ORMAN VARLIĞINDA GURUR VEREN TABLO

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Türkiye dünyada orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biridir. FAO'nun raporuna göre dünyada orman varlığını arttıran 6'ncı, Avrupa'da ise ilk sıradaki ülkeyiz” diye konuştu.

Zehra TEKECİ/Özge TOPTAŞ

Antalya'da Orman Genel Müdürlüğünce 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası dolayısıyla "Orman Vatandır" programı kapsamında ağaçlandırma çalışması yapıldı. Kepez ilçesine bağlı Odabaşı Mahallesi'nde düzenlenen etkinlikte, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince belirlenen alanda ağaç dikimi gerçekleştirdi. Etkinliğe katılan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey programın açılışında yaptığı konuşmada, ormanları korumak için Çanakkale Savaşı'nda vatanını korumak için canlarını feda eden Türk askerleri ile aynı ruhu taşıyarak hizmet verdiklerini söyledi.

“TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ”

Ormanları korumanın önemine değinen Karacabey, "Bu toprakları kanları ile vatan yapmış atalarımızın emanetine gözümüz gibi bakıyor, 'Orman Vatandır' diyoruz. Ormanlarımızı korumak için büyük bir mücadele veriyoruz. Bu sayede Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu'nun (FAO) raporuna göre Türkiye dünyada orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biridir. FAO'nun raporuna göre dünyada orman varlığını arttıran 6'ncı, Avrupa'da ise ilk sıradaki ülkeyiz. En çok ağaçlandırma yapan ülkeler arasında ise dünyada 4'üncü Avrupa'da birinci ülkeyiz. Bu hepimizin el birliği ile elde ettiği çok büyük bir başarıdır. Bu başarıdan ülke olarak hepimiz büyük gurur duyuyoruz" diye konuştu.

“15 GÜN İÇİNDE 747 YANGIN SÖNDÜRDÜK”

Karacabey, dünyada sanayileşmenin etkisi ile ormanlar azalırken ve zarar görürken Türkiye'de orman varlığının her geçen gün arttığını belirterek, geçtiğimiz Temmuz ayında Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşanan orman yangınlarında verilen büyük mücadeleyi hatırlattı. Devletin tüm kurumları ile beraber sahada olduğunu ifade eden Karacabey, "Antalya'da çok büyük bir yangın yaşadık. Teşkilatımız ve devletimizin tüm kurumları ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde bizler 15 gün içerisinde 747 yangın söndürdük. Aynı tarihte ABD'de çıkan bir yangın 105 gün sürdü ve 1,5 milyon hektar alan zarar gördü. Bizler ise aynı süreçte Antalya ve Muğla'daki yangınlar dahil 747 yangını söndürdük. ABD'de yanan ormanların 10'da biri kadar olan bir alanda yangınları tutmayı başardık. Allah bir daha böyle afet göstermesin" ifadelerini kullandı.

“BUGÜN EPEYCE YOL ALDIK”

Yangınların tamamen söndürüldüğü günden bu yana ağaçlandırma çalışmaları için sahada olduklarını dile getiren ve çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü bildiren Karacabey, şunları kaydetti:

"Yangın bittiği gün biz sahada yanan ağaçların temizlenmesi ve tekrar orman olması için çalışmalara başladık. Bugün epeyce yol aldık, inşallah bir yıl içerisinde bu alanlarda ağaçlandırma çalışmalarını tamamlayacağız. Yanan alanlar yeniden yeşil örtüsüne kavuşmuş olacak. Tüm vatandaşlarımız bilmelidir ki yanan hiçbir orman başka maksatla kullanılmamıştır, kullanılmayacaktır. Bizler bu konunun yakın takipçisiyiz. Ormanların farklı alanlarda kullanılmasına asla müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Devletimiz ormanları korumakta çok kararlıdır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ormanlarımız başka amaçla kullanılmayacaktır"

“MANAVGAT YARALARI YOK OLMAK ÜZERE”

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici ise, Manavgat ormanlarında yürütülen ağaçlandırma çalışmalarında ilişkin bilgi verdi. Dikici bu sene dikim mevsimi sonu ile tüm çalışmaların tamamlanacağını belirterek, "59 bin hektarlık alanın yüzde 70'inin kesim işlemleri, dikim yolu ile elde edilecek 3 bin hektarlık alanda dikim işlemleri, tohum atım yoluyla yapılacak alanların 25 bin hektar civarında işlemlerimiz tamamlandı. Bu sene dikim mevsimi sonu itibarıyla yangında yenileme, rehabilitasyon ve dikim işlemlerini bitireceğiz. Tekrar yeşillikler bizimle olmaya başlayacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından “Orman Nefestir” konulu resim yarışmasında birincilik elde elden öğrencilere Bekir Karacabey ve Vedat Dikici ödüllerini verdi. Ödül töreninin ardından Bekir Karacabey, Vedat Dikici, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, kurum müdürleri, öğrenciler, vatandaş ve orman bölge ekipleri ağaç dikimi gerçekleştirdi.

Etkinlikte 2 hektarlık alana bin adet fıstık çamı, 250 adet mezarlık servi ağacı dikildi.