ORGAN NAKLİNDE BARINMA SORUNU

Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Şahan, nakil için Antalya’yı tercih eden hastaların en büyük sorununun barınma olduğunu dile getirdi. Şahan, başta Konyaaltı ve Muratpaşa Belediyesi olmak üzere, yetkililerden destek beklediklerini vurguladı.

Mustafa KOZAK, Sadık Çetin SADAK

Türkiye’nin ilk böbrek nakli yapılan hastalarından biri olan Mehmet Şahan, 1979 yılında çobanlık yapan dayısının bağışladığı böbrekle sağlığına kavuştu. Ankara Üniversitesi’nde nakli gerçekleştiren Profesör Dr. Tuncer Karpuzoğlu Antalya’ya Akdeniz Üniversitesine kurucu rektör olarak atanması üzerine Şahan da doktorunun peşinden Antalya’ya geldi.

NAKİLLİLERDEN LİDER’E ZİYARET

Organ nakli için gelen hastalara yardımcı olmak için Prof. Dr. Karpuzoğlu'nun desteği ile 1994’te Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni (AKBÖHONDER) kuran Başkan Şahan, aralarında Türkiye’nin ilk yüz nakli olan hastalarından Turan Çolak’ın da olduğu bir grup dernek üyesi ve gönüllülerle birlikte Lider Medya’yı ziyaret etti. Nakil için Antalya’ya gelenlerin en büyük sorununun barınma olduğunu anlatan Başkan Şahan, pandemi döneminde hem organ bağışı hem de kan bağışının azaldığını vurguladı.

EN BÜYÜK SORUN: BARINMA

Organ nakli bekleyen ya da nakilli hastaların sorunları hakkında bilgi veren Başkan Şahan, “Antalya’ya Türkiye’nin dört bir yanından nakil olmak için hasta geliyor. Ama gelen hastaların ve hasta yakınlarının çoğu barınma konusunda büyük sıkıntı çekiyor. Bu yükün altından kalkamayan yığınla hasta var. Kepez Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin temin ettiği yerler de talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Kepez Belediyesi’nin sağladığı imkan 5 yıldızlı otel konforunda. Ama Akdeniz Üniversitesi, Konyaaltı sınırlarında olduğu halde Konyaaltı Belediyesi’nin böyle bir hizmeti yok. Muratpaşa Belediyesi’nden de diğer belediyelerden de bu konuda destek bekliyoruz. Hastalar kalacak yer bulamayınca bizden yardım istiyorlar. Derneğimizde kalanlar bile oluyor” diye konuştu.

ORGAN VE KAN BAĞIŞLARI AZALDI

Hastaların ve hasta yakınlarının belini büken bu soruna çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulunan Şahan, pandemi döneminde organ ve kan bağışlarının da azaldığına dikkat çekti. Organ nakillerinin yapılabilmesi için kanın da gerekli olduğunu anlatan Şahan, diğer illerden gelen hastaların gerekli kanı temin etmekte güçlük çektiğini söyledi.