ORTOPEDİ AMELİYATLARINDA ‘ROBOTİK CERRAHİ’ YÖNTEMİ
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Cengiz Yılmaz, istirahat, ilaç, fizik tedavi yöntemleri uygulanmış olmasına rağmen diz ağrıları kontrol edilemeyen hastalarda, total diz protezinin uygun olduğunu söyledi. Opr. Dr. Yılmaz, diz protezi ameliyatlarında kullandıkları robotik navigasyon cihazı sayesinde, cerrahın hata payının sıfırlandığını söyledi.
Özel bir hastanenin yönetim kurulu başkanı Opr. Dr. Cengiz Yılmaz, robotik cerrahi yöntemi ile diz protezi ameliyatlarında hata riskinin çok aşağı indiğini ifade etti. Günümüzdeki teknolojik imkanlarla bu ameliyatların her yaşta yapılabildiğini söyleyen Opr. Dr. Yılmaz, robotik teknolojinin ortopedi ameliyatlarında 10 yıldır kullanıldığını belirtti.
ROBOTİK NAVİGASYON CİHAZI SAYISI İKİYE ÇIKTI
Son yıllarda çeşitli branşlarda yaygın olarak kullanılan ve hastalara sağladığı pek çok yaşamsal avantajla cerrahide en ileri teknoloji olarak kabul edilen robotik cerrahiyi, diz protezi ameliyatlarında başarıyla uyguladıklarını ifade eden Opr. Dr. Yılmaz, "Robotik navigasyonlu diz protezi ameliyatını Antalya'da ilk uygulayan hastaneyiz. Bunun avantajını yaşıyoruz. Hastanemize kazandırdığımız ikinci robotik navigasyon cihazıyla aynı gün çok fazla sayıda hastayı teknolojinin konforuyla tanıştırıyoruz" dedi.
DOĞRU PROTEZ
Aynı hastanede çalışan Prof. Dr. Levent Altınel, son nesil cihazla, doğru protez yerleşiminin sağlandığını, yapılabilecek hatanın neredeyse sıfıra indirgendiğini, kan kaybının azaldığını, ameliyat kesisinin küçüldüğünü iyi derecede hareket imkanı sağlandığını belirtti.
DİZ AMELİYATLARINDA SIFIR HATA
İleri teknolojinin kullanıldığı diz protezi ameliyatında navigasyon cihazıyla eklemin tanınmasının sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Altınel, navigasyon cihazı sayesinde protez ameliyatında kemik kesilerini yapan cerrahın bölgeyi ekrandan takip ederek ameliyatın daha hatasız yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Altınel "Ameliyat sırasında cerrahın hata payını sıfıra düşürüyor. Yöntemin adı robotik navigasyon olmasına karşın ameliyatı biz yapıyoruz. Operasyon sırasında kararları veren cerrahtır. Bu sistem sadece hatayı azaltıyor. Cerrahi uygulama doktor tarafından yapılıyor" dedi.
PROTEZ ÖMRÜ 30 YILA ÇIKTI
İleri teknolojinin uygulandığı sistemle ameliyatların gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Altınel, "Ameliyatlardan sonraki en önemli fayda, doğru protez yerleşimini sağladığı için hasta protezlerinin uzun dönem kullanımı gerçekleşmekte. Böylece protez ömrünün daha da uzadığını ifade edebiliyoruz. Artık 20'li yılların üzerine çıkıp 30'lu yıllara kadar protezlerin ömrünün uzaması bu sayede sağlanmış oldu. Bu sistemi aslında cep telefonlarında kullandığımız navigasyon sistemine benzetebiliriz. Bu sayede dizde haritalama yaparak, protez öncesi kemik kesimlerini navigasyon sistemiyle daha doğru gerçekleştirip protezi doğru yerleştirdiğimizden bu ömrü uzatmak mümkün oluyor" dedi.
ORTOPEDİK AMELİYATLAR KORKUTUYOR
Ortopedi ameliyatlarının korkulan ameliyatlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Altınel, "Örneğin kemik ve diz ameliyatları için bize gelen hastalar 'Acaba yürüyebilecek miyim' korkusu yaşıyor. Ameliyat olduktan sonra da eşine ve yakınlarına bu yöntemi tavsiye ediyor. Burada özverili bir çalışma var. Teknolojiyi sonuna kadar kullanıyoruz. Hasta konforunu en üst seviyeye çekiyoruz. Kullandığımız cihazlarla ameliyat sonrası ağrıları önlenmiş oluyor. Hastalarımızın ağrısız bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerine katkı sağlıyoruz" dedi.
48 SAAT SONRA TABURCU OLDU
Ameliyattan 48 saat sonra taburculuk işlemlerinin yapıldığını, tekerlekli sandalye ile geldiği hastanede, ameliyattan kısa süre sonra ayağa kalkıp yürüdüğünü söyleyen 64 yaşındaki Muharrem Şaşkın, diz ağrılarından kurtulmanın sevincini doktorlarıyla paylaştı.
DHA