ORMAN YANGINI SANATA YANSIDI

Demirören Haber Ajansı(DHA) muhabirlerinin Manavgat'taki büyük yangında çektiği çarpıcı fotoğraflar, Antalya Kent Müzesi'nde 'Yangın Yeri' isimli fotoğraf sergisinde Antalyalılarla buluştu.

Mustafa KOZAK, Sadık Çetin SADAK

Türkiye tarihinin en büyük orman yangınının yaşandığı Antalya'nın Manavgat ilçesinde ve komşu ilçeler Akseki, İbradı, Gündoğmuş ve Alanya'da 28 Temmuz'da başlayan, 10 gün süren, 59 mahallenin ve 75 bin hektarlık alanı yok eden büyük yangında çekilen fotoğraflar, DHA muhabirleri tarafından ‘Yangın Yeri’ adlı fotoğraf sergisine taşındı. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile kent protokolünün açılışını yaptığı sergi, Antalya Kent Müzesi Vatan Binası'nda ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi H Blok Atrium'da eş zamanlı olarak açıldı. Antalyalılar sergileri, 10 gün boyunca ücretsiz gezebilecek.

İKİ SERGİ EŞ ZAMANLI AÇILDI

Tüm Türkiye'nin seferber olduğu, nefesini tutarak izlediği ve 220 saatin sonunda kontrol altına alınabilen büyük yangını, DHA Antalya Bürosu'nun muhabir ve foto muhabirleri, adım adım görüntülemiş, alevlerin arasındaki haberciler, yangının detaylarını sadece Türkiye'ye değil dünyaya duyurmuştu. DHA muhabirlerinin 10 gün süresince çektiği 24 bin fotoğraf arasından 45 çarpıcı fotoğraf seçildi. Türkiye tarihinin en büyük orman yangınındaki bu çarpıcı karelerle, toplumda farkındalık yaratmak, iklim krizi, yeşile ve doğaya dikkat çekilmesi amacıyla açılan sergide  salona giren protokol  ve davetliler, led ekrandan, DHA haberlerinin yer aldığı kısa filmi izledi. Duygulu anların yaşandığı etkinlikte fotoğrafları tek tek inceleyen davetliler, orman yangınının izlerini içeren materyalleri üzüntüyle izledi.

“İNŞALLAH BİR DAHA YAŞAMAYIZ”

Sergi için DHA ekibine teşekkür eden Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “Çok büyük bir yangın yaşadık. İnşallah bir daha yaşamayız. Bu sergiyi düzenleyen, olayı her boyutuyla anlatan başta Salih Bey olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. 10 gün devam eden, 59 yerleşim yerini tehdit eden Türkiye’de böyle bir yangın olmadı. Cumhuriyet Tarihi’nin yerleşim yerlerini tehdit eden en büyük yangınıydı. Şu anda saha da vatandaşlarımız açısından olumsuz bir durum yok. Geçen bir buçuk ay sürede konteyner isteyenlere konteyner verdik. İnsani bütün ihtiyaçları karşıladık. Telef olan hayvanları ya hayvan olarak teslim ettik, ya da para olarak verdik. Eşya zararlarını karşıladık, az hasarlı binalara iyileştirme yardımlarımızı yaptık. Saha da şu an için büyük bir problemimiz yok” diye konuştu.

BÖCEK: GELECEĞİMİZ YANDI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise , “Cumhuriyet tarihinin en büyük yangının gördük. Yine duygulandık. 27 yıllık yöneticiyim, böylesi bir yangın görmemiştim. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Ormanda da canlılarımız yandı, yeşil alanlarımız kül oldu. Kısacası geleceğimiz yandı. Bu anlamda destek olan başta Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza, Genel Bakanlarımıza, teşekkür ederim. Hepsi vatandaşlarımıza derman olmaya geldiler. Bizde ekiplerimizle vatandaşlarımızın derdine derman olmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

“TÜYLERİMİZ DİKEN DİKEN”

Tekrardan o günleri yaşadığını belirten Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan, “İçeriye girdiğiniz zaman tüyleriniz diken diken oluyor.  Tekrardan o günleri yaşıyorsunuz. Allah bir daha göstermesin. İnsanlar canlarını kaybetti, hayvanlar telef oldu, çok hektar alan yandı. İnşallah en kısa zamanda yeşillenir. Tabi bizimde buna katkı sağlamamız gerekiyor. Bilinçli olmamız, doğaya daha saygılı davranmamız gerekiyor. Bu sergi yaşadıklarımızı unutmamamız için en güzel örnek. Aynı sergi üniversitemizin içinde de bir hafta boyunca sergilenecek” dedi. Sergiyi merakla takip eden davetliler ise büyük üzüntü duyduklarını ifade etti.

YANGININ İZLERİ HİSSEDİLDİ

'Yangın Yeri' adlı fotoğraf sergisinde aynı zamanda orman yangınının izlerini içeren materyaller de sergilendi. Afet bölgesinde enkaza dönmüş motosiklet, yanmış itfaiye hortumu, aydınlatma lambası gibi materyallerin yanında 2 ormancının şehit olduğu orman arazözü de sergi salonunun girişinde gösterildi. Sergide led ekrandan yangınla mücadelede verilen görüntüler yayınlandı ve yangının izleri ilk günkü gibi hissedildi.