ORUCUN İKİ ŞAHDAMARI VARDIR

İnsan olarak hayat sermayesi devam ederken zaman zaman başınıza çeşitli sıkıntılar gelebilir. Yolda giderken birisi taşa tutsa, ilk önce başımızı korumaya çalışırız. Ensemizden arı sokmaya çalışsa, şahdamarımızı korumaya çalışırız.

Her işin püf noktası vardır. Tuttuğumuz orucun da bağlarken ve açarken dikkat edeceğimiz hususları vardır. Hepimizce malumdur ki, orucu açarken bile bile 1-2 dakika erken açsak oruç bozulur ve 61 gün tutmak icap eder. Orucumuzu bağlarken de dikkat edeceğimiz hususlar vardır.

14 asırdır İslam dünyasının ortaklaşa uyguladığı sahurda temkinli orucu 1982’de zamanın diyanet işleri başkanı Tayyar Altıkulaç kaldırmıştır. O zaman sağ olan Necip Fazıl Kısakürek bir makale yazdı. Aklımda kalan kısmı ise şuydu “Tayyar bey öyle bir hata yaptınız ki Kulaç Kulaç”.

Temkinli oruç demek, sahurda okunan sabah ezanından 20 dakika evvel orucu bağlamaktır. 1982’den beri gayretli Müslümanlar temkinli oruca devam etmektedirler. 

HATIRA

Çıralı, Kemer ilçesine bağlı Ulupınar mahallesinin mevkiidir. Çıralılılar çalışkan ve misafirperver insanlardır. Pandemiye kadar Ramazan-ı Şerif’te 30 gün iftarlarını camide açıp topluca yemek yerler. Kadir gecelerinde sahuru da camide yaparlar.

Bundan yaklaşık 15 sene evvel Kadir Gecesi’nde onlara misafir olmuştum. Gece saat 2’den sonra Kemer Müftüsü geldi. Topluca sahur yapıldı, yemekten sonra kürsüden bize sohbet etti. O konuşurken sabah ezanı okundu, kürsüde bir bardak su içerek orucunu bağladı. Kürsüden indikten sonra yerde yine bize kısa bir sohbet etti. Az sonra sabah namazını cemaatle kılacağız.

Ben müftü efendiye şöyle dedim. -Temkin vakti bitti. Biz sizden 20 dakika önce orucumuzu bağladık, siz ezanla orucunuzu bağladınız.

Müftü efendi -Yüksek din kurulu böyle ayarlamış, onlar hata yapmaz.

Ben de -Müftü efendi sizin hata yapmaz dediğiniz yüksek din kurulu meleklerden mi oluşuyor, insanlardan mı? Cevap vermedi.

Ben tekrar şöyle dedim -Müftü efendi bir akşam yatsı namazından sonra iki rekat namaz kılıp Cenab-ı Hakk’a şöyle iltica edeceğim “Ya Rabbi temkinsiz oruç kabul olur mu?” ve sağ tarafıma istihareye yatıp neticeyi bekleyeceğim.

Müftü efendi -O göreceğiniz rüyayı sizden dinlemek isterim, dedi.

Tabi bir daha görüşemedik. Bu rüyanın neticesini belki siz de merak edebilirsiniz. İstihare namazı kılıp rüyaya her Müslüman yatabilir. Oruçlar Rabbimizin huzuruna gidecek, temkine dikkat edelim.

 SONSÖZ

Dinde reform olmadığını Tayyar bey bizden daha iyi biliyordur. Fakat kimleri memnun etmek için temkini kaldırdığı bunca yıldır merak konusudur.