ORUCUN FAZİLETİ

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor: O sayılı günler Ramazan ayıdır ki, Kur’an onda Levh-i Mahfuzdan semai dünyaya indirilmiştir. (Bakara Suresi, Ayet 185)

***

Peygamber Efendimiz (sav) minbere çıkarken birinci, ikinci ve üçüncü basamaklarda ‘Amin’ buyurdu. Minberden inince bu ‘amin’ler sahabeler tarafından soruldu. Peygamberimiz (sav) buyurdu ki, Cebrail (as) geldi ‘kim Ramazan’a yetişir de oruç tutmazsa mağfiret olunmasın’ dedi, ben de amin dedim.

***

‘Kimin yanında ismin anılır da sana salat-u selam getirmezse şefaatinden uzak olsun’ dedi, ben de amin dedim.  ‘Kim anne ve babasının sağlığında bulunur ve rızalarını alıp cennete gitmezse ona da yazıklar olsun’ dedi, ben de amin dedim buyurdu (Ed-Dürrül Mensur).

***

Bu amin’lerden bizim de çıkaracağımız bolca ders var. Bir yandan da ele geçmez fırsatlar barındırıyor. Gerçekten de Ramazan-ı Şerif ahiret için sanki bir define. Otuz gün farz olan bir oruç var ki her günü ayrı bir fazilet. 

***

Bir akşamda yatsının farzı, 20 rekat teravih ve son olarak da 3 rekat vitir vacip cemaatle kılınır. Topluca salavatlar getirilir. Ramazan-ı Şerif’in diğer zamanlarında 1’e 10 olan Kur’an-ı Kerim’deki harf sevapları 700’e kadar yükseliyor.

***

Kadir Gecesinde bambaşka yüksek sevaplar, ödüller var. Kadir gecesinde yapılan bir ibadet sevabı bir ömre bedel. Tam 83 senelik ibadete karşılık geliyor. Bu süreçte verilen sadaka ve zekatlar hep yüksek derecelerde. Biz Türkler sevabı çok olsun diye genellikle zekatı Ramazan-ı Şerif’te veririz.

***

Oruç tutmak genel anlamda 30 gün aç kalmak gibi algılanıyor. Oruç öncelikle aç kalanları anlamakla başlar, empati ister. Sonrası ise nefsimizle mücadeledir, nefse diyet yaptırmaktır. Oruç kendini bilmek ve Allah’a teslim olmaktır.

***

Her geçen gün yeni faydası ortaya çıkan oruçla ilgili Cambridge Üniversitesi Hastanesinin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof anlatıyor, oruç tutmak sağlığı nasıl etkiliyor? 30 gün oruç tutan bir insanın vücudunda neler oluyor?

***

‘İnsan bedeni oruç tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor. Vücut önce karaciğerdeki ve kaslardaki glikoza yöneliyor, bir sonraki enerji hedefi vücuttaki yağlar oluyor. Yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı oluyor.

***

Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor. Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor’.

***

RAMAZAN DIŞINDA ORUÇ

Oruç sağlığa faydalı mı? Sorusuna Dr Mahroof ‘Evet’ diyor ama bir şartla: ‘Bir aylık dönemi uzatıp gün be gün oruç tutulmasını önermiyoruz.’ Yani İslam’ın 5 şartından biri olan Ramazan orucu gibi, 1 ay ideal zaman olarak kaydedilmiş. Ramazan dışında da oruç tutulacaksa Peygamber Efendimizin sünnetinde olduğu gibi 5/2 oruç tutmayı öneriyor.