OTİZM FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla otizme dikkat çekmek için ALGE tarafından işletilen Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi'ndeki Konyaaltı Sahil Yolu'nda otizm farkındalık yürüyüşü gerçekleştirecek. Etkinlik hakkında bilgi veren Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, “Biz hem toplumdaki otizm farkındalığını arttırmak, erken tanının önemine dikkat çekmek istiyoruz" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Tıp Fakültesi'nde öğrencilerle birlikte Konyaaltı Sahili'nde saat 12.00'de otizme dikkat çekmek amacıyla farkındalık yürüyüşü yapacaklarını açıkladı. Yapılan çalışmalara göre her 50 çocuktan 1'ine otizm teşhisi koyulduğunu aktaran Doç. Dr. Nasıroğlu, otizmin gün geçtikçe artan bir salgın olduğuna dikkati çekti. Otizmde erken teşhisin önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, otizmli çocuklar için hayat boyu eğitimin önemine vurgu yaptı. Otizmli bireylerin toplumdan dışlandığına dikkati çeken Doç. Dr. Nasıroğlu, otizm farkındalığını arttırmak için etkinlik düzenlediklerini aktardı.

HER 50 ÇOCUKTAN 1'İ TEŞHİS ALIYOR

Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, “Otizm teşhisi koymadaki artışın birçok sebebi var. Genetik ve çevresel faktörlerle ilişkili olabilir ya da otizm farkındalığındaki artışı nedeniyle bize getirilen çocukların sayısında artış var. 30 yıl önce de otizm vardı ama bu çocuklar farklı tanılar alabiliyordu ve bu çocuklara otizm teşhisi konulmuyordu" dedi.

ERKEN TANININ ÖNEMİ

Otizmde erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Nasıroğlu, bu nedenle toplumda otizme yönelik farkındalık artışlarına önem verdiklerini belirtti. Otizm teşhisi koyulan ailenin hayatının tamamen değiştiğini aktaran Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, “Özellikle 18- 20 ve 24 aylık çocuklarda erken tarama yöntemleriyle ya da bize başvuru yaptıklarında otizm belirtilerini tespit ettiğimizde özel eğitime başlanması bu çocukların belirtilerini düzeltebiliyor. Çocuğun tamamen düzeldiğini söylemek zor ama eğitimin erken başlaması, yoğun olması ve nitelikli olması çocukların ilerideki hayatla olan bağlantılarını belirgin olarak etkiliyor" diye konuştu.

OTİZMDE HAYAT BOYU EĞİTİM

Otizmli çocukların ergenlik dönemlerinde otizme eşlik eden sorunların oluştuğunu anlatan Doç. Dr. Nasıroğlu, şöyle konuştu:

“Yeme bozuklukları, depresyon, şizofreni, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozuklukları, takıntı, kaygı bozuklukları gibi birçok sorun ortaya çıkıyor. Özel eğitimle birlikte otizme eşlik eden ruhsal sorunları da azaltmaya yönelik çalışmalar yapmamız gerekiyor. Özellikle dil gelişimi başlamış çocuklarda da sosyal beceri eğitimi oldukça önemli. Bu çocuk bulunduğu ortama göre davranışlarını şekillendirebiliyor mu? Bu tür sosyal becerilerini artırmaya yönelik özel eğitim merkezlerinin aktif olarak çalışmasında fayda var. Bu sadece ilk, orta ve lise döneminde bitecek bir süreç değil. Bazı otizmli çocuklarda bu eğitimin hayat boyu devam etmesi gerekmektedir."

AMAÇ FARKINDALIĞI ARTTIRMAK

Otizm teşhisi konulan çocukların toplumda birçok problemle karşılaştığını belirten Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, “En önemli konulardan biri özel eğitim ders saatlerinin artırılması gerekiyor. Bir diğer konu ise toplumdaki damgalamadır. Yani bu çocuk özel okula ya da devlet okuluna gittiği zaman bu çocuklar akranları ve farklı toplum bireyleri tarafından dışlanıyor. Bu da hem aile hem de otizmli çocuk açısından depresyon, kaygı ve diğer ruhsal problemleri olumsuz yönden etkiliyor. Biz hem toplumdaki otizm farkındalığını arttırmak, erken tanının önemine dikkat çekmek, otizm tanısı koyulan çocukların kişisel haklarının artmasını sağlamak hem de toplumda bu çocuklara yönelik zorbalıkları azaltmak istiyoruz. Bu sebeple böyle bir etkinlik tasarladık" diye konuştu.

DHA