ÖNCELİKLİ SORUN KİLİTLENEN TRAFİK

Haziran ayında ‘Böcek eve nasıl gidiyor acaba’ başlıklı yazımda Antalya şehir içi trafiğinin içinden çıkılmaz halini kaleme almıştım. O günden beri değişen tek şey iyice kilitlenmek oldu.

Hafta sonunda bile anlamsız bir trafik keşmekeşliği yaşanan Antalya’da artık taraflı tarafsız herkes bu konudan rahatsız. Şehrin öncekilikli sorunu trafik olmuş durumda.

CHP’li Muhittin Böcek ve ekibinin göreve başlamasından bu yana 2.5 yıla yakın bir zaman geçti. Ortada trafik sorununu çözecek tek bir hamle görülmedi. Var olanlar ise rafa kalktı.

Peki, bu sorun nasıl çözülür?

Ben bu işin uzmanı falan değilim ama geçmişe şöyle bir göz atarsak karşımıza 5 kavşağın acil yapım işi çıkar. Proje hazır ödenekler hazır!

Bu kavşaklardan ilki Akdeniz Sanayi Sitesi'ne gitmek için 75. Yıl Caddesi'ne dönülen kısım. Yani yeni Merkez Bankası Kavşağı.

İkincisi ise Uncalı Mezarlığı'nın köşesindeki Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na dönülen kısım. Üçüncüsü Batı Çevreyolu'nun ortasında yer alan Duraliler Kavşağı. Duraliler için yonca kavşak, Efeler bölgesine de katlı kavşak planlanıyor.

Dördüncü kavşak Akdeniz Sanayi Sitesi ile Ferrekrom’un birleştiği nokta. Beşincisi ise Sur Yapı Cezaevi Kavşağı.

İşte bu 5’i bir yerde kavşakların yapımı trafiğin kilidini açacak.

Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak ve projeleri hazır olan bu kavşaklar için en önemli olanı Uncalı Kent Mezarlığı Kavşağı.

Ancak bu da Uncalı Mahallesi'ndeki yapıların imar sorunlarının çözülmemesi nedeniyle yapılamıyor. Sorunun çözümü ise Büyükşehir Başkanı Muhittin Böcek'in elinde.

Ama o tribünü oynamaya devam ettiği için plan ve projeleri hazır olan kavşaklarla uğraşacak vakti yok. 2.5 yıldır bu konuda tek bir adım atmamış Sayın Böcek.

Şehircilik uzmanları, bu 5 katlı kavşak projesinin sıkışan trafiği büyük ölçüde rahatlatacağını ifade ediyor. Özellikle 08.00 ve 18.00 saatlerindeki kangrene çözüm gösteriliyor.

Yoksa şehrin içine gelişi güzel yayılan binlerce elektrikli ‘scooter’ler çözüm olarak görülüyorsa yanılıyorsunuz. Çünkü onlarla birlikte trafik iyice keşmekeşe döndü.

Birde benim anlamadığım şu; her CHP’li belediye başkanı göreve gelmeden önce kilitlenen şehir trafiğinin kilidini açma sözü veriyor ama tam tersi oluyor. Anlayan varsa bir açıklasın!

Ciddi bir sorun haline gelen trafik yoğunluğuna dikkat çekmek için ‘Pedalla Geleceğe’ projesi kapsamında Kızılay gönüllüleri Konyaaltı Sahili’nde bisiklet sürdü.

Türk Kızılay Antalya Şube Başkanı Esra Özkoç’un da katıldığı etkinlikte gönüllere madalya verildi. Hani dedim ya artık bu işten herkes rahatsız diye. İşte bu örneklerden sadece biri.

SANAYİDE BAHAR HAVASI

Biliyorum önümüz kış ama Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde (Antalya OSB) resmen ‘Bahar havası’ esiyor. Neden mi? Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ve ekibi ilklere imza atıkları için uzun süreden beri bir araya gelemiyordum. Ancak geçen cuma günü Lider TV’de sunduğum TURUNCU KOLTUK programında konut ettim Bahar’ı.

Kendisi Antalya OSB’de yapılan çalışmaları büyük bir gururla anlattı ben ve izleyicilerde büyük bir keyifle takip ettik. Çünkü Türkiye’de ilklere imzalar atılmış çalışmalardan bahsetti.

Ben öyle detaylarına girmeyeceğim. Bu ayrıntıları GAZETE LİDER’de okuyabilirsiniz. Sadece ana hatlarını ele alacağım ben.

Sanayici tesislerinin içinde Özel Antalya OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni kurdular bu yıl. Eğitim başladı. Özel bir kolej ama 320 öğrenci alıp hepsine ücretsiz eğitim veriyorlar.

Burada yetişecek öğrencilerin bir bölümü Antalya Bilim Üniversitesi ile yapılacak anlaşma ile üniversite eğitimi de alacak. Lise, staj ve yükseköğrenim. Hepsi bir arada. Yani hazır eleman.

Darısı diğer OSB’lerin başına diyelim ve hemen başka bir konuya geçelim. Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark) çalışması. Bu Türkiye’de bir ilk olan proje. Detayları haberde var zaten.

Bana göre önemli bir projede Melek Yatırım Formu. Hem bu sayede uluslararası yatırım ağı oluşturulacak hem de teknolojik dönüşüm sağlanıp bölgenin ihracatı artırılacak.

İnanın bu çalışmaların tamamını dinleyince Antalya’nın turizm ve tarım şehrinden başka işleri olduğunu net bir şekilde anmıyorsunuz. Umarım bu BAHAR havası esmeye devam eder.

TARİHİMİZDE BİR İLK

Atatürk “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir” diyerek bu şehrin ayrı bir özelliği olduğunu vurgulamıştır. İşte bu nedenle Antalya’da hep ilkler yaşanmaya devam ediyor.

Türkiye'nin ilk kadın filo komutanı ve dünyada 8 süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan ilk gösteri ekibi olan Türk Yıldızları'nın ilk kadın pilotu Hava Pilot Yarbay Esra Özatay, Antalya Hava Meydan Komutanı oldu.

Bu atama ile Antalya Hava Meydan Komutanlığı tarihinde ilk kez bir kadına emanet edilmiş oldu. Aslında TSK’nın kadınlara ne kadar güvendiğinin göstergesi de ortaya çıktı bununla.

Peki, bu sessiz sedasız yapılan atama nasıl ortaya çıktı? İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan'ın iadeyi ziyaretinin sosyal medya hesabından yayınlanması ile. Tüm medya dahil bir çok kişi bu örnek ve tarihi atamayı bu sayede öğrenmiş oldu.

Hava Pilot Yarbay Esra Özatay, güler yüzlülüğü ile Antalya protokolüne ayrı bir renk katacak. Çünkü herkes kadın müdürlere alışmıştı ama bu kez olay farklı. Komutan geliyor denildiğinde herkes Esra yarbaya bakacak.

Hoş geldiniz hayırlı olsun diyelim.