ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERİN KADERİNİ ETİKETLER BELİRLEYECEK

Sevgili okurlar, enflasyonla mücadele kapsamında temel gıda maddelerindeki Katma DeğerVergisi oranı yüzde 8’den yüzde bire indirildi.

***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Birleşik Arap Emirlikleri’ne hareket etmeden önce Atatürk Hava Limanında yaptığı açıklamada indirimleri etiketlere yansıtmayanların cezalandırılması için denetimler yapılacağını açık açık söyledi. 

***

Biz de Antalya’da sıkı bir denetim yapılacağını zannederek 14 Şubat sabahı gündem toplantımızda bu konuda bir haber yapma kararı aldık. Bir muhabir arkadaşımıza Antalya’da yapılacak denetimleri takip edip haber yapması için görev verdik.

***

Ama nerede? 

Gün boyu bu konuda ne belediyelerden, ne maliyeden ne de ilgili kurumlardan denetimle ilgili tek bir açıklama gelmedi. Bunun üzerine muhabir arkadaşımız tek tek ilgili kurumları telefonla aradı. 

***

Görüştüğü kişiler gündemlerinde denetimle ilgili bir konunun olmadığını söylemişler…  Herkes topu birbirinin üzerine atmış. Şok olduk. 

***

O zaman ya Cumhurbaşkanı’nın talimatına uyulmuyor. Ya da yaklaşan seçimler öncesi belki de elektrik zamlarından dolayı burunlarından soluyan esnafla kimse karşı karıya gelmek istemiyor. 

***

Örneğin semt pazarları; Eskiden Antalya’da belediye zabıtaları haldeki sebze ve meyve fiyatlarına bakarak pazarlarda hangi ürünün kaç liraya satılacağına dair etiketleri kendileri yazardı. Şimdi bakıyorsun pazarcılar fiyatları kendileri yazıyor.

***

Herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Hatta bazıları kilo yerine yarım kilo fiyatını yazıyor. Bazıları kilo fiyatının yanına 99 kuruş daha ekliyor. Kimi de 50 kuruşu. Evdeki hesap bu yüzden pazara hiç ama hiç uymuyor. Olan kuru ekmeğin hesabını yapan dar gelirliye oluyor.

***

Başta 2 bin 500 lira reva görülen emekliler olmak üzere dar gelirli halkımız da filesini daha ucuza doldurabilmek için pazarın dağılacağı saatlerde elde kalan ürünlerin daha ucuza satılacağını düşünerek alışverişlerini hava karardığı saatlerde yapıyor. 

***

Ya da etiketler ne zaman inecek diye bakıyor.

Sözün özü.

Önümüzdeki seçimin belirleyicisi faturalar olacaktır.