Otomotiv ihracatı yıla hızla başladı
Otomotiv sektörü, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamına ulaştı ve yıla rekorla başladı.
![](image.php/?width=750&height=415&cropratio=750:415&image=/upload/news/img1738833933.jpg)
Otomotiv sektörü, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamına ulaştı ve yıla rekorla başladı.
Türkiye otomotiv sektörü ihracatta 2025 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. Küresel ekonomideki belirsizlikler ve ana pazar konumundaki Avrupa’daki ekonomik kırılganlıklara rağmen Türkiye’nin üretim gücü ve jeopolitik avantajları sektörün performansını destekleyen faktörler arasında yer aldı.
Türkiye'nin ihracatı ocak ayında yıllık bazda yüzde 5,8
artış göstererek 21 milyar 164 milyon 177 bin dolar oldu. Otomotiv ihracatı ise
bu dönemde 3 milyar dolarla en yüksek yıl başlangıcını yaparken, sektörün
toplam ihracattaki payı yüzde 14,2 olarak hesaplandı.
Otomotiv ihracatının, salgın döneminin ardından yıllar
içinde pozitif ivme kazanması dikkati çekiyor. Sektör, 2019 yılı Ocak ayında
2,3 milyar dolar, 2020'de 2,4 milyar dolar, 2021’de ise 2 milyar 266 milyon dolarlık
dış satım gerçekleştirdi.
2022 yılı Ocak ayında 2,2 milyar dolar ihracat yapan sektör,
2023’te bu rakamı 2,7 milyar dolara, 2024’te ise 2,8 milyar dolara yükseltti.
Otomotiv sektörünün alt mal grubu olarak ihracat rakamlarına
bakıldığında, 1,7 milyar dolarlık otomotiv ana sanayi, 1,3 milyar dolarlık
otomotiv yan sanayi, 17 milyon dolarlık otomotiv sanayi diğer taşıt araçları,
568 bin dolarlık otomotiv sanayi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler,
38,3 milyon dolarlık savunma ve havacılık sanayi ihracatı yapıldı.
EN FAZLA İHRACAT
ALMANYA'YA
Otomotivde en fazla ihracat 462,2 milyon dolarla Almanya'ya
yapılırken, bu ülkeyi 346,5 milyon dolarla Birleşik Krallık, 327,3 milyon
dolarla Fransa, 255,6 milyon dolarla İspanya ve 231,4 milyar dolarla İtalya
takip etti.
Değer bazında ihracat artışında İspanya zirvede yer aldı.
Ocak ayında otomotiv sektörünün bu ülkeye dış satımı 84,9 milyon dolar arttı.
İhracat artışında İspanya'yı 56,1 milyon dolarla Fransa, 45,8 milyon dolarla
Almanya, 35,3 milyon dolarla Romanya, 31,7 milyon dolarla Slovenya izledi.
Otomotiv sektörü, Slovenya'ya 170,9 milyon dolarlık,
Romanya'ya 110,1 milyon dolarlık ihracat yaptı.
EN FAZLA İHRACAT
KOCAELİ'NDEN
İl bazında bakıldığında, geçen ay otomotiv sektöründe en
fazla ihracat 903,4 milyon dolarla Kocaeli'den gerçekleştirildi.
Bu dönemde, İstanbul'dan 641,6 milyon dolar, Bursa'dan 585,4
milyon dolar, Sakarya'dan 385,4 milyon dolar, Ankara'dan 102,4 milyon dolarlık
otomotiv ihracatı yapıldı.
AA
Elektrik faturalarında yeni dönem 1 Şubat’ta resmen başladı. Yeni düzenlemeyle beraber belirlenen sınırı aşanlar daha yüksek fatura ödeyecek. Konuyla ilgili konuşan ve Antalya’da elektrik kullanımının fazla olduğunu ifade eden Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Antalya’ya elektrik desteği verilmeli” dedi.
Antalya hallerinde işlem gören domates miktar endeksi Ocak ayında yıllık yüzde 12,65, fiyat endeksi yüzde 50,60 arttı.
Antalya’da ulaşıma yeni yılın ilk zammı yapıldı. Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Yasin Arslan, tam bilet fiyatının 27 TL, öğrenci biletinin ise 12 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Özellikle Batı ilçelerine yapılan yüksek fiyat artışları dikkat çekerken, servis ücretlerinin de bu trende dahil olması, Antalyalı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.
İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılan defne yaprağı, Antalya'nın Akseki ilçesindeki orman köylüsüne geçim kaynağı oldu. Bu yıl 300 ton hasadı yapılan defne yaprağı, Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Antalya’da ulaşıma yapılan son zamla ile tam bilet fiyatı 27 TL öğrenci bileti ise 12 TL olarak belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ilk evini alacak vatandaşlara kredi desteği sağlayacaklarını duyurması gayrimenkul sektöründe heyecanla karşılandı. Turizmin başkenti Antalya’da 2024 yılında yabancıların gitmeye başlamasıyla birlikte kira fiyatlarında bir miktar düşüş yaşandığını söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Hüsamettin Koçak, “2025 yılı 2024’ten çok daha iyi bir yıl olacak” dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 2024 yılında Antalya'nın tarım ticaretinde ciddi bir daralma yaşandığını söyledi. Özellikle domates, sebze ve meyve ticaretinde son yıllarda yaşanan düşüşe dikkat çeken Çandır, hal piyasalarının işleyişinin olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Antalya'nın Aksu ilçesinde yaklaşık 4 bin dekar alanda üretilen çileğin kilogram fiyatı, 400 TL seviyelerindeyken 90 TL'ye kadar geriledi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB), üyelerinin yurt içi ve yurt dışı ticaretini geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
2024 yılı boyunca Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 20,6 artışla 1 milyon 478 bin 25 olarak gerçekleşti. Antalya, 77 bin 512 satış ile Türkiye genelinde en fazla konut satışı yapılan dördüncü il olurken, Burdur'da 3 bin 389, Isparta'da ise 7 bin 415 konut satıldı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz