Otogarlarda bayram telaşı

9 günlük bayram tatili başladı. Hafta sonuna girilmesiyle vatandaşlar, tatilin keyfini çıkaracaklar. Antalya Otogarı'nda yoğunluğun beklenenden az olduğunu belirten Antalya Otobüs İşletmecileri Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Atilla Şebekli, ek seferler düzenlemediklerini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bayram sürecinde yol güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri aldıklarını duyurdu.  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 30 ila 35 milyon vatandaşın seyahat etmesinin beklendiğini belirtti. Kara, hava ve demir yollarında önlemlerin alındığını vurgulayan Uraloğlu, tatil döneminde köprü ve otoyolların ücretsiz olacağı da açıklandı.


Otobüs firmaları yetkilileri eski bayramlardaki yoğunluğun yaşanmadığını belirtti. Konuyla ilgili Lider Gazeteye açıklama yapan Antalya Otobüs İşletmecileri Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Atilla Şebekli, “Bizim bu bayramda otogarda fazla bir yoğunluğumuz yok. Cuma günü itibarıyla (dün) saat 18.00 gibi belki bugün bir yoğunluk olacak ama normal sıra arabalarımız da dahi şu anda boş yerler var. Bu bayram o kadar çok aman aman bir doluluk yaşamıyoruz. Yani günlük bir arabamız varsa bir otobüsümüz dolu şu anda. Ama pazartesi günü bir yoğunluk olabilir. İlave araç falan yapamadık. Çünkü talep yok” ifadelerine yer verdi.


OTOBÜS BİLET FİYATI UÇAKLA YARIŞIR DURUMDA

Şebekli, otobüs bilet fiyatlarının uçak bilet fiyatları ile yarıştığını hatta uçak bilet fiyatlarının otobüsün fiyatlarından daha uyguna satılması nedeniyle vatandaşların uçak tercih ettiğini belirtti. Şebekli, elinde yükü çok olan vatandaşların otobüs tercih ettiğini otobüs fiyatlarının olması gerektiği gibi olduğunu söyledi.


En ucuz bilet fiyatın ile en yüksek bilet fiyatının hangi illere olduğunu paylaşan Şebekli, “En ucuz bilet fiyatı 250-300 lira. O da Antalya’dan Isparta ve Burdur’a. Afyon bile şu anda 400 lira civarında. Ondan sonra yol uzadıkça fiyatlar çıkıyor. Çanakkale'ye kadar, Edirne'ye kadar fiyatlar artıyor. Bin 500, 2 bin liraya kadar bilet fiyatımız var” dedi.


2 KİŞİNİN BİLET MALİYETİ 5 BİN LİRA

Eski bayramlardaki yoğunluğun olmamasının nedenleri açıklayan Şebekli, “Eskiden bir aile 4’ü birden bayram tatiline gidiyordu. Annelerini, babalarını, yakınlarını ziyarete gidiyorlardı. Şimdi aileden 2 kişi gidebiliyor. 2 kişi evde kalıyor. Ya 2 kişi gidiyor ya hiç gidemiyorlar. Çünkü gerçekten yani bugün İstanbul bin 200 lira. 2 kişi gitmiş olsa 2 bin 400 lira. Gelirken de 2 bin 400 lira ödediği zaman maliyeti 4 bin 800 5 bin lirayı buluyor” dedi.


OTOGARDA SESSİZLİK HAKİM

Mahmut Demirli otobüs firması görevlisi ise, “Yeni yeni yoğunluk var. Fiyatlar şu an normale döndü. Sektör yeni canlanıyor.  Ek seferlerimiz zaten var. Her yarım saatte bir Isparta Antalya ek seferlerimiz var” diye konuştu. Erdal Ay isimli firma satış yetkilisi ise otogarda sessizlik hakim olduğunu belirterek “Otogarda herhangi bir yoğunluk yok. Sessizlik var. Ama araçlarımız genel olarak baktığımız zaman dolu. Geçen senelere baktığımız zaman telefonda yer yok demekten kafamız şişerdi. Bu sene o yoğunluk yok yani. Doğu’ya olan seferlerden fiyatlar bin liradan başlıyor, yani bin 200, bin 300, bin 400'e kadar gidiyor. Bin 700'e kadar çıkıyor. Bir ailenin sadece gidiş maliyeti 6-7 bin TL’yi buluyor”  dedi.


“SADECE KURU KALABALIK”

Firma satış yetkilisi Rıdvan Alaca da kuru bir kalabalık olduğunu söyleyerek “Şimdi 9 günlük bir bayram tatili var. Kimseye de para yok, kimse hiçbir yere gidip gelemiyor. Yani öyle kuru kalabalık var. Millet maddi geliri yetişmeyince bir yere de çıkamıyor. Yani normal, rutin araçlarımızı çıkartıyoruz. Hatta Ankara arabası bomboş. Yani öyle abartıldığı gibi yoğunluk yok” dedi.


ÖĞRENCİLERDEN AİLE ZİYARETİ

Vatandaşların bayram tatilinde ağırlıklı olarak aile ziyaretleri tercih ettiği kaydedildi. Eşi ve çocukları Ankara’da yaşayan Akif Taşyolu, “Onları ziyarete gidiyorum. Ziyarete gidiyorsunuz. 540 lira. bileti internetten ‘online’ aldığım için sorun yaşamadım” dedi. Antalya’da öğrenci olarak yaşayan Zeynep Bilge, ailesini ziyarette gittiğini belirterek “Aydın'a gidiyorum. Memleketime. Öğrenciyim. Bileti 490 kusura aldım. Bir hafta öncesinden aldım bayramda yoğunluk var diye. Ailemi özledim o yüzden” diye konuştu.


Urfa Siverek’e gittiğini kaydeden öğrenci Mehmet Güneş, “Bayram tatiline gidiyorum Öğrenciyim. Peki, bilet bulamadım. Yoktu, kalmamıştı. Firma sahipleriyle görüştük ayarladılar yoksa gidemeyecektim” dedi.