ORMAN YANGINIYLA 'TEYAKKUZ' DÖNEMİ

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, “Orman teşkilatı yangınlara karşı bütün hazırlıkları yapmış durumda. Bölgemizde havadan ve karadan müdahale için araç envanterimizi genişlettik” dedi.

Zehra TEKECİ, İrem GÜNEYBAZ

Orman varlığının en fazla olduğu iller arasında yer alan Antalya’da yangın sezonuna karşı tüm hazırlıklar tamamlandı. AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, erken ve etkin müdahale için havadan ve karadan müdahalede araç sayısının arttırıldığını belirterek, orman yangınlarına hazır olunduğunu söyledi.

YANGINLA MÜCADELEYE YOĞUN HAZIRLIK

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, yaz aylarının Akdeniz bölgesinde yangın riski nedeniyle kritik bir dönem olduğunu söyledi.

Aydın, 2021’de Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınının meydana geldiği Antalya’da ise bu yıl için oldukça yoğun hazırlık çalışmaları yürütüldüğünü ifade etti. Aydın, “Orman teşkilatı yangınlara karşı tüm hazırlıkları yapmış durumdadır. Antalya’da tüm tatbikatları gerçekleştirdik. Bölgemizde havadan ve karadan müdahale için araç envanterimizi genişlettik. 39 helikopter sayısı 55’e çıkarıldı. Uçak sayımız 3’ten 20’ye çıktı. Yangınla tek başına hava araçlarıyla da mücadele edilmez. Erken ve etkin müdahale sağlanır ancak ne kadar büyük olursa olsun yangın yer ekibi olmadan sönmez. Öyle olsa ABD 1,5 ay yanmazdı. Biz yer ekibimizi de titizlikle hazırladık” dedi.

ORMAN TEŞKİLATI TÜM RİSKLERE HAZIR

Bu tür afetlerin olağanüstü durumlar olduğuna da dikkati çeken Aydın, “Yangın gibi afetlerin küresel ısınma ve kuraklık kaynaklı olduğunu unutmamak gerekiyor. Arazi yapısı, kuruluk ve yağış alınmaması yangına neden oluyor. Yüksek sıcaklık ve düşük nemin etkisiyle yangına poyraz da eklendiğinde yakıp geçiyor. Orman teşkilatımız tüm risklere karşı hazırlıklarını yaptı. Tüm kamu ve kuruluşlarımız yangın öncesinde de, sonrasında da sahada en üstün düzeyde görev yapıyorlar. Ancak bunun çoğunlukla arazi yapısından kaynaklandığını, tıpkı bir fay hattı kırılması gibi bir afet olduğunu unutmamak gerekiyor” diye konuştu.

Öte yandan Aydın, insan kaynaklı yangınlara karşı da önlemler alındığını ifade ederek, kasıtlı çıkarılan yangınlara ilişkinde bakanlıkların titizlikle çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

“YANGIN SİYASETE ALET EDİLMEMELİ”

Yangın dönemlerinde spekülasyonların arttığını da dile getiren Aydın, “Yangın gibi durumların siyasete alet edilmemesi gerekiyor. Özellikle CHP, İYİ Parti ve HDP bu durumu siyasete alet ediyor. Yangınla mücadele ortak bir mücadeledir. Hep birlikte olunması, destek verilmesi gerekir. Daha önceki dönemlerde muhalefet tam ters bir tutum sergilerdi.  Şimdi ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Uçak, helikopter yok. Sandığı getirin’ diyor. Çok büyük hata yapıyor” ifadelerini kullandı.

“YANAN BÖLGELERDE OTEL YOK”

Aydın, yangın bölgelerine otel yapılmasına ilişkin iddiaları da hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Yangın bölgelerine otel yapılacak diye propaganda yapılıyor. Bu zamana kadar yanan bölgelerin hiç birinde otel yok. Biz geçmişten bu yanan bu tür iddialara alışkınız. Bu alanlar kanunen ağaçlandırılmak zorundadır. Bu zamana kadar da böyle oldu. Zaman zaman muhalefet grup bu konuyu gündeme getiriyor. Hepsi kanıtlarıyla ortada. Dünyanın dört bir yanında yangın çıkıyor, siyasete malzeme yapılmamalı.”