OMICRONA KARŞI ‘ACELE AŞI' OLALIM

Antalya İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Başıbüyük, aşı olan vatandaşları hatırlatma dozu uygulamalarını geciktirmemeleri konusunda uyardı. Başıbüyük, “Vatandaşlarımızın hatırlatma dozları yapılması gerektiğinde en hızlı şekilde sağlık tesislerimize başvurmaları gerekiyor. Bu aşamada hızlı ve aceleci davranmaları önem arz ediyor” dedi.

Fatma ARSLAN, Mustafa KOZAK

Antalya İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Başıbüyük, Kepez Devlet Hastanesi’nde Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, Antalya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları, Omicron varyantı ve aşı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“MÜCADELEYE İLK GÜNKÜ GİBİ DEVAM EDECEĞİZ”

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan koronavirüs risk haritasının incelendiğinde önceki haftalara kıyasla vaka sayılarında ciddi bir artış görülmediğini belirten Başıbüyük, “Vakalarda çok ciddi artış gözlemlemiyoruz. Ama Omicron’un etkisinin ilimizde de fazlasıyla görülmeye başladığınız biliyoruz. Buna bağlı olarak önümüzdeki günlerde vaka sayılarının artabileceği endişesini taşıyoruz. Hastanelerimizde ve sahada gerekli gerekli tedbirleri aldık, bu mücadeleye ilk günkü gibi devam edeceğiz” diye konuştu.

“AŞIDA ELİMİZDE GENİŞ BİR YELPAZE VAR”

Başıbüyük, salgının başından beri maske, mesafe ve hijyen kurallarının önemini vurguladıklarını hatırlatarak, aşı çalışmalarının da koronavirüse karşı önemli bir silah olduğunu dile getirdi. Kovid-19 ile mücadelenin bu dört unsurla yürütüldüğünü vurgulayan Başıbüyük, “Bu aşamada önem arz eden bir diğer konu da toplumda hatırlatma dozlarının uygulanmasıdır. Bu anlamda çok iyi oranda aşı yapıyoruz ve yapma gayretindeyiz. Ülkemizde ilk aşı girdiği dönemde sadece Sinovac vardı, sonra Biontech eklendi. Son olarak ise Turkovac kullanıma sunuldu. Aşıda elimizde geniş bir yelpaze var. Alternatif aşı çeşitlerimizle en yüksek düzeyde aşı yapma gayretindeyiz” ifadelerini kullandı.

“HATIRLATMA DOZUNU GECİKTİRMEYİN”

Başıbüyük, Türkiye’de birinci doz aşılama oranının yüzde 90’ın üzerinde, ikinci doz uygulama oranının ise yüzde 80 civarında olduğunu belirterek, bu aşamada hatırlatma dozlarının uygulanmasının önem taşıdığına dikkati çekti.

Vatandaşları hatırlatma dozlarını geciktirmemeleri konusunda uyaran Başıbüyük şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımızın hatırlatma dozları yapılması gerektiğinde en hızlı şekilde sağlık tesislerimize başvurmaları gerekiyor.  Bu aşamada hızlı ve aceleci davranmaları önem arz ediyor. Ve sürekli tekrar ettiğimiz maske, mesafe, hijyen kurallarını lütfen unutmayalım. Salgın bitene kadar uygulanması gereken kurallara en yüksek seviyede uyulmasını bekliyoruz.”

Okullarda yaşanan vakalara ilişkin de konuşan Başıbüyük, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği halinde olduklarını, 12 yaş üzerindeki çocukların ebeveynleri eşliğinde sağlık kuruluşlarında aşı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.