin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Gündüz, “Her dört araçtan biri sigortasız dolaşıyor” dedi.
Türkiye’de konut piyasasındaki son durumu değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, satış rakamlarında geçmiş yıllara göre bir artış yaşandığını ancak piyasanın hala açılmadığını belirtti. Koçak, bunun en önemli nedenlerinden birinin konut kredilerindeki yüksek faiz oranları olduğunu vurguladı.
Antalya'da otelciler, 9 günlük bayram tatilinde yakalayamadığı doluluğu Paskalya'da telafi etmeyi hedefliyor. POYD Başkanı Hakan Saatçioğlu, hava şartları ve tatilin son anda uzatılması nedeniyle bayramda beklenilen yoğunluğun oluşmadığını ifade ederek, rotayı 11 Nisan'da başlayacak Paskalya tatiline çevirdiklerini açıkladı. Saatçioğlu, “Paskalya'da otelleri hemen hemen yüzde 100 dolduracağız” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz