OTİZMLİ ÇİFTÇİLER TOPRAKLA BULUŞTU
Otizmli çocuklara yönelik Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen “Otizmli Çiftçiler Üretiyor” projesinde üretilen marul, lahana, karnabahar ve brokoli gibi ürünlerin hasadı gerçekleşti.
Otizmli çocuklara yönelik Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen “Otizmli Çiftçiler Üretiyor” projesinde üretilen marul, lahana, karnabahar ve brokoli gibi ürünlerin hasadı gerçekleşti.
Zehra TEKECİ/Fatma ARSLAN
Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği iş birliğinde geçtiğimiz aylarda başlatılan “Otizmli Çiftçiler Üretiyor” projesinde üretilen ürünlerin ilk hasadı yapıldı. Törene katılan AK Parti Milletvekili Kemal Çelik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Otizm farkındalık yaratılması gereken bir konudur. Otizmli çocukların sosyal hayatta aktif rol almaları, spor faaliyetlerine katılmaları, üretim yapmaları sağlıkları ve psikolojik durumları açısından büyük önem teşkil ediyor” dedi.
Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği’nde bünyesinde faaliyet gösteren 20 otizmli öğrenciye yönelik 3 ay önce başlatılan projede üretilen ürünlerin hasat törenine AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik’in yanı sıra Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği Başkanı Demet Çileli Baz, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.
4 FARKLI ÜRÜN HASAT EDİLDİ
Törende, Ziraat Fakültesi’nde oluşturulan özel bir alanda ekme, gübreleme ve sulama işlemlerini otizmli öğrencilerin gerçekleştirdiği marul, lahana, karnabahar ve brokoli ürünlerinin hasadı gerçekleştirildi. Hasat sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AK Parti Antalya Milletvekili Çelik, 3 ay önce ilk dikime katıldığını hatırlatarak, “3 ay önce burada otizmli çocuklarımızla beraber dikim gerçekleştirmiştik. Şimdi de bu ürünlerin hasadını yapıyoruz. Otizm farkındalık yaratılması gereken bir konudur. Otizmli çocukların sosyal hayatta aktif rol almaları, spor faaliyetlerine katılmaları, üretim yapmaları sağlıkları ve psikolojik durumları açısından büyük önem teşkil ediyor” diye konuştu.
Çelik, diğer tüm faaliyetlerin yanı sıra bilimin öncülüğünde yürütülen projelerin de çocuklara büyük katkı sağladığını ifade ederek, “Çocukların bu etkinliklerle bilime yakınlaşması da çok önemlidir. Bu aktivite sağlık açısından da çocuklar için oldukça faydalı. Burada eğitim, sağlık ve bilimin bir arada olduğu bir proje yürütülüyor. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve devamlılığının sağlanmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“AİLELERE YOL GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR”
Rektör Özkan ise, otizmli çocukların toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Otizmde çocukların rehabilite edilmesinin önemine değinen Özkan, “ Ailelere çocuklarını gelecekleri için nasıl rehabilite edebilecekleri konusunda yol göstermemiz gerekiyor. Bu program da en güzel örneklerden biri. Toprak zaten insanı rehabilite ediyor. Öte yandan burada çocuklar bir tohum nasıl bir ürüne dönüşüyor bizzat gördüler. Çocukların gelişimi için çok kıymetli gördüğümüz bu tarz projelerin artarak ve farklılaştırılarak devam etmesini diliyorum. Projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum. Otizmli çocuklarımız ile bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.
ÇOCUKLAR DOĞA İLE REHABİLİTE EDİLDİ
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise, otizmli çocukların rehabilitasyonuna katkı sağladıklarını belirtti. Erkan, son yıllarda yeşil terapinin ön plana çıktığını vurgulayarak şunları kaydetti:
“Son dönemde yeşil terapi çok kullanılan bir yöntem haline geldi. Biz de projemizde bunun bir örneğini gösterdik. 3 ay önce kışlık sebze üretimi için buraya gelmiştik o ürünlerin hasadını da tamamladık. İlerleyen dönemde yeni ürünler yeni üretimlerimizi sürdüreceğiz. Yıl boyunca öğrencilerimizle sık sık bir araya gelecek ve bilimle onları buluşturmaya devam edeceğiz.”
Proje katılan öğrencilerden 12 yaşındaki Batuhan Turan, Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, “Ben burada brokoli topladım, ilk diktiğimizde çok küçüklerdi büyümüşler. Ektiklerimizi toplamak çok keyifliydi. Projeye katıldığım için mutluyum keserken çok heyecanlandım” dedi.
Aileler ise çocuklara bu fırsatı veren ilgili kurum ve yöneticilere çok teşekkür ettiklerini bildirdiler. Konuşmaların ardından töreden otizmi öğrencilere başarı belgeleri takdim edildi.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz