OTO TAMİRCİLER ODASI BAŞKANSIZ KALDI

Antalya Oto Tamirciler Odası 2019 yılı cirosunun yüksek çıkması iddiasıyla başkanlık görevinden alınan Mehmet Bucak, Esnaf Odalar Birliği’nin esnafa sahip çıkmadığını belirterek, “Neden şikayet ettiler bilmiyorum ama dürüstlüğümüzün bedelini ödedik” diye konuştu.

Antalya Oto Tamirciler Odası Başkanlığı’nı 2010 yılından itibaren yürüten Mehmet Bucak, ciroların yüksek olmasından dolayı Ticaret Bakanlığı’na şikayet edildiklerini ve sonuç olarak görevden alındıklarını belirtti. Bucak, “Defalarca şikayet ettiler. Herhangi bir hırsızlık veya usulsüzlükten dolayı almadılar. Ben ticaretle uğraştığım için yıllık ticaret cirom yüksekti. Her mesleğin kendine göre belli bir cirosu vardır. Bizim demek ki cirolarımız yüksek diye Ticaret Bakanlığı’na şikayet ettiler. Bakanlık tarafından 2019 yılı cirolarını istediler. Dediler ki sen bu cirolarla burada duramazsın. Çok fazla ciromuz da yoktu.  Belirlenenin yüzde 5 veya yüzde 10’unu anca aşar. Ancak küçük ölçekli esnaf değil diyerek, tüccar olarak nitelendirip görevden düşürdüler. Bakanlık tarafından Esnaf Odalar Birliğine gönderilen yazı sonrasında esnaf odası beni görevden düşürdü. Antalya’da 85 bin üyesi, 75 odası olan esnaf odalar birliğinin bir oda başkanıyım. Kendi yağında kavrulan birisiyim. Neden şikayet ettiler bilmiyorum. Dürüstlüğün bedeli diyorum ben buna” dedi. 

“ESNAFI DÜŞÜNEN YOK”

Esnaf Odalar Birliği’nin esnafa sahip çıkmadığını dile getiren Bucak, “Esnaf Odalar Birliği, Federasyon ve Konfederasyon kendi esnafına sahip çıkmıyor. Türkiye genelinde neredeyse 2 buçuk milyar esnaf var. Bu 2 buçuk milyar esnafın 1 milyonu yüksek meblağlarla ticaret yapar. Ancak çok eski olan kanunu yenilemiyorlar. Koltukları boşa işgal ediyorlar. Esnafın derdini dinlemiyorlar. Antalya Esnaf Odalar Birliği Başkanımız bugün Antalya Büfeciler Odası Başkanlığı’nı da yürütmekte. Kendi işini bile halledemeyen birisi. Antalya turizm bölgesi. Antalya’da alkol satışı saat 22.00’den sonra yasak. Ancak sokak aralarında bol bol bu satışlar yapılıyor. Bunun önlemini alamıyorlar. Korkularından devlete ve hükümete bir şey diyemiyorlar. Çünkü saat 00.00’ye kadar alkol satacağım derse o başkanı görevden alırlar. Yani ufak işlerle uğraşıyorlar ama esnafı düşünen yok” şeklinde konuştu.

ODA BAŞKANSIZ KALDI

Hakkını hukuk yoluyla arayacağını söyleyen Mehmet Bucak, Antalya Oto Tamirciler Odası’na henüz yeni başkan seçilmediğini de belirterek, “Bundan sonraki süreçte karşı dava açsam bile 2022 yılı ocak-mart ayları arasında oda seçimleri olacak. Davanın o zamana yetişeceğini sanmıyorum. Yine de dava açacağız ama ne çıkar bilmiyorum. Sadece şu an oda başkanı olma şansımız yok. Yönetim kurulunu toparlamadık. Yasaya göre yönetimde herhangi bir başkan görevi bıraktığı ya da görevden düşürüldüğü zaman yedekten birisi gelir ve oda içinde seçim yapılır. Seçilen başkan seçimlere kadar görevini sürdürür. Henüz başkan belirlenmedi” ifadelerini kullandı.

FATMA ARSLAN