ÖNCE 'RUHSAT' SONRA MÜHÜR

Kırcami imar planına ilişkin daha önce 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal kararı verilmesine rağmen, Muratpaşa Belediyesi tarafından bir firmaya inşaat ruhsatı verilen arazi hakkında “inşaatın durdurulması” hakkında karar verildi. Lider Gazete’nin daha önce gündeme getirdiği olayla ilgili gazetemize konuşan Özgüntur İnşaat’ın sahibi Abdullah Erdoğan, ”Belediye bize ruhsatı verdi. Daha sonra ‘Planlar iptal oldu, inşaatınızı mühürlüyoruz’ dediler ve mühürlediler” dedi.

Faruk ÇELİK, Ahmet ARĞILLI

Antalya 1. İdare Mahkemesi'nin, Kırcami bölgesinin 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli imar planlarını iptal kararının ardından, Muratpaşa Belediyesi tarafından ruhsat verilen arazideki inşaat çalışmasının durdurulduğu öğrenildi. Özgüntur isimli şirket tarafından yürütülen inşaatın durdurulduğunu şirket sahiplerinden Kemal Erdoğan, sosyal medya hesabından şu ifadelerle duyurdu: “Kırcami İmar Planı iptal edildi. Artık konu üst mahkemede, uğraşanlar sonunda başardı ve inşaatı durdurdular. İmara olumsuz tavır alan, destek yerine köstek olanları buradaki halk görüyor, hafızaya atıyor.”

“KARŞI DAVA AÇACAĞIZ”

Özgüntur İnşaat’ın sahibi Abdullah Erdoğan da inşaatın durdurulması hakkında Lider Gazete’ye konuştu. Mahkeme tarafından imar plan iptal edilince Muratpaşa Belediyesi’nin bunu gerekçe göstererek inşaatı durdurduğunu söyleyen Erdoğan, “İstinafta devam eden karşı dava bitene kadar inşaatın durdurulması gerektiği söylendi. Mahkeme kararını bekliyoruz. Biz de dava açacağız tabi kazanılmış bir hakkımızda var. Bir ruhsat aldık, yatırım yaptık. Taşeronlarımız var orada çalışan. Onların ekipmanları var, ekiplerini getirdiler. Onlar da mağdur olacaklar. O yüzden bizde kazanılmış hakkımızın geri verilmesi adına bir dava açacağız” dedi.

İNŞAAT ALANI MÜHÜRLENDİ

Mahkeme kararı gereği inşaatın durdurulduğunu ifade eden Erdoğan, “Belediye orası imara açıldığında ruhsat vermekte mükellefti. Belediye ruhsatları açınca biz o gün ruhsatı aldık. Bir iki gün sonra mahkeme kararı açıklandı. Şimdi de 1 ay kadar önce binlik planın iptali bildirilmiş belediyeye, belediyede ‘Planlar iptal oldu, inşaatınızı mühürlüyoruz’ dediler ve mühürlediler. Biz de şimdi karşı dava açıyoruz” diye konuştu.

LİDER, GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Konu hakkında daha önce gazetemizde “Kırcami Katliamı” başlıklı haber ile yaşanan sorunu incelemiş, iptal kararına rağmen yol açma ve konut yapım çalışmalarının devam ettiği arazide yarım asırlık andız ağaçlarının kesildiği gün yüzüne çıkmıştı. Bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanan bu hadise, devam eden inşaatın durdurulması ve bir üst mahkemeye taşınması ile sonuçlandı.

KESİLEN AĞAÇLAR TEPKİ ÇEKTİ

Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami, Tarım mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını içeren, yaklaşık bin 500 hektar büyüklüğündeki Kırcami'de ilk inşaat ruhsatı, iptal kararından hemen önce Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal tarafından bölgede 13 bin 100 metrekarelik bir parselin sahibi olan Erdoğan ailesine verilmişti. Abdullah Erdoğan’ın sahibi olduğu Özgüntur İnşaat tarafından çalışmaların yürütüldüğü arazide iptal kararına rağmen yol açma ve konut yapım çalışmaları devam etmiş ve arazide yarım asırlık andız ağaçlarının kesilmesi ise vatandaşlardan tepki toplamıştı.

“İMAR HERKESE GELMELİDİR”

Bahsi geçen arazideki inşaatın durdurulması hakkında önemli açıklamalarda bulunan AK Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Osman Ülker, konunun daha çok Muratpaşa Belediyesi’nin tasarrufunda olduğunu belirtti. Başkan Ülker, “Bizim düşüncemiz Kırcami’de imar olacaksa, imar herkese gelmelidir. Özgüntur’a inşaat ruhsatı verilip, daha sonra diğer isteyenlere verilmediği ile alakalı bizim tasarruf veya irade belirtecek bir durumumuz yok. Orada yetki belediyede, belediye ruhsat veriyor. Biz, Kırcami imarı ile alakalı üzerimize düşen ne varsa bizden hangi yönde destek ve talep gelirse, siyaset üstü herhangi bir ayrım yapmadan tüm partilerin bir araya gelip Kırcami imarı için çalışması gerektiğini söylüyoruz. Hükümete düşen bir görev varsa da Kırcami’nin imarı için arkasındayız” dedi.

BAŞKAN UYSAL’A SORULAR

Bir ruhsat veriliyorsa herkese verilmesi gerektiğini hatırlatan Başkan Osman Ülker, “Özgüntur yatırım yapmış, hakkıyla inşaat ruhsatı almış biz neden müdahale edelim? Niye onların ruhsatı iptal edilsin diye uğraşalım? Tam tersi bir ruhsat veriliyorsa herkese verilsin, herkes inşaatını yapsın. Bizim dediğimiz bu. Belediye başkanımız dedi ki; ‘Sadece Özgüntur başvurdu. Ona da ruhsatı verdik.’ Özgüntur’a ruhsat verildiği günden bugüne kadar herhangi bir mahkeme kararı ya da sürecin farklılaştığını ispatlayabilecek bir şey var mı? Ben onu merak ediyordum. Onun da cevabını alamadım ne yazık ki. Özgüntur’a neden ruhsat verildi, bugün neden durduruyorsun?” şeklinde konuştu.

GARİP BİR TOPLANTI

Geçtiğimiz günlerde Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Oya Kansu ile Kırcami Mahalle sakinlerinin de katılımıyla ”Kırcami Mahallesi İmar Planı” ile ilgili olarak toplantısı yapıldı. Toplantıdan bir gün önce toplantının basına açık şekilde yapılacağı Kırcami mahalle muhtarları tarafından duyurulmuştu. Toplantının yapılacağı gün ise toplantının basına kapalı olarak yapılacağı açıklandı. Mahalle muhtarları tarafından böyle bir davetin yapılması ve sonrasında ise toplantının basına kapalı olduğunu anlaşılması kafalarda soru işareti bıraktı. Öte yandan mahalle muhtarlarına ‘Toplantı sonrası görüş yapar mısınız?’ diye sorulduğunda, ‘Toplantının gidişatına göre açıklama yaparız’ demeleri de kafaları karıştıran bir diğer husus oldu.