OTİZMLİ ÇİFTÇİLER TOPRAKLA BULUŞTU

Otizmli çocuklara yönelik Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen “Otizmli Çiftçiler Üretiyor” projesinde üretilen marul, lahana, karnabahar ve brokoli gibi ürünlerin hasadı gerçekleşti.

Zehra TEKECİ/Fatma ARSLAN

Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği iş birliğinde geçtiğimiz aylarda başlatılan “Otizmli Çiftçiler Üretiyor” projesinde üretilen ürünlerin ilk hasadı yapıldı. Törene katılan AK Parti Milletvekili Kemal Çelik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Otizm farkındalık yaratılması gereken bir konudur. Otizmli çocukların sosyal hayatta aktif rol almaları, spor faaliyetlerine katılmaları, üretim yapmaları sağlıkları ve psikolojik durumları açısından büyük önem teşkil ediyor” dedi.

Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği’nde bünyesinde faaliyet gösteren 20 otizmli öğrenciye yönelik 3 ay önce başlatılan projede üretilen ürünlerin hasat törenine AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik’in yanı sıra Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği Başkanı Demet Çileli Baz, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

4 FARKLI ÜRÜN HASAT EDİLDİ

Törende, Ziraat Fakültesi’nde oluşturulan özel bir alanda ekme, gübreleme ve sulama işlemlerini otizmli öğrencilerin gerçekleştirdiği marul, lahana, karnabahar ve brokoli ürünlerinin hasadı gerçekleştirildi.  Hasat sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AK Parti Antalya Milletvekili Çelik, 3 ay önce ilk dikime katıldığını hatırlatarak, “3 ay önce burada otizmli çocuklarımızla beraber dikim gerçekleştirmiştik. Şimdi de bu ürünlerin hasadını yapıyoruz. Otizm farkındalık yaratılması gereken bir konudur. Otizmli çocukların sosyal hayatta aktif rol almaları, spor faaliyetlerine katılmaları, üretim yapmaları sağlıkları ve psikolojik durumları açısından büyük önem teşkil ediyor” diye konuştu.

Çelik, diğer tüm faaliyetlerin yanı sıra bilimin öncülüğünde yürütülen projelerin de çocuklara büyük katkı sağladığını ifade ederek, “Çocukların bu etkinliklerle bilime yakınlaşması da çok önemlidir. Bu aktivite sağlık açısından da çocuklar için oldukça faydalı. Burada eğitim, sağlık ve bilimin bir arada olduğu bir proje yürütülüyor. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve devamlılığının sağlanmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“AİLELERE YOL GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR”

Rektör Özkan ise, otizmli çocukların toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.  Otizmde çocukların rehabilite edilmesinin önemine değinen Özkan, “ Ailelere çocuklarını gelecekleri için nasıl rehabilite edebilecekleri konusunda yol göstermemiz gerekiyor. Bu program da en güzel örneklerden biri. Toprak zaten insanı rehabilite ediyor. Öte yandan burada çocuklar bir tohum nasıl bir ürüne dönüşüyor bizzat gördüler.  Çocukların gelişimi için çok kıymetli gördüğümüz bu tarz projelerin artarak ve farklılaştırılarak devam etmesini diliyorum. Projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum. Otizmli çocuklarımız ile bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.

ÇOCUKLAR DOĞA İLE REHABİLİTE EDİLDİ

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise, otizmli çocukların rehabilitasyonuna katkı sağladıklarını belirtti. Erkan, son yıllarda yeşil terapinin ön plana çıktığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Son dönemde yeşil terapi çok kullanılan bir yöntem haline geldi. Biz de projemizde bunun bir örneğini gösterdik. 3 ay önce kışlık sebze üretimi için buraya gelmiştik o ürünlerin hasadını da tamamladık. İlerleyen dönemde yeni ürünler yeni üretimlerimizi sürdüreceğiz. Yıl boyunca öğrencilerimizle sık sık bir araya gelecek ve bilimle onları buluşturmaya devam edeceğiz.”

Proje katılan öğrencilerden 12 yaşındaki Batuhan Turan, Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, “Ben burada brokoli topladım, ilk diktiğimizde çok küçüklerdi büyümüşler. Ektiklerimizi toplamak çok keyifliydi. Projeye katıldığım için mutluyum keserken çok heyecanlandım” dedi.

Aileler ise çocuklara bu fırsatı veren ilgili kurum ve yöneticilere çok teşekkür ettiklerini bildirdiler. Konuşmaların ardından töreden otizmi öğrencilere başarı belgeleri takdim edildi.