ONUN TUVALİ İNSAN BEDENİ

Antalya’da yaşayan dövme sanatçısı Rüştü Arslan, hem resim sanatı icra ediyor hem de insan bedeninde dövme sanatını klasik tasarımların ötesine götürüyor. Ürettiği dijital eserleri insan bedenine işleyen ve koskoca dünyayı bir iğne ucuna saklayan Arslan’ın eserleri, yurt içi ve yurt dışının yanı sıra NFT dünyasında da yakından takip ediliyor.

Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ

Yaklaşık 7 yıldır dövme sanatı üzerine çalışmalar yapan 28 yaşındaki Rüştü Arslan yaptığı sıra dışı eserlerle dövme sanatına bambaşka bir boyut kazandırıyor. Birbirinden özgün projeleriyle dövme sanatında dikkat çeken eserler üreten Arslan, dövme sanatına bambaşka bir dokunuş getiriyor.

“MALZEMEM İNSAN BEDENİ OLDU”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Rüştü Arslan, resim yeteneğinin ortaokul yıllarında ortaya çıktığını ve o yıllardan itibaren dövme sanatına da ilgi duyduğunu anlattı. Resim sanatına olan ilgisinin kendisini güzel sanatlara yönelttiğini ifade eden Arslan, “Dövme sanatına beni çeken şey resim yapmayı çok sevmemdi. Malzemem kağıt, tuval veya herhangi bir yüzeyken şimdi insan bedenleri haline geldi. Aynı üslupla devam ediyorum. Ve dövmeyi severek yapıyorum. Dövmelerimde her zaman özgün içerikler üretmeye çalışıyorum. Yapılmamış şeyleri denemeye çalışıyorum. Küçük boyutta gerçekçi işler deniyorum” diye konuştu.

DİJİTAL ESERLERİ DÖVMEYE DÖKÜYOR

Dövme tasarımlarına ilişkin bilgi veren Arslan, “İllistüratif dövmeler yapıyorum. Yaptığım dijital eserlerin dövmelerini yapıyorum. Teknik anlamda illüstrasyon yapıyorum aslında. Genellikle renkleri ve çizgileri kullanarak dinamik ve hareketli efektler oluşturmaya çalışıyorum. Yaptığımız iş iki boyutlu görsel bir şey. Ama bu iki boyutu dinamik hale getirmeyi önemsiyorum” ifadelerini kullandı.

“RESİM KÜLTÜRÜNDEN GELEN ÖZGÜRLÜKLE YAPIYORUM”

Arslan dövme tasarımlarının bir proje süreci olduğunu söyleyerek, “Tasarımlarıma proje olarak bakıyorum ve bazen 1-2 ay çizim süreçleri oluyor. İnsanlar özgün işler gördüklerinde gerçekten şaşırıyorlar. Sokağa çıktığınızda bir dövmenin çok fazla kopyasını görebiliyoruz. Fakat böyle özgün işler gören insanlar işlerimize çok daha ilgi gösteriyor. İnsanlar fikirleriyle geliyorlar ve bana imgeler verip benden bir tasarım bekliyorlar. Ben de resim kültüründen gelen özgürlükle bunları yapıyorum” dedi.

“BENİM YÜRÜYEN TUVALLERİM VAR”

Yurt içinden ve yurt dışından yoğun bir talep aldığını aktaran Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaptığımız görseller bir kişinin ömrü kadar hayatta kalıyor. Ve bu fiziksel dünyadan kaybolup gidiyorlar. Benim eserlerim duvarda asılı ve sabitler değiller. Yiyor, içiyor, geziyor ve yaşıyorlar. Yaptığım işleri her yerde sergiliyorlar. Benim için yürüyen tuvallerim var. Bu çok bambaşka bir şey.”

HEM NFT HEM DÖVME TAŞIYOR

Öte yandan Arslan değere sahip dijital varlıkları temsil ende NFT dünyasında da eserlerinin ilgi gördüğünü belirterek, “NFT dünyasında eserler üretiyorum ve bir eserimi satın alan koleksiyon sahibine dövmesini yaptım. Bu kişi hem eserimi cüzdanında NFT olarak hem de bedeninde dövme olarak taşıyor.  Yapılmamış bir şeyi hayata geçirdiğimi düşünüyorum” dedi.